5. ruj 2010.

Čokoladna truffles torta

Dobila sam od svoje sestre jednu kuharicu s puno prekrasnih recepata u kojima je glavna zvijezda čokolada.
I nemojte misliti da odmah nisam zasukala rukave.
Pravila sam već jedne muffine, koji su se pojeli u trenu a sada je došla na red ova torta:

Potrebno je:
Za podlogu (mi se vrlo često zezamo pa kažemo za spužvu):
  • maslac za podmazati
  • 1/4 šalice (4 dag) šećera
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice (4 dag) brašna
  • na vrh noža praška za pecivo
  • 1/4 šalice (2 dag) kakaa
  • 4 žlice jake hladne crne kave
  • 2 žlice konjaka (ja sam stavila orahovicu, nemam konjaka u kući)
Za truffle fil je potrebno:
  • 2,5 šalice (oko 6,25 dcl) slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
  • 425 g čokolade za kuhanje iskidane na komadiće
Za ukrasiti:
  • kakao u prahu i
  • šećer u prahu
Postupak:
  1. Ukljućiti pećnicu na 220°C i pripremiti kalup za tortu (promjera 23 cm) tj. podmazati ga i obložiti pek paprirom
  2. Jaja i šećer mutiti iznad pare da se dobije kremasta masa
  3. Skinuti s pare pa lagano žlicom umiješati mješavinu kakaa, brašna i praška za pecivo te uliti u pripremljeni kalup za tortu
  4. Peći 7 - 10 minuta
  5. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, ohladiti ga.
  6. Oprati i osušiti kalup i prebaciti u njega ohlađeni kolač
  7. Pomiješati kavu i konjak te četkicom navlažiti kolač
  8. Za pripremanje fila je potrebno istrganu čokoladu lagano rastopiti u zdjeli iznad pare. Ostaviti je da se ohladi.
  9. Za to vrijeme umutiti slatko vrhnje, dodati mu ohlađenu rastopljenu čokoladu, lagano žlicom izmješati pa izliti preko podloge u pripremljenom kalupu
  10. Ostavite hladiti do posluživanja.
Čak sam se potrudila i ukrasiti je isto onako kako je ukrašena na slici u dotičnoj kuharici:
  1. Još u kalupu sam tortu posula kakaom u prahu
  2. Postavila sam trake od papira pa sam lagano posula šećerom u prahu.
  3. Dignem trake i voila:

Prezadovoljna sam:))

Kolač rezati vrućim nožem!

Nije mi trebalo više od jednog sata za napraviti ovu tortu!
A sada moram razmišljati o zadatku koji mi je postavila Bjonda:))

23 komentara:

  1. jaaooo, koja divota, ne mogu se maknuti od ekrana... ovo mora da je bilo savršeno! spremam odmah recept! :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. aaah čokolada, nema boljeg sastojka u kolaču. Samo ti nama prezentiraj još recepata iz te kuharice...

    OdgovoriIzbriši
  3. Tortica izgleda sjajno...ovakav slatkis sa tooooliko cokolade mora biti odlican, a presekom si me kupila...belezim receptic.;)))
    p.s. cini mi se da svi "padamo" na fine cokoladne kolace...a primecujem da blog ima novi dizajn!;D

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja obozavam truffles tortu! Tako jednostavna i veoma ukusna. Sve pohvale na odlicanom receptu i fenomenalnim slikama.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je klasični ganache i takvu kremu volim najviše od svega. Puna je čokolade, nema jaja, brzo je gotova, a ne da se usporediti s ničim drugim. Odličan ti je kolač i znam da je planuo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična je....super si je napravila!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. ajmeeeeeeee... čokolada sa čokoladom.. kud ćeš bolje..

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivan recept (kao i svi ostali na tvom blogu). Ovo ću morat isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  9. WOW Snježo ovo zvuči savršeno! Obožavam truffle kreme, a u tvojoj izvedbi izgleda jako fino. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta je predivna , baš predivna ! Izgleda tako fino, čokoladno......, ovo bih svakako voljela čim prije probati. Super si je ukrasila !

    OdgovoriIzbriši
  11. ajme meni, napišem komentar i javi mi neku grešku... ugl, napisala sam da obožavam čokoladu i da me ova torta oborila s nogu! dekoracija je predivna, posebno dobro izgleda na šnitici :)

    OdgovoriIzbriši
  12. ajoj...ova torta mora da je savršena. predivno! mislim da bih mužu za nadolazeći rođendan mogla ovako nešto ispeći.

    OdgovoriIzbriši
  13. odlično izgleda, baš bi jednu krišku

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Snježo, na mom blogu je jedna nagrada za tebe ! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Prava poslastica! Baš si me našla! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. che buona questa torta!!! voglio farla!

    OdgovoriIzbriši
  17. prelepa torta, presek me naprosto zalepio za ekran :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Mmmmmmmmm, znaš da smo Timna i ja musolike djevojke :), što bi se reklo obožavamo mouseeve i parfee. Mislim da se sjećam da si negdje komentirala da se može i bez želatine i stvarno može kad je čokolada, jer ona drži na kupu kad se ohladi. Kad je voće u pitanju, ako ne želiš dodavati maslac ili samo jako male količine voće, stvari već teže stoje. :)
    U svakom slučaju ovo je definitivno torta za naša nepca i izgleda božanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Snježa!
    Zaljubila sam se u recept, ali mislim da mi je sve nekako pošlo krivo..hehe: smjesa za tijesto je bila jako jako gusta, a pod umutiti vrhnje - mislila si napraviti šlag od njega pa šlag miješati sa čokoladom, ili umutiti rastopljenu čokoladu sa tekućim vrhnjem? Pomagaj...tvoja tortica puuno bolje izgleda ;)
    tnx, t.

    OdgovoriIzbriši
  20. #Anonimno: Da, to znači umutiti vrhnje da se dobije šlag pa tek onda polako miješajući žlicom dodavati otopljenu i rashlađenu čokoladu (toliko rashlađenu da i dalje ostane prilično tekuća- recimo mlaka)

    OdgovoriIzbriši