25. lip 2010.

Ajme koliko nas je -tikvice

Kao i obično hvatam zadnji vagon vlaka ovomjesečne igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija Down Under.
Tema ovomjesečne igrice su tikvice a domaćica je Dajana.
Što reći o tikvicama? Ja ih obožavam ali još nisam uspjela svoju ekipu naučiti jesti ih. Jedino kako ih moj muž jede su pohane ili pečene onako na malo maslinova ulja ali dečki ih nikako ne vole.

Moje najdraže jelo od tikvica su Punjene tikvice u umaku od kopra. Uvijek ih sebi pripremam ljeti kada svojim dečkima pravim nešto što se u nas zove Šarena dolma: punjene paprike, rajčice, tikvice i po koji list raštike.

Punjene tikvice u umaku od kopra

  • Sve isto kao i za punjene paprike (s tim što sam ovaj put stavila umjesto riže bulgur).
  • Tikvice oguliti, izrezati i očistiti od mekanog unutrašnjeg dijela te puniti pripremljenom smjesom.
  • Složiti u dublju tepsiju, pouljiti malo, zaliti ključalom vodom i kuhati (ja najčešće to radim u pećnici)
  • Napraviti umak od kopra (šta umak - to je običan amprej s dosta sjeckanog kopra) i preliti po gotovim tikvicama
  • Služiti toplo ili hladno po želji!

Obožavam ovaj spoj tikvica i kopra! Meni je to fantastično!
Ovo je u sjećanje na Punjene tikvice kako ih je radila moja pokojna majka a moj ujak i ja smo jednom prilikom tako uživali u njima da smo punili tanjure čini mi se tri puta. A mama je tako cvjetala:)))

Penne s tikvicama i limunom
(Recept s Kapital Network TV)


Za ovo jelo je potrebno:
  • penne (makarone)
  • bijeli luk
  • tikvice (mlade, zelene)
  • kora i sok od limuna
  • bijelo vino
  • maslinovo ulje
  • peršin, papar i sol
a postupak je otprilike ovako:
  1. Na malo ulja ugrijati bijeli luk, dodati tikvice izrezane na tanke šajbe, posoliti i popapriti
  2. Kada su tikvice skoro gotove dodati limunovu koricu izrezanu na trakice (prethodno ih prokuhati 2-3 sekunde) i sok od oko pola limuna
  3. Na kraju kada su tikvice gotove dodati bijelo vino, ukuhati na pola, skloniti s vatre pa umiješati dosta peršina i kuhane makarone (dodati koju žlicu vode u kojoj su se kuhali makaroni)
  4. Poslužiti sa svježim sirom ili bez, po želji!
Penne s tikvicama, rajčicom i koprom


  • Na malo maslinova ulja popržiti malo pršuta ili pancetu
  • Dodati tikvicu izrezanu na kocke, posoliti i popapriti, prodinstati dok tikvica ne omekša
  • Dodati malo pelata ili sjeckanu rajčica, po ukusu bijelog luka, još malo dinstati pa dodati dosta sjeckanog kopra.
  • Umiješati kuhane makarone (i malo vode u kojoj su se kuhali) te poslužiti.

E, pa sada ovo su recepti bez recepta, sve mjere su odokativne ili po želji.

Veliki broj recepata sa pastom ili tjesteninom dugujem našoj talijanki Rosani. Zahvaljujući njoj mi smo naučili dosta novih jela.

Ali, kada je pasta u pitanju uvijek mi je u glavi, a veliki broj vas to hvala Bogu i ne zna, kakvi su makaroni prije bili.
To je bilo katastrofa, uvijek su bili prekuhani, ja ih nikada nisam mogla jesti a moja mama je sama pravila rezance jer to kupovno smeće ja nisam mogla okusiti. Dovoljno je reći da za vrijeme studija i hrane u studentskoj menzi nisam ništa okusila osim krumpira.
A sada je izbor tijesta iliti paste je veliki i izvrstan.

Ja se raspisla o pasti a tema: tikvice:)))



Broj komentara: 9:

  1. Izgleda super, tjestenina i povrće, na maslinovu ulju, s bijelim vinom i sa puno pršina..super fino..

    OdgovoriIzbriši
  2. Eh, sjećam se i ja te tjestenine, dok je staviš u vodu raskuha se. Ali to je do brašna. Talijanska tjestenina se pravi od brašna durum pšenice, zato je drugačija.
    Hvala ti na sudjelovanju s ova tri ukusna recepta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Fino, fino, fino! Sve mi se jako sviđa, ali najviše bez mesa!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao i ti ja sam luda za tikvicama, one su mi omiljeno povrće. Teško mi je shvatiti kako ih neko ne voli kad su tako nježne, ukusu i paše u svakoj kombinaciji. Jako mi se sviđa ovako punjena tikvica s koprom, a posebno jer si rižu zamjenila bulgurom koji obožavam. :)
    Tikvice i tjestenina su mi tekođer među dražim jelima, ma za mene je ovo sve savršeno! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. sve je preefino... i ja sam navalila ove dane na tikvice, i to na tikvice sa quinoom, nažalost komp šteka pa ne mogu prebaciti fotke na komp i sudjelovati u ovomjesečnoj igrici, malo ću kasniti i staviti idući mjesec. :))

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja volim tikvice. Često ih radim u voku s ostalim povrćem i pokojim komadom mesa. Sviđaju mi se punjene u umaku od kopra (jako volim kopar).

    OdgovoriIzbriši
  7. Tikvice obožavam tako da je ovih nekoliko recepata baš po mom guštu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Snježo, pa kako ti nahraniš te svoje probirače? Moji se dave u tikvicama, a i ja ih obožavam i koliko sam bila teška svojim roditeljima i veliki probirač ne sjećam se da sam ikad odbila tikvice. Moja djeca vole tikvice kakogod ih spremim. Ovaj umak od kopra ću usvojiti, ja ne znam zašto kod nas žene prodaju onako velike vezice kopra pa kad mi ga malo treba nema mi druge nego da kupim cijelu vezicu, sad vidim kako ga korisno upotrijebiti u izvrsnoj kombinaciji. HVALA!
    Svi recepti su stvarno odlični, a moju naklonost posebno imaju ove dolmice.

    OdgovoriIzbriši
  9. odlične recepte sa tikvicama si odabrala. Ja ih jako volim i mogu ih jesti u svim kombinacijama. Ove sa tjesteninom su mi odlične ali punjene tikvice u umaku od kopra su mi favorit !! Sva jela si jako lijepo prezentirala, super su slike !

    OdgovoriIzbriši