27. tra 2011.

Muffini by Andrea

Ustvari ovo su Muffini od čokolade i lješnjaka

Sređujući kuću pred ove blagdane došla mi je do ruku Andreina Bajkovita blagdanska kuharica, prelistala sam je i ponovno se oduševila prekrasnom pričom, slikama i nadasve receptima. Odlučila sam nešto iz nje napraviti... Imam nekoliko favorita kao: Truffles, Kocke s kakaom i rogačem, Čokoladna torta (niste ni sumnjali?), Melting moments, ... mmm... fino (što bi rekla Ana).
Ali, ja ne bih bila ja kada bih sama donijela takvu odluku. Upetljao se moj Nikola i na njegov nagovor ovaj put sam napravila ove jednostavne a tako dobre muffine!!!
A baš sam danas sa svojom kolegicom u školi razgovarala o muffinima koje se ona ne usuđuje praviti jer joj se svaki put "vrate". S ovima ja nisam imala nikakvih problema. Kako su narasli tako su i ostali!
Nisam sigurna postoji li ovaj recept na blogu, pa ću ga ja prepisati približno kako je napisan u Bajkovitoj blagdanskoj kuharici.


Za 12 muffina je potrebno:
  • 250 g brašna
  • 50 g mljevenog lješnjaka
  • 100 g čokolade
  • 20 g kakaa
  • 70 g šećera
  • 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 4 g (1 žličica) instant kave u granulama
  • prstohvat soli
  • nekoliko kapi arome lješnjaka
i još
  • 12 papirnatih košarica za muffine (u mene je promjer 50 mm)
  • kalup za muffine
Postupak:
  1. U possudu debljeg dna staviti izlomljenih 5o g čokolade, dodati ulje i mlijeko i zagrijavati na laganoj batri dok se čoklada ne otopi
  2. Dodati nekoliko kapi arome lješnjaka (koju ja nisam imala pa sam ovo preskočila)
  3. U ohlađenu smjesu dodati dva jaja i dobro promiješati (ja sam radila vilicom) kako bi se svi sastojci povezali
  4. U zdjeli pomiješati suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer, sol, instant-kavu i mljevene lješnjake
  5. Suhim sastojcima dodati smjesu od čokolade i jaja. Dobro proiješati žlicom da se svi sastojci prožmu pa umiješati ostatak čoklade narezane na male komadiće (po želji sačuvati malo čokolade za posipanje)
  6. Kalup za muffine obložiti papirnatim košaricama pa ih napuniti do vrha (u ove moje je išal 1 prepuna jušna žlica smjese), pospati muffine ostatkom sačuvane čoklade
  7. Zagrijeti pećnicu na 180°C pa ih peći 20 minuta

Moram ja malo dodati na kraju nešto:
* Nervira me ovo što ne mogu kupiti neke stvari u svome gradu. Tako ovaj put nisam nigdje našla aromu lješnjaka.
* Jučer sam se namečila na Laganu juha od komorača ali nigdje u cijelom gradu nema komorača. Ubijeđena sam da ga je jedno vrijeme bilo, šta je sada vrag ga znao. Tako sam nedavno tražila đumbir njega nema ni u prahu a kamo li svježeg.
Kada pođem negdje dalje opet zaboravim sve te sitnice kupiti pa se onda ljutim i na sebe i na trgovine:)

Broj komentara: 12:

  1. Joj Snježo baš si me razveselila i raznježnila. Nekako sam vać pomalo zaboravila na svo uzbuđenje oko te knjižice i čini mi se kao da se to dogodilo u nekom drugom životu. :)

    Jako mi je drago da si ovim receptom zadovoljna i da ti se sviđa. Ovo su inače omiljeni muffini mojih nećaka. :)Baš su ti lijepo ispali, a i sviđaju mi se fotke, posebno ovaj motiv zobnice/torbe u podlozi. :)

    Hvala ti na povjerenju i lijepim riječima. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Andreina kuharica je doista bajkovita, a takvi su i ovi muffini. Odličan izbor i odličan post!
    A što se tiče trgovina, uvijek nešto ljuti. Ja doživim svaki put nervni slom, jer kako više nema malih dućana iz ovih velikih, ( a jednako se dogodi da koječega nema, a povrće u pravilu izgleda kao da ga je krava već provarila) ne uspijevam izaći ispod 30-45 minuta, tako da ....uvijek nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno su ti ispali ovi muffini! Ovo je odlican recept koji odmah biljezim, jer moji necaci vole bas ovakve muffine s cokoladom i ljesnjacima, koje im inace mama pravi. Sad ce da ih iznenadi tetka :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas cu ih probati, jer trazim recept gdje muffins 'idu' u visinu, a ne u sirinu. Sto se aroma tice...sve ti je to do navika vecine, ovdje (ko bi rekao) nema saMse da kupis aromu paperminta (trebalo mi je kada sam se jednog Bozica ambiciozno bacila na pravljenje svilenih bombona), ima samo one koje svi koriste (badem, limun, rum). Aromu maline (trebalo mi je za rozen tortu) nemozes naci ni za lijeka i tako...
    U exYu nema rabarbare (iako bi sigurno rasla kao korov) jer jednostavno nikome nije palo na pamet da ju posadi, nije popularna.

    OdgovoriIzbriši
  5. Da Andreina kuharica. I ja sam bacila oko na te njene muffine ali još čekaju u redu za napraviti. Uskoro.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super su, meni je samo zao sto ne mam knjižicu,jer sam veliki fan Andreinih recepata!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmm, cokolada, lesnici i kafa, pa gde ce bolje...super je sto si postavila receptic jer ovde nisam uspela da nadjem Andreinu kuharicu a sigurna sam da ima jos puno lepih stvari, mozda nam isprobas jos nesto!:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. mmmmmmm....che bontà! complimenti!!! ciao!

    OdgovoriIzbriši
  9. Snježo prekrasni su muffini, baš si ih odlično napravila ! Andreina kuharica je i meni stalno negdje pri ruci i nakon Božićnog isprobavanja sigurno ću ubrzo još ponešto napraviti.
    Što se tiče sitnica kao aroma lješnjaka, đumbir u prahu i sve ostalo što ne možeš kod sebe naći ..., moju mail adresu imaš na mome blogu, pošalji mi svoju adresu i ja ti pošaljem sve što ovdje nađem. Bez ikakvog ustručavanja molim te, biti će mi veselje i zadovoljstvo !!

    OdgovoriIzbriši
  10. Drage moje vi ste sve prava srca, šta drugo reći!

    OdgovoriIzbriši