25. lis 2009.

Rižot od tikve i ponovno uzljevak od tikve

Evo me opet, nisam mogla odoliti!
Igrica Ajme koliko nas je je gotovo pri kraju a temu je zadala Gaga.
Naravno bundevu iliti kako se kod nas kaže tikvu vrlo često koristim ali samo u slanim jelima. Nekako smo tako naučili i vrlo je teško to promijeniti.
Prema receptu moje sestre koja već 14 godina živi u Kanadi napravila sam i ovaj rižot od tikve.
Jako ukusno, jednostavno jelo kao uostalom i svi rižoti.
Pravila sam ga ovako:
  • 2 šalice tikve izrezane u kockice
  • 1 mala glavica kapule
  • 2 - 3 češnja češnjaka
  • 1 šalica riže
  • vruća voda ili povrtni temeljac
  • sol, dosta mljevenog papra
  • 1 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje i maslac
  • parmezan pri služenju
Priprema je jednostavna što znači da se na maslinovom uljui izdinsta sitno sječena kapula i češnjak. Zatim se doda riža koju treba malo propržiti i tek onda dodati tikvu. Posoliti i popapriti (nekako u tikvi volim više mljevenog papra) pa zaliti bijelim vinom. Kada vino ispari dodavati pomalo vruću vodu (kao ja) ili ako imate povrtni ili pileći temeljac. Kuhati na slaboj vatri sve dok riža ne bude kuhana a za to vrijeme će se skuhati i tikva. Pri kraju umiješati malo maslaca, promiješati, poklopiti i ostaviti još jedno 5 minuta stajati.
Posuti sitno sjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.

I kao što to mi često radimo i ovoga puta sam napravila Uzljevak od tikve s tim što sam dodala i malo kukuruznog brašna pa je bio lijepo žut i reš.
Jedva sam ga uspjela slikati od mojih Pera - ždera, ali doslovce!


Evo i količina za dvije tepsije od električnog špahera (30 cm x 33 cm):
  • 6 šalica sitno sječene tikve (najsitnije kockice) koju treba posoliti s
  • 1 čajnom žlicom soli i ostaviti stajati
Poslije 20 - tak minuta dodati ostalo:
  • 3 žlice svježeg sira (sir od kojeg se prave pite)
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 kom jaja
  • mljevenog papra
  • 4 šalice brašna
  • 1.5 šalica kukuruznog brašna
  • 2 šalice mlijeka
  • 2 šalice vode
Sve skupa zamijesiti i istresti u tepsiju u kojoj se dobro zagrijalo ulje debljine manje od 1 cm. Peći na 220 °C dok dobro ne porumeni.
Pošto mi volimo krckavo onda je domah isječem i vadim iz tepsije i tako se odmah i pojede!

Broj komentara: 7:

  1. Ja sam konzervativna, radije uzljevak, nego rizoto od tikve:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam isprobala nešto slično, kombinacija pirinča i bundeve, ali slatka varijanta. Moraću i ovako.

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni se oboje sviđa. Rižot fenomenalno izgleda, posebno žute kockice bundeve.
    Uzljevak nisam nikad jela, ali sudeći po sastojcima bi mi se svidio. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. rižoto klasičan ali zato predivan :) boje su mi fenomenalne i baš mami da ga se proba... uzljevak nisam nikad jela, ali mi se sviđa recept :)

    OdgovoriIzbriši