19. pro 2010.

Tjestenina s umakom od ostataka pečene piletine

Jednostavno jelo.
Ponekada nam i to treba.
Kada sam bez ideje, kada ne znam šta bih, kada mozak stane,... najbolji je izbor tjestenina.
Ja je volim svih vrsta. Dok sam bila mlađa jela sam samo domaću, koju je moja mama pravila, nisam mogla smisliti kupovnu. Pa i kako bih je jela kada ju je je bilo nemoguće pošteno spremiti, nije bilo dobre sirovine. Sada ima veliki izbor tjestenina. Ranije nisam voljela makarone, samo rezance a sada ja jedem sve: kao Drele u onoj reklami:))
Pošto u svojoj familiji imamo talijanku, našu dragu Rosanu, sve ideje za pripremu tjestenine dolaze s te strane.

Recept je jednostavan i nisu potrebne nikakve mjere. Najbolje ju je spremiti ako imate ostataka pečenog ili kuhanog pilećeg mesa, prsa ali poslužit će i ostali djelovi.
Znači, potrebno je:
  • pečena ili kuhana pileće prsa
  • 1 žlica maslaca
  • vrhnje za kuhanje
  • malo pršuta ili pancete i
  • pasta (najbolje glatka)
  • peršin za posipanje, sol
  1. Staviti pastu kuhati prema uputama na pakiranju
  2. Na malo maslaca propržiti sitno sjeckanu pancetu ili pršut
  3. Dodati pileće meso koje treba s dvije vilice rastaviti na što sitnije (treba ju rastavit na končiće, nadam se da shvatate), još sve zajedno malo ugrijati u tavi pa
  4. Zaliti s vrhnjem za kuhanje. Pustiti da baci koji ključ (minut - dva), ustvari da se malo zgusne
  5. Ubaciti u to kuhanu tjesteninu, posuti sa svježim peršinom i odmah služiti.

Po želji posuti ribanim parmezanom prilikom serviranja

Hvala Sandri i Dinku za ovaj predivan recept, svaki put kada pravim moji dečki uživaju i traže još:))
Moji ovaj umak zovu Garganelli, googlala sam ali na internetu sam našla samo ovu predivnu pastu s tim nazivom. Odavno se spremam napraviti je ali, svaki put nađem neki razlog za odgoditi:)) Možda za neke sljedeće kuvarijacije?

Neke natuknice: ja za svoja dva dečka stavim jedna pileća prsa, jedno malo vrhnje za kuhanje (2,5 dcl), pršuta ili pancete otprilike dvije do tri tanke fete koje izrežem sitno.

Broj komentara: 13:

  1. Iako sam na granici explozije, bas bih sada rado pojela i ovu tvoju piletinu!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas zgodna ideja da se iskoristi belo meso koje je inace malo suvo, ali ovako sa umakom je sigurno fino... da znas da cu praviti, nekada mi tako ponestane inspiracije pa ne znam vise sta da kuvam!;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuuu, savršeno, ništa više!!..piletina, tjestenina, pršut, odlično!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja volim tjesteninu i mogla bi je jesti stalno. Ona mi je idealan obrok za radne dane jer je spremim zbilja brzo, a dobro me zasiti. :)
    Jako mi se sviđa i ova ideja i kombinacija i sigurno ću je jednom isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Posuda sa prve slike mi se bas svidja. Recept je jednostavan i fin. :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Tijesto na sto načina, a ovo je sto i prvi odličan. Uvijek od pečene piletine ostane bijelo i vuče se po frižideru, sad znam kud ću s njim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicna ideja za iskoristiti ostatke, a tko jos ne voli tjesteninu??:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Slažem se, jednostavno i jako, jako fino. Da sam sama kod kuće, jela bih samo ovakva jela, svaki dan. No, muški dio kuće ipak voli mrsno, ali i ovakvo što itekako prođe jedan dan u tjednu. Blago tebi što imaš izvornu talijansku kuharicu - svima bi dobro došla!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jednostavno i nenadmašivo iskoristi-sve-što-imaš jelo :) Pravila sam nešto slično u periodu svoje duboke opsednutosti testeninama i mislim da bih opet da se vratim u taj period! Tad sam bila najmršavija u svom životu a testenina mi je bila skoro u svakom obroku u toku dana :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlicna ideja!!! Kod mene uvek nekih ostataka hrane pa je korisno prikupljati ovakve recepte :) Odoh sad da iscitam tvoj predlog za kuvarijacije, bas bi mogli nesto slano :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Super! To uvijek funkcionira i prolazi naročito kod Timne :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Sameljem ostatke, dodam zobene pahuljice, jaje, sitno narezan luk, režanj češnjaka, papar, sol, oblikujem kao faširance i ispečene spustim u pripremljen sos od rajčice. Cijena ručka za 4 osobe = 40,00 kuna.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja pravim dugo ovaj prelim ali sa spagetama i umesto pavlake za kuvanje stavim obicnu kiselu pavlaku i malo kackavalja... odlicno je...

    OdgovoriIzbriši