20. velj 2011.

Lješnjak kocke by Bora


Bora je prije svega moja prijateljica i naravno da je to moralo rezultirati i time da je postala i moja vjenčana kuma.
Živjele smo dugo u Konjicu jedna pored druge gotovo se ne poznavajući a onda smo se zbližile preko moje i njene sestre koje su isto tako bile i prijateljice, poslije i kume:)
Mnogo vremena smo provele zajedno, mnogo kilometara prošle skupa, puno vremena provele družeći se, zabavljajući se, provodeći se, ... i Bogu hvala da je tako jer imamo divnih uspomena.
A Bora je jedna vesela, hrabra, jaka osoba, borac, ... ličnost. Ma, jedinstvena je!
A ovaj me recept podsjetio na jedan naš doček Nove godine, mislim 1983. u hotelu Marko Polo u Korčuli.
Imali smo komplet aranžman sa dočekoma ali, ne lezi vraže Bora je ponijela i ovaj kolač, u hotelu toplo a kolač se rastopio što meni i njoj nije nimalo smetalo da ga smažemo, gotovo poližemo:))

Recept mi je svojom rukom napisala u moj rokovnik (sada kupusaru, ali još služi):


Bora sada sa svojom kćeri Deanom živi u Beogradu. Njih se dvije bore i brinu jedna o drugoj.

Recept sam malo prilagodila što se tiče pripreme samo u strahu od svježih jaja.
Inače sve ostalo je ostalo isto.
Potrebno je:
Za tijesto:
  • 25 dag mljevenih lješnjaka ( ja ih malo tostiram i očistim od one lupine)
  • 8 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica kakaa
Za kremu:
  • 8 žumanaca
  • 10 dag sitnog (u prahu) šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 20 dag maslaca
Za glazuru:
  • 10 dag ćokolde
  • 5 dag maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica vode
Priprema:
  1. Pećnicu uključiti na 200°C, bjelanjke dobro umutiti pa dodavati jednu po jednu žlicu šećera. Kada je sve dobro umućeno lagano žlicom umiješati mješavinu mljevenih lješnjaka i kakaa.
  2. Pripremiti tepsiju za pečenje dimenzija oko 22x35 cm (pomastiti i posuti brašnom) pa izručiti pripremljenu smjesu. Peći 15 - 20 minuta. Potpuno ohladiti pa premazati kremom.
  3. Umutiti žumance, vanilin šećer i šećer u prahu pa prebaciti iznad posude u kojoj ključa voda. Miješati da se žumanci zgusnu (otprilike oko 10 minuta). Ohladiti ih pa dodati u dobro umućen maslac.
  4. Dobivenu kremu rasporediti preko ohlađenog tijesta i premazati glazurom od čokolade koja se parvi tako što se svi sastojci mješaju na tihoj vatri. Kada se sve otopi malo ohladiti i preliti preko kolača. Protresti tepsiju da se bolje rasporedi pa ostaviti da se hladi.
Ovaj kolač je najbolje držati na hladnom mjestu!

Što kažu moji dečki: mmmm miriše na Nutellu:)) a još kremasto.

I evo nas u Konjicu:)

Broj komentara: 16:

  1. kolač je divan!
    ja obožavam vidjeti ovakve stare "raskupusane" bilježnice, tu se nalaze najvredniji recepti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično miriše, mene podsjeća na kolače moje bake. I bilježnica isto tako. Mislim na rukopis... I listove...

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna pričica o prijateljici i njenom kolaču, a sad i našem. Po izgledu i sastavu, mislim da ću ga i ja uskoro polizat.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ljesnici!....moze uvijek.
    Volim stare recepte rukom napisane. Kada se otvori jedna takva biljeznica, ona prosto zamirise na kolace (a i dekoracije - citaj fleke- daju svoj sarm).

    OdgovoriIzbriši
  5. baš je lijepo imati takve prijateljice. ja imam prijatelja koji mi znače i više od rodbine. njih si čovjek sam izabere i čuva i pazi :))

    a borin kolač je odličan. lješnjaci su uvijek dobitna kombnacija za slatkiše :)

    OdgovoriIzbriši
  6. kako je lijepo sacuvati ovakve recepte i kad se prijateljstvo, uspomene i hrana prozimaju...jako lijepo izgledaju kolaci!

    OdgovoriIzbriši
  7. Lijepa priča koju sam s užitkom pročitala, a kolač mi se jako sviđa. Vjerujem da je tebi posebno drag upravo zbog ove poriče koja se krije iza njega. Ovo je svakako nešto što bi rado isprobala.:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivna priča o prijateljstvu i kumstvu, baš sam je rado pročitala i lijepo vas je vidjeti zajedno.
    Kolač je odličan, onako baš pravi kolač ! :)
    A recept napisan rukom u ovoj staroj bilježnici me skroz raznježio, sve tako lijepo originalno.

    OdgovoriIzbriši
  9. A što sad ne živite u Konjicu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dragi moj Anonimusu, duga je to priča a ja sve radim pod punim imenom i prezimenom. Ne skrivam se!

      Izbriši