21. stu 2010.

Slagani kolač



Danas mi je godišnjica braka. Htjela sam napisati stogodišnjica jer, kada samo pomislim šta smo sve prošli za ovih 26 godina čini mi se da ih je puno više. A prošli smo svašta: navikavanje jedno na drugo (uh, ne bih to nikada ponovila više), učenje suživotu jer dugo smo bili "singl", dječije bolesti, astma, naše bolesti, rat, izbjeglištvo, beskućništvo, neimaštinu, bez posla oboje, bolesti i gubitak najužih članova naše familije, selidbe, suze, smijeh, tuga, radost... pa kako ovo sve stane u 26 godina života?

Za obilježiti ovu našu godišnjicu napravila sam ovaj kolač koji je tradicionalni kolač u obitelji moga muža. To je njemu njegova pokojna sestra pravila i bio je uvijek prva liga. Ne znam jesam li se približila njenom savršenom Slaganom kolaču:))
To je ziheraški kolač kakve on voli. Sinoć sam ga napravila i pojeli su polovicu već!
Ineče, Zlatan misli da je ovo kolač kojega svi na svijetu vole, jer molim vas, što on voli to i valja sve drugo je onako, neću reći bez veze ali ...


Ja mislim da je ovaj kolač varijacija na temu: Žarbo!
Ovaj recept sam davnih dana prepisala iz neke stare kuharice i tamo se zove jednostavno: Kore a imam sličan samo što se kore prave s vinom umjesto kvasca i zove se: Dadini kolači!
Ali, moji ga zovu: Slagani kolač i neka tako ostane:)

Za kolač je potrebno:
  • 1/4 l mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 25 g svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
  • 20 dag masti (25 dag masla za one koji ne vole mast)
  • 1 jaje
  • 60 dag brašna
  • 20 dag mljevenih oraha
  • 25 dag šećera
  • ribana korica 1 limuna
  • kiselija marmelada (ja sam stavila moju domaću od kajsija)
Postupak:
  1. Izmiješati mlijeko sa šećerom te malo ugrijati, razmrviti kvasac, izmiješati i ostaviti stajati
  2. Dobro umutiti mast, dodati jaje, nadošli kvasac i brašno. Raditi mikserom dok se može, poslije samo malo još umijesiti rukama.
  3. Podijeliti na 4 jednaka dijela i razviti u kore za tepsiju dimenzija cca. 23x38 cm (neka budu malo veće jer se kore "pokupe" kada ih se premjesti u tepsiju)
  4. Izmiješati mljevene orahe, šećer i ribanu koricu limuna
  5. Podmazati tepsiju i slagati kore jednu po jednu, svaku premazati tanko marmeladom (oko 3 žlice) pa posuti mješavinom oraha i šećera a zadnju tek kada se kolač ispeče ili po želji pečen kolač preliti glazurom od čokolade.
  6. Ostaviti pripremljen kolač nekih 15 minuta na sobnoj temperaturi te tek tada uključiti pećnicu. Peći ga u pećnici ugrijanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti pećnicu na 170°C i peći ga još 20 minuta.
  7. Tepsiju s kolačem izvaditi na rešetkastu podlogu, premazati ga marmeladom i posuti orasima ili preliti glazurom od čokolade
  8. Ohladiti i sjeći po želji:))
Zlaja je prezadovoljan i stalno ponavlja kako je ovo pravi kolač!

A i dečki su uživali, Tomislav ga ranije nije tako volio ali, sada mu se sviđa. Djeca se mijenjaju!
Ovaj put sam jednu polovinu kolača prelila glazurom od čokolade a drugu marmeladom i orasima:))

33 komentara:

  1. Srecna godisnjica!
    26 godina, svaka cast. A ja tek u fazi navikavanja, kako kazete, u prvoj godini...
    Sto se tice kolaca, pravi je starinski i zvuci dobro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Srećna godišnjica braka i još dva puta 26g vam želim, ali samo sa smehom i veseljem. Kolač izgleda starinski i treba ga sačuvati od zaborava. Volim kolače koji imaju mast u korama, iako se mnogi groze, da prhkost se ne može ničim drugim postići.

    OdgovoriIzbriši
  3. Srecna godisnjica braka. U ostatku zajednickog zivota neka vas prati samo sreca i lijepi trenutci.
    I ja jako volim ovu vrstu kolaca. Zato sto jesu prva liga :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretna vam godišnjica braka i želim vam još puno sretnih veselih godišnjica! Uživajte u svakom trenutku života! Slagani kolač bilježim, jer mislim da bi mu se moji malci poprilično obradovali. Posebno mlađi :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Recept je vec odstampan, volim ovakve kolace jer su divno mekani i posle par dana, i cini mi se da postaju sve bolji kako duze stoje....samo sto brzo nestaju sa tanjira!;))) Jos jednom najlepse zelje za prvih 26 godina braka, i jos najmanje toliko uz puno radosti, dobrog zdravlja, razumevanja i ljubavi!;)))
    p.s. fotke su ti odlicne....!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretna vam godišnjica! Moj suprug je isto volio kolače, a naročito ovakve. Ja sam radila nešto jako slično baš za njega, a voli i kćer, samo se ona kloni slatkog. A sin voli kolače samo one koji se "cijede", a ja ne volim skoro nikakve, odnosno zanima me svaki, ali samo za probat mali komadić, i to je to. Ali zato nešto konkretno....

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretna godišnjica, Snježo, meni je bila juče, ali puno manje godina od tebe, ti si već i srebrni pir prevalila, svaka čast.
    Ovo mi doista sliči na Žarbo, moja mama ga je zvala Čokoladne štangice, ali sjećam se da se uvijek svima sviđao, osim meni ;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Čestitam! Manje si u braku od mene, mi imamo godišnjicu sada u subotu. Kolač jest kao Žarbo, ali tko ih voli (volim, volim),odmah mu je jasno da je ovo poboljšana verzija. Nije čudo da su svi bili zadovoljni. Ja baš ovih dana razmišljam što da pripremim za tu subotu, no sigurno ću neku tortu jer slavimo i kćerkin rođendan.

    OdgovoriIzbriši
  9. Snjezo, sretna godisnjica i zelim vam da ih bude jos puno!
    Recept cu obavezno ubeleziti, podseca kao sto kazes na zerbo kocke, a njih volimo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretna godišnjica :))) prekrasan kolač!

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretna ti godišnjica b(m)raka! ;)) Pratim te u stopu. I mi ćemo za koji dan službenih 20!
    I priznajem ti da bez obzira na činjenicu da Zlatan taj kolač jako voli, ima i dosta simbolike u slaganom kolaču za ovako zavidnu godišnjicu. Jer vjerujem da se u tih 26 godina naslagalo svega, kao i kod svih, nakon što se poliže čokoladna ocaklina. U svakom slučaju svaka čast na trajanju i još jednom čestitke.
    Ja volim ovakve kolače, doduše najviše mađaricu, ali ih rijetko radim, jer ne stojim baš najbolje sa izradom kora. Odlično izgledaju obje varijante!

    OdgovoriIzbriši
  12. Srećna vam godišnjica braka, neka sve loše ostane iza vas a vi krenite u srećnije proslave godišnjica. Lepo od tebe što si udovoljila mužu i priuštila mu slatkiš po njegovom ukusu. Zna on šta je dobro!

    OdgovoriIzbriši
  13. Sretno i jos dugo da slavite i castite se ovim nadasve ukusnim kolacem !!
    Volim ga i to sa cokoladnom glazurom!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Snježo čestitam ti godišnjicu braka ! I tebi i Zlatanu želim da ih bude još puno, puno, kako koja tako ljepša i sretnija, sve ono što je bilo ružno neka ostane u ovih prvih 26.
    Kolač mi se jako sviđa i odmah sam pogledala koliko ide oraha :), znam da kod Zlatana ne može proći ako nije sa orasima i moram priznati da je super kolač odabrao za omiljeni. Zbilja je odličan ,a isto tako i izgleda !!

    OdgovoriIzbriši
  15. Sretna vam godisnjica braka! A kolac izgleda super kao i fotografije. Slican kolac je radila moja teta, sjecam ga se iz djetinjstva i jako sam ga voljela. A sad ga jako dugo nisam jela, morat cu svratit do tebe na probu :)

    OdgovoriIzbriši
  16. ovaj će se kolač obavezno naći na mom meniju za božić!

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Snjezo zelim vam jos pregrst za secanje lepih godina a minule pamtite samo po dobru :)
    Svaku narednu u blagostanju, ljubavi i sreci provedite godinu :*

    http://cesarica.byethost2.com/lirika8/zimska_ljubavna_pjesma.htm

    "Sakupiti sve to pa reci:
    Ti si.. Ti si, srce moje malo.. " :))

    Uzivajte uz Arsena i Rada!

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Snježo,,, puno puno sreće i još puno zajedničkih godina i neka sve budu sretne :))

    Slagani kolač je pravi izbor za godišnjicu :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Srecna godisnjica!!! Naveli ste, verujem, samo nesto od svega sto ste preziveli. 26 godina zajedno, ah... pa to je divota. A, zelim vam vecnost u posvecenosti jedno drugome. Dirnulo me je kad pomislim kakvu sudbinu ste delili a ljubav za to vreme odrzali. Emocije me malo drmaju, oprostite.

    Kolac jeste poseban, dopada mi se.

    OdgovoriIzbriši
  20. Srecna godisnjica!!! Zelim vam jos mnogo srecnih godina, punih ljubavi i razumevanja :) Slagani kolac je divan, volim ovakve kolacice u (skoro) svim varijantama :)

    OdgovoriIzbriši
  21. E, drage(i) moje(i) zahvaljujem na vašim čestitkama:)) Čitajući ove vaše čestitke osjećala sam se tako blaženom... hvala od srca!
    A, što se kolača tiče, "jadnik" nije doživio ni 24 sata, smazali smo ga!

    OdgovoriIzbriši
  22. Sretan godišnjica Snježo. :)
    Za kolač se slažem, on je zbilja poput neke varijante žarbo šniti.
    Volim ovakve kolače samo ih baš rijetko radim jer mi oduzmu dosta vremena. Jako mi se sviđa ova tvoja verzija.

    OdgovoriIzbriši
  23. Sretna godišnjica, proslavili još puno takvih uz ovaj lijepi kolač :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Sretna godišnjica braka i još mnogo lijepih zajedničkih godina. Mi smo tek na početku, privikavanje, beba, snalaženje ajme koliko toga :)
    Kolač je super, podsjeća na Žarbo. Svakako ga treba zapisati da se ne zaboravi.

    OdgovoriIzbriši
  25. Sretna godišnjica! Još puno sretnih trenutaka.
    Ovaj kolač je stvarno dobar, od onih provjerenih, starih koji nikada ne iznjevere, baš kao među onima koji su dugo u braku a silom prilika su morali proći kroz sito i rešeto kao ti i tvoj suprug. Takve stvari prodube vezu.

    OdgovoriIzbriši
  26. Na mom blogu te ocekuje jedna nagrada!

    OdgovoriIzbriši
  27. Samo da javim, da se recept širi dalje :) Kad sam ga pravila prošle nedelje, ja odnela malo na posao i poslužila, odmah mi tri koleginice tražile recept, ja im odštampala i dala, i evo danas degustiram slagani kolač koji je jedna od njih pravila o vikendu, pa donela na probu... :)
    Odličan kolač, zaista!

    Pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  28. @Majo: drago mi je da vam se svima kolač svidio. To je kolač baš zaove hladne dane! Hvala ti lijepa na svemu! Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  29. Da se upisem i ovde da sam isprobala kolac i da je izuzetan!
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  30. @Taci: Baš mi je drago da vam se sviđa, evo ga i ja danas pravim ali moram poduplati! Hvala, hvala!

    OdgovoriIzbriši