29. tra 2010.

Jednostavna pita od jabuka i grožđica i nekoliko sličica s MIljacke

Otkud Miljacka ovdje?
Kada sam tek došla u Knin to me zbunjivalo. Trebalo mi je vremena da shvatim da je Miljacka jedan od slapova na rijeci Krki.
Krka na svom prilično kratkom toku ima 7 prekrasnih slapova, sve jedan ljepši od drugog. Znam da svi znate za čuvene Slapove Krke, možda neki znaju i za Roški slap ali za ostale, koji su i slabo dostupni malo ljudi zna.
Ovo mi je drugi put da idem na Miljacku koja se nalazi nekih 15 - ak km od Knina, na kojoj se nalazi Hidrolektrana napravljena još davne 1906. godine. ..
Ali nisam tu radi geografije nego zbog ove jednostavne i ukusne pite.

U Lidl-u ima za kupiti svježe lisnato tijesto s papirom za pečenje. Ovaj put sam iskoristila to tijesto i napravila od njega stvarno vrlo jednostavnu i ukusnu pitu.

Potrebno je:
  • jedno pakiranje svježeg lisnatog tijesta (275 g)
  • 2 jabuke
  • 5 dag grožđica
  • 2 žlice prošeka
  • 1 žlica brašna
  • 1/2 čajne žlice cimeta
  • 3 žlice šećera
  • strugana korica 1 limuna
  • (ja sam dodala i šaku oraha, moram ja nešto grickati)
  • oko 3 dag maslaca
  • voda i šećer za posuti
Postupak

  1. Grožđice potopiti u prošek
  2. Jabuke očistiti, oguliti i isjeći na kockice pa im dodati brašno, ribanu limunovu koricu, cimet, šećer i na kraju grožđice
  3. Tijesto razvući i po srediniti na otprilike oko 1/3 površine razvući mješavinu jod jabuka, pa po njoj nasjeckati maslac
  4. Prekriti jabuke tijestom s obje strane tako da samo malo jedna strana tijesta prelazi preko druge strane. Premazati malo vodom i posuti s jednom žlicom šećera
  5. Peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 20 - 25 minuta ili dok ne dobije zlatno žutu boju
  6. Ostaviti 20 - 25 minuta hladiti pa služiti



Sve divno i krasno, pita je ukusna ali me nervira ovo tijesto što se ovako mrvi kada se reže!

Akumulacija jezero Brljan iz koje Hidroelektrana Miljacka dobija vodu

Hidroelektrana Miljacka (negdje se zove i Manojlovac) nedaleko odavde je i slap Manojlovac. On je prekrasan naročito u vrijeme kiša!


Slapovi Miljacka (teško ih je bilo uslikati zbog bujne vegetacije)

Broj komentara: 10:

  1. Svaka čast svim novim, znanim i ne znanim receptima, ali ove pite i štrudle s jabukama su zakon. Kad gledam tvoj foto, ne razmišljam da li bi mi se to svidjelo ili ne, to je odmah za popapat. Ne smijeu moji vidjeti tvoj post sad kad se vrate kući, jer bi odmah morala trćat u dučan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Skoro sam se naljutila zbog naslova. Pomislila sam da si bila u Sarajevu, a da se nisi javila.
    Volim štrudle, super je.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja obožavam ovakve pite ili štrudle s jabukama ili sirom ili orasima..na ovim od jabuka sam odrasla, mama ih je dok sam bila djete jako često pripremala, vikendom najčešće, i sama ih i danas često napravim..Tvoje izgledaju tako primamljivo..
    Ja najčešće svakodnevno budem zatvorena na poslu među onim bolničkim da tako kažem hladnim zidovima, tako da mi ove sličice iz prirode i buđenje proljeća na neki način hrane dušu...Jako mi se sviđa taj kraj...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi to zovemo štrukli s jabukama i sve radim kao i ti (uključujući mljevene orahe kao podlogu da upiju sok), jedino ne stavljam prošek (jer ga nemam i jer nije uobičajeno). Moji vole ovakve štrudle, no meni su sasvim obične jer to ipak nisu s domaće vučenim korama kao što je radila moja baka. Ja vuči ne znam, pa isto radim s kupljenima. U svakom slučaju, brzo i fino, to je sigurno. A Miljackini slapovi su prekrasni!

    OdgovoriIzbriši
  5. Krka je stvarno više nego ljepotica, a štrudl ti tako sočno djeluje, da mi voda ide na usta! Ja volim ove mokre štrudle, a ne hruskave, a ovdje je još i lisnato. U ovom bi se Timna udavila, taman mrvu po mrvu skupljala :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pita je zakon ! Predobro mi izgleda, tako jednostavno, brzo, odlični sastojci za punjenje, super si je osmislila i napravila.
    Super su i slikice Krke, Miljacka je sigurno bila dobra inspiracija, prekrasni slapovi, priroda.... !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Slazem se sa Dunjom,moja mama je bas ovako pravila i pravi i to mi je najsladje!Fotkice su divne!

    OdgovoriIzbriši
  8. Miljacka...bas si me 'zeznula' i ja sam pomislila na drugu Miljacku:)
    Strudla izgleda bas dobro, nema veze sto se mrvi!

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš sam uživala u fotkam i dobila sam želju da bobjegnem nekud u prirodu. Nažalost to danas nije bilo izvedivo jer moj dragi mora raditi. Eto kad nisam bila u prirodi bar sam izribala cijeli stan. :)
    Štrudla izgleda savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Jabuke i grožđice - kombinacija s kojom ne možeš falit. Meni osobno najdraži kolači.

    OdgovoriIzbriši