25. sij 2011.

Domaća garganelli pasta ili kako se ja snalazim

Već se dugo spremam napraviti ovu pastu.
Odugovlačila sam misleći da ću se nekako snaći i doći do macchinette pa s pomoću nje lakše razviti ovo tijesto. Ali, nisam ja te sreće:)) A nekada sam je imala...
I za prošle kuvarijacije sam predlagala ovaj recept, ali nije prošao. Mislila sam da bih se tako lakše natjerala napraviti ih.
Ali, evo me, natjerala sam se i moram priznati provela sam jedno lijepo poslijepodne igrajući se.

Baš kao nekada kada sam se igrala sa svojim lutkicama. Mogla sam se igrati s njima dan i noć, kupati ih, češljati, šiti im, plesti, kukičati, vezti,... Eeee, drage moje u moje vrijeme u mome Konjicu je bilo kupiti lutkica samo na pijaci i to bez odjeće pa se ti snađi.

I svašta mi pada na pamet pisati od djetinjstva pa do jučerašnjeg, kako rekoše neki novinari-lešinari, incidenta ili masovne tučnjave u našoj srednoj školi. Da se razumijemo ja radim u toj školi i ako je neko mjerodavan onda sam i ja.
Ali, novinari za mene jadnici, su naručeni napisati kako je u školi izbio incident na nacionalnoj osnovi, cijela škola a naročito učenici su se cijeli dan smijali, čudom čudili, citirali vijesti iz svih izvora, TV kuća i novina i sve su tako različite da se pitam gdje je tu odgovornost za pogrešno inerpretiranje događaja. Pitam se jesu li i sebi ponekada smiješni?
Na njihovu žalost moram im reći da je nevjerojatno ali da u našoj školi takvih incidenata nije bilo ni među učenicima kao ni među profesorima. Pa moj radni kolega je bio ravnatelj škole u vrijeme Krajine!
Rat je prošao, želi li neko od njih još rata?
I molim vas velikog čuda pobili se učenici! Pa kada bolje razmislite dečki su se uvijek tukli a u zadnje vrijeme i cure su im uz bok!
I ne volim pisati o nekim stvarima. Za moj pojam uljudbeno društvo ima neke tabu teme a to su: politika, vjera i novac. Ali, vas tamo neki izbace i iz cipela a kamo li neće i iz uljudbe!!

Oprostite ali nisam mogla ovo prešutiti, pun mi je kufer tih nazovi novinara slugančića:)


Idem sada na ljepše teme: klopa - ima li išta ljepše, bezbolnije, svima blisko,...?

Pravila sam ih po gore spomenutom receptu:
  • 4 kom jaja XL veličine
  • 400 g oštrog brašna tip 400
  • 100 g ribanog parmezana
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  1. U receptu piše da se radi na radnoj površini ali da mi ne bi izbila "lava iz vulkana" ja sam to sve skupa zamjesila u zdjeli i tek onda prebacila na radnu plohu.

2. Tijesto mijesiti oko 10 minuta i pri tome ga gnječiti dlanom o radnu plohu. Tako pripremljeno tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti oko pola sata da se odmori. U receptu piše u hladnjaku ali ja sam ga ostavila na sobnoj temp. kao što radim kada mijesim pitu!?

3. Odmoreno tijesto razvaljati kako ko zna, meni je za to poslužila oklagija (kolagija što kaže moj Zlatan) ali, lakše bi bilo na macchinetti. Razvaljati što se može tanje:)

4. Izrezati ga na kvadratiće dimenzija 5x5 cm. Šta mislite kako sam to ja radila? Trokutom:)


5. Svaki kvadratić valjati s jednog kuta u drugi preko nekog štapića i nečega što će davati oblik navoja. Za to služe "češljevi" ili možda bi isto tako dobro poslužila daščica za njoke. Pošto nemam ništa od toga ja sam se poslužila vilicom (viljuškom:)) Jesam uživala, ne mogu vam pričati, a da štapić mi je bila olovka. Mogla je poslužiti i pleteća igla, recimo ali ne znam gdje su mi!


6. I, na na na naaaaa, gotovo!!

A sada si pustite mašti na volju i pravite umake po želji!

Ja sam na malo maslaca propržila sitno sjeckanu kuhanu šunku, dodala vrhnje za kuhanje, ubacila kuhane garganelle i pri posluživanju dodala još ribanog parmezana.

E, sada još nešto!
Moja mama je često radila domaću tjesteninu i bila je majstorica, gleda ona mene odozgo:)) ako bi joj tijesto bilo pretvrdo govorila je da se doda pola ljuske od jajeta vode:)
Od ostataka, onih koji nisu bili baš pravi kvadratići dobije se fina pasta za juhu, samo je izrezati sitno i osušiti.
Kod kuhanja paste treba biti puuuuno vode tako da voda ne prestane vriti kada se u nju ubaci pasta. Ove garganelle probati koji put da se vidi jesu li dobro kuhani (potebno je nešto oko 5 minuta što ovisi o vrsti brašna)
Znam da će ovo čitati moji Davor, Rosana, Dinko i Sandra te Danko i Frida koji ili žive u Italiji ili su u stalnoj vezi s dotičnima iz Italije. Nemojte mi se smijati, molim vas! Ljubim vas sviju!




22 komentara:

  1. A šta da drugo kažem nego majstorice. Pasta izgleda prekrasno. Ja se ne usudim upustiti u te avanture (još ;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Niko ti neće zamjeriti što si istresla malo težine iz tvog kofera. :) Moj blog meni zato i služi, na primjer. :)))
    Ovu caku ti kradem, rekoh ti i na Kulki i ne smije ti se niko smijati jer si ih majstorski uradila. Mašinicu za tjesteninu imam, a kako nisam ti ni u teoriji blizu u vještini oklagijanja tijesta, doći će mi i više nego kao naručena. :))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršeno !!! Domaće i ukusno!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo, Snježo, odlično si je napravila, ja ni u snu ne bih znala ovako fino tijesto razvaljati oklagijom. Domaće je ipak najbolje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovi garganelli su izazov i pol :-)! Svaka čast - izgledaju fenomenalno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sad češ čut kako sam napredna, ne samo da imam mašinicu za tijesto, nego je na struju, znači ima motor, pa radi raviole, špagete i čuda... ali sve bi dala za ove tvoje ručne "gargamele". Dobila sam strojček davno na poklon, a znaš što ti je s takvim stvarčicama, dok to sve složiš treba vremena, a da o pospremanju ne govorim. To onda stoji u kutiji i za malo mi se ne isplati sve montirati, uzmem valjak i rastegnem tijesto za čas. Kuhinja nije dovoljno velika da to stoji stalno složeno. Evo, toliko o tim mašinama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma fantazija, nema boljeg od domaćeg...i još ovako u umaku sa šunkom i sirom, za i prste polizati!

    OdgovoriIzbriši
  8. Super si se snasla! Pasta izgleda predivno!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Pasta i postupak pravljenja je fenomenalan:))Kreativnost na delu,svaka čast:))
    Moram da prokomentarišem i novinare ili kako ih ti zoveš lenšinare.I mi imamo istih problema,kad se nešto bezveze desi u školi ili oko njie,ne možemo da ih se otarasimo baš kao pravih lešinara.
    Ali kada ih zovemo da snime neki lepi događaj ,akciju ili izložbu(a toga u školama ima uvek), nema ih nigde.To im nije interesantno.
    Na žalost ,živimo u svetu gde samo skandali prodaju vesti:((A iako ih nema oni će ih napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno i ja na sličan način radim fuže.

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivno Snježo, sve si lepo predstavila u slici i reči, domaće je domaće...

    OdgovoriIzbriši
  12. predobro izgleda, ja volim domaću tjesteninu i zabijelžit ću si ovaj recept dok budem imala volje da se igram

    OdgovoriIzbriši
  13. Svaka čast na inventivnosti. Možda je ovde kuhinja tako dobra jer su žene morale da se snalaze štapom i kanapom za mnoge stvari, a to razvija maštu i kreativnost. Viljuška i olovka, e toga se ne bi setila. Radila sam torteline za supu i mnogo je to pipavo. Taman je prošlo dosta vremena od toga tako da bi opet mogla da zasučem rukave.
    Kako ljudi kažu, od miša nastade medved!

    OdgovoriIzbriši
  14. nema do domaće paste.. ja jednostavno nemam stpljenja , ali ustvari kao što ti kažeš jedno popodne odmora za živce bi bilo odlično :)))

    a što se tiče novinara heh.. oni su majstori za izobrtanje stvarnosti, tako da ja novine više ne doživljavam uopće. sve treba uzeti sa rezervom. jer od jedne izjave izvuku jednu riječ i oko te riječi naprave priču..

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka čast Snježo, treba pastu ova stanjiti ručno. Stvarno si to majstorski odradila, a tjestenina izgleda savršeno. :) Inače jako volim raditi domaću tjesteninu ali ja imam i mašinicu i daskicu za valjanje prugica pa to i nije takav izazov. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Thanks so much for showing us how to make those beautiful pastas! They look great! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ma predivno...ima stvarno nesto carobno u domacoj tjestenini, a ti si se stvarno potrudila, svaka cast

    OdgovoriIzbriši
  18. Fenomenalno! Proslog meseca sam glasala za ovaj recept, zato sto volim domacu testeninu, a sad kad vidim kako vam je lepo ispala..u iskusenju sam da i sama probam :)

    OdgovoriIzbriši
  19. I ja sam navijala na pastu u kuvarijacijama, umjesto još kokosa, ali što je tu je. Svaka ti čast na ručnom valjanju, a i odlično si se dovinula za rebrasti uzorak.
    Obožavam domaću tjesteninu i probati ću obavezno.
    Što se tiče posljednjeg kninskog slučaja i meni je pri izvještavanju sve skupa blesavo zvučalo. Činilo mi se da bi to ipak više bila međukvartovska dječačka tučnjava, ( kao da i bezrazložno nasilje među djecom nije dovoljno ) nego baš problem po nacionalnoj osnovi, ali očito je novinarima trebala jača tema. :(

    OdgovoriIzbriši
  20. Odlično i predobro! Ja baš nisam vešta sa oklagijom :) ali kad se usudim pripremiti ovo, sigurno ću raditi po tvom uputu!
    Slažem se sa svime što si napisala u prvom delu posta. Bitno je da novinari svojim izveštajem nisu uspeli u nameri da ubede ljude da je povod za tučnjavu bio taj, koji su oni naveli. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  21. pozdrav, divan blog i bravo za ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši
  22. Здравей, много ми хареса идеята за домашна паста, както и формата и! Задължително ще се пробва и у дома!
    Поздрави и ...ще следя този блог с интерес :)

    OdgovoriIzbriši