11. velj 2011.

Rustikalna slana rolada

Jadnica nije se stigla ni ohladiti a već je nestala:)

Kada se u frižideru nakupi ostataka sireva te raznih salama za riješti ih se evo dobrog recepta.

Ja vam volim ovakva jela, jednostavna, a hranljiva:) Mislite da je lako najesti dvojicu dvometraša u dvadestim godinama! A tek zahtjevni tata!

Valjda su to te godine, kada su uvijek gladni a dobro se sjećam i sebe kako sam dobro mogla pojesti kao mlada. Ali bila sam uvijek u pokretu pa nisam imala problema sa linijom. Škola a kasnije posao su mi bili na kraju grada, oko 2 km koje sam prolazila pješke naravno, a sada mi je posao 10 minuta od kuće i ja idem autom:). Kada razmislim zašto to radim odgovor je da se žurim natrag kući. Na posao uvijek stižem barem 15-20 minuta ranije.
I tako, večeras je odluka pala: za večeru ću napraviti ovu roladu koju sam vidjela ovdje.
Fenomenalna je a slike, kakve su god, ne mo'š slikati dok ti oni dišu iznad uha i hoće još:)

Za neke sastojke kao za brašno Manitoba, ne znam koju bih zamjenu našla kod nas ali znam ko bi mi to mogao objasniti: Dajana:)
Nema veze ja sam stavila sve isto brašno!

Za tijesto je potrebno:
  • 280 - 300 ml mlake vode
  • 500 g brašna
  • 25 g kvasca (germe)
  • 1/2 žličice soli,
  • 100 g masti
  • svježe mljeveni papar
  • 1 žličica šećera za kvasac
  • maslinovo ulje za premazivanje
Za punjenje:
  • raznih vrsta sireva izrezanih na kockice (ja sam imala: mozzarellu, ementaler, dimljeni sir)
  • na kockice izrezane mortadela, salama nešto kao zimska i kuhana šunka
  • Količina sireva i ostaloga ovisi o vama: ja sam bila oprezna, kao da ne bude puno masno pa sam stavila svakog sira oko 100g a isto toliko i salama) a moglo je i više, dapače!
A priprema se:
  1. Od 280 ml vode odvojiti malo te pripremiti kvasac kojemu se doda malo šećera , žličica brašna. Dobro izmiješati s vodom i ostavit na toplom dok se ne stvori pjenica
  2. U posudu za miješanje staviti brašno, sol, papar, mast te dodati pripremljenu pjenicu od kvasca (germe). Izmiješati sve sastaojke mikserom sa spiralnim nastavcima. Gotovo tijesto ostaviti pokriveno na toplom da mu se obujam udvostruči.
  3. Prekuhati ga pa ga prebaciti na pobrašnjenu površinu, razviti u duži pravokutnik te posuti prvo mješavinom raznih sireva izrezanih na kockice a zatim po siru posuti isto tako pripremljene salame i kuhanu šunku
  4. Uviti u roladu i prebaciti u pripremljeni kalup za vijenac promjera oko 26 cm (kalup premzati maslinovim uljem i osuti s malo brašna). Pokriti krpom te ostaviti još malo da naraste. Prije pečenja roladu dobro premazati maslinovim uljem.
  5. Pećnicu ugrijati na 180°C te roladu peći sat vremena. Ohalditi i služiti.
Mene je više "sramota" kupovati tepsije i posude za pečenje pa sam improvizirala s kalupom za tortu i zdjelicom:)


A moj Nikola obožava sa ljutim kečapom:)

Ovo je još jedan izvrstan i jednostavan prijedlog za večericu s tim što se punjenje može mijenjati.
A zamislite s čvarcima:)

Uglavnom, što bi rekao Jadran Marinković s Radio Splita: "Vala" (hvala) ti Bože, opet petak:)



Broj komentara: 16:

  1. Prosto mami da se proba! Volim kada se nešto tako dobro napravi od ostataka, a ovo sa činijicom u plehu za torte je odlična ideja :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Snjezana ti si genijalac sa svojim komentarima i djelima svaka cas

    OdgovoriIzbriši
  3. Snjezana, ceka Vas nagradica kod mene!
    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala puno na prevodu ovog divnog recepta. Menjala bi se da znam italijanski ponekad umesto engleskog, bar što se kuhnje tiče. Ova fora sa činijom je genijalna. Kako se ja toga nisam setila. Zabeleženo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno je odlična.Bas lepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. è sempre un piacere passare nel tuo blog!!!!complimenti per la bellissima ricetta!baci!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super izgleda. Sviđa mi se improvizacija s kalupom i zdjelicom. I mene više sram kupovati, nemam mjesta :)

    OdgovoriIzbriši
  8. jako mi se dopada, često mijesim razna tijesta pa ću vjerojatno i ovo isprobati prvom prilikom

    OdgovoriIzbriši
  9. Lep recept i moram ga isprobati, odlično se snalaziš kao i ja ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Fenomenalno, a još i imam kalup za vijenac! ;) Moram uskoro isprobati! :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Rolnica deluje jako meko i ukusno! Moji su momci maleni, po jednu przenicu kad pojedu ja smatram da su dobro jeli, a kad traze i drugu, to je opsta radost :))) Sad si me "uplasila" - mozda cu se sa setom secati ovih dana ako budu izrasli kao tvoji :)))
    Pozdrav!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgleda a verujem da je jos bolje na okusu. Probacu ovih dana. Hvala na ideji sa zdjelicom. Ja jos nisam kupila kalup za vijenac, a sad mislim da necu ni kupiti (kad se moze raditi s zdjelicom).

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlicno izgleda! Bas si me nasmijala s ovim da te sram kupovati posudje - izvrsna ti je imrovizacija!

    OdgovoriIzbriši
  14. A čuj ja imam jednog tridesetsedmogodišnjaka kojeg je jako teško nahraniti pa mogu mislit kako je tebi s trojicom. :)
    Ovo je nešto što bi se njemu jako svidjelo, a ne bi ni meni bilo mrsko. ;)
    Jako dobro izgleda i probat ću je sigurno.:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Snježo, nećeš mi vjerovati, ali sinoć sam pravila skoro pa identičnu "siroticu", ali u duploj mjeri! Nisam je rolala ovako u krug, nego sam napravila 3 rolata i spekla ih u plehu od rerne :)))))
    Jednostavno, relativno brzo, ukusno, uz čašu kefira odličan doručak ili fina večerica uz čašu toplog, mirisnog čaja. :)))

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlična rolada ! već zavidim tvojim dečkima kako im dobre stvari pripremaš a još im više zavidim što mogu tako dobro pojesti bez posljedica po liniju :)
    Roladu ću svakako zabilježiti, vjerujem da će biti prilika da je isprobam. A o kalupima bolje da ne pričam, nema niti kod mene više kupovanja.

    OdgovoriIzbriši