29. sij 2011.

Vedranin čokoladni kolač




Ne znam kako kod drugih ali u mene kolači često nose ime po onome od koga sam recept dobila ili kod koga sam ga prvi put probala.
A, često mi se desi da počnem praviti jedan kolač pa kada se dobro presaberem ispadne potpuno drugi, jer naravno uvijek mi nešto fali.
Čokolade za kuhanje uvijek kupujem, ali kada je se moj Nikola dočepa brzo je nestane, naravno ja ne znam da ju je on pojeo:)
Orahe, lješnjake, bademe popapam ja i tako nikada nisam sigurna šta će ispasti. Nije meni ni trgovina daleko ali, jednostavno mi se nekada ne da izaći iz kuće!

Mislim da je ovaj kolač varijacija na temu Bečkih čokoladnih kocki (sve se nešto vrti oko Beča u zadnje vrijeme:), samo moram reći da je jako ukusan, sočan i čokoladan!
Slike nisu nešto, bilo je previše svjetla ali je kolač dobar, pravo dobar. Već je nestao!


Potrebno je:

Za biskvit:
  • 8 kom jaja, odvojeno žumanci i bjelanci
  • 200 g šećera
  • 250 g omekšalog margarina
  • 20 dag omekšale čokolade za kuhanje
  • 1 (13 g) prašak za pecivo
  • 4 žlice brašna (oštrog ili onog za kolače)
Za preljev:
  • 2 žlice ruma
  • 2 dcl hladnog mlijeka
Za fil:
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
  1. Umutiti bjelanca s prstohvatom soli i ostaviti na stranu
  2. U drugoj posudi umutiti margarin sa šećerom, pa dodavati žumanca. Kada je dobro umućeno dodati omekšalu čokoladu (omekšati je u toploj pećnici, na pari ili mikrovalnoj, kako ko zna)
  3. Umiješati drvenom žlicom brašno pomiješano s praškom za pecivo i umućena bjelanca
  4. Kolač istresti u veliki lim od pećnice (33x30 cm), prethodno pomašćen i posut brašnom)
  5. Peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta. Kolač će narasti a kada se izvadi sve se vrati, bez brige!
  6. Pečen kolač odmah posuti preljevom od pomiješanog hladnog mlijeka i ruma.
  7. Za fil treba u odgovarajućoj posudi zagrijavati na laganoj vatri vrhnje i čokoladu. Miješati i kuhati dok se ne sjedini. Paziti da ne prokuha. Ohladiti oko 10 minuta pa preliti preko kolača ( ja sam stavila jednu čokolade od 125 g od 60% kakaa i 75 g obične za kuhanje)
  8. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom ga staviti u haldnjak da se dobro stegne (ili kao ja na balkon jer je u mene hladnije na balkonu nego u mom da ne kažem kakvom hladnjaku)

Broj komentara: 19:

  1. felicitari,foarte frumoasa prajitura,abia astept o ocazie sa o incerc si eu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooooh, kako i neće biti dobar. Pogledaj samo sastojke. Njam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mora da je vrlo sočan i fin i bilježim ga. Sve s ganache kremom obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  4. njam.. čokolada i čokolada. to je sve što meni treba :)

    OdgovoriIzbriši
  5. eeee kako bi sada sjeo jedan ovakav komad čokoladni.. Mh... :) Bilježim si. Kao hrčak! :))) A lista sve duža i duža..

    OdgovoriIzbriši
  6. Mljac,mljac,mljac!Teško mi se ovako najesti!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je definitivno jedna od meni omiljenih kombinacija u kolačima. Ma kod mene je glavno da ima čokolade, a ove koce izgledaju baš neodoljivo čokoladno. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. ..pa jos mirise na rum :)
    sto ti Snjezo nas zacas privuce !!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nikad nisam krstila recepte na taj način; razlog je između ostalog i to što, otkada donesem od nekoga recept, pa dok ga isprobam - prođe podosta vremena, na kraju više ni ne znam od koga sam dovukla recept.
    Znam da to ne treba shvatiti ozbiljno i da zapravo uopće nije važno po kome se zove recept, ali mene je uvijek bilo blesavo što su neke poznanice, čisto zbog zabave, jedan kolač nazvale po meni - a meni se taj kolač niti malo ne sviđa. Nije taj kolač stekao svjetsku slavu ni pod mojim ni pod nekim drugim imenom pa možda pretjerujem, ali glupo mi je kad se sjetim da taj kolač nosi moje ime, ja ga nikad nisam ni radila. Taj kolač je pekla moja mama, a ja sam ga nosala na nekakvo druženje/slavlje pa su me tražili recept i ja sam im ga prepisala iz mamine bilježnice (tamo nema nikakvog naziva). Većini je bilo "glupo" kako recept nema nikakvog naziva i onda je jedna poznanica na vrh lista napisala Sanelin kolač i tada je njih par taj recept fotokopiralo s tim nazivom. Meni je to bilo glupo, ali što sam više protestirala, to su svi bili odlučniji da ga kopiraju baš pod tim naslovom :(

    Sviđa mi se čokoladna krema na ovom kolaču:)

    OdgovoriIzbriši
  10. i se dopada kada kolač nazovemo po nekom,mada to često može biti i bzvz kao štSanela kađe.Ovaj kolač je dosta jednostavan i pristupačan a već znam da bi se mojima mnoooogo dopao!

    OdgovoriIzbriši
  11. De petites barres de chocolat qui me semblent délicieuses.
    Bravo! Très réussis.
    Bonne semaine et à bientôt.

    OdgovoriIzbriši
  12. Uh ovaj fil mora da je famozan, obozavam ganache...bas si me pogodila, znas da mi dodje da ga odmah idem zamutit, odoh provjerit da li imam sve sastojke :)

    OdgovoriIzbriši
  13. I kod mene je slicna situacija sa nazivima, tako znam od koga sam ga dobila i sta je u pitanju i kad prodje dosta vremena :)
    Ovaj kolacic mirise na odlicno, a tako i izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Prije nego sam pročitala prvu rečenicu pomislila sam da ti stvarno kolače nazivaš po onim od kojih si recept dobila. Meni bi zadovoljstvo bilo kada bi makar samo moja sestra nazvala nešto po meni.
    Mene kod ovog kolača iznenađuje mala količina brašna, stvarno je očito vrlo čokoladan.

    OdgovoriIzbriši
  15. Uvijek mi je bilo smijesno kada zavirim u maminu svesku recepata a nazivi u fazonu: Micin kolac, Radina pita, Gocine kiflice :-) Znaci nije ona jedina :-)
    Kolac izgleda fantasticno.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ma neka se zove kako god hoće, kad ima toliko čokolade, ionako će učas nestati, neće ga se stići ni zazvati! :) Mrak!

    OdgovoriIzbriši
  17. predobro...rijetko komentiram,al sad sam bas morala...jako mi se svidja,moja vrst kolaca...lijep pozdrav iz Splita

    OdgovoriIzbriši
  18. I ԁon't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you're going to a famous bloggеr if you are not already
    ;) Cheers!

    Аlso vіsit my blog post :: Full Posting

    OdgovoriIzbriši