20. svi 2011.

Brankina pralinasta torta od lješnjaka

Opet ja pravim tortu)
Ovoga puta je povod Nikolin rođendan! A torta je njegov izbor i jako je zadovoljan!
Fantastična je: sočna, čokoladna, krckava, ...
Što se tiče recepta imala sam nekih dvojbi, zato ću recept ponovno napisati jer pretpostavljam da sam to dobro riješila.
Tek kada sam počela praviti tortu primjetila sam da u pripremi nedostaje ona otopljena tamna čokolada. Ništa čudno... I meni se desilo nekoliko puta da jednostavno preskočim ne samo sastojak nego i cijeli red prilikom prepisivanja recepta. A kada čitam recept ne primjetim baš te stvari.
Naziv torte je: Pralinasta torta od lješnjaka a originalan recept je ovdje. Recept je Brankin.
I napisala sam u komentaru da ću je morati napraviti, i evo je. Možda bih je ja nazvala Grilijaž torta od lješnjaka ali ja se držim one: Zovi me i loncem samo me nemoj razbiti.



Za tortu je potrebno:
- Praline:
  • 250 g šećera
  • 50 ml vode
  • 250 g lješnjaka
- Tamno tijesto:
  • 6 jaja
  • 115 g + 1 žlica šećera
  • 185 g tamne čokolade
  • 185 g mljevenih lješnjaka
- Krema s mliječnom čokoladom
  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 300 g mliječne čokolade
  • 60 g maslaca


Postupak:
  1. Napraviti kremu tako što se na laganu vatri stavi vrhnje da zakuha. Nakon što zakuha skinuti ga s vatre dodati natrganu mliječnu čokoladu i nakon 1 minuta dobro izmiješati. U malo prohlađenu kremu umiješati maslac izrezan u tanke listiće. Kremu ostaviti nu hladnjak 2 sata da se dobro stisne
  2. Za praline (grilijaž) na vatru staviti šećer i vodu da zavri bez miješanja dok se ne dobije svijetli karamel. Kada se sav šećer istopi i dobije zlaćanu:) boju dodati lješnjake, izmiješati dobro metalnom žlicom i kada se dobije tamnija boja karamela sve istresti na pouljenu podlogu (tanjur) i ostaviti da se ohladi
  3. Tamnu čokoladu iskkidati na kockice te je istopiti u zdjelici iznad pare. Ohladiti je i u ohlađenu dodati 3 žlice vode i dobro izmiješati
  4. Pjenasto umutiti bjelanca pa im dodati 1 žlicu šećera, još malo mutiti i ostaviti sa strane
  5. Žumanca umutiti sa šećerom da dobijemo gustu blijedu smjesu pa im dodati pripremljenu tamnu čokoladu. Dobro izmiješati pa dodavati mljevene lješnjake i umućena bjelanca ( ja to dodajem od 3 puta oboje) koje umiješamo lagano špatulom
  6. Smjesu izliti u kalup za tortu promjera 26 cm. (Ja uvijek nauljim samo dno kalupa, stavim na dno papir za pečenje a stranice kalupa ostaju suhe tako da mi torta nema brijeg u sredini). Peći na 190°C 30 - 35 minuta
  7. Ohlađeni grilijaž iskidati te ga u multipraktiku samljeti (nemam ja multipraktik nego neku sjeckalicu ali je poslužila svrsi:))
  8. Tortu izvaditi iz pećnice i ohladiti. Ohlađenu razrezati (ja sam uspjela razrezati na 3 dijela) i filovati kremom i posipati mljevenim pralinama (grilijažom). Isto uraditi po vrhu i okolo.

* Nedoumica mi je bila ona tamna čokolada, mislim da sam dobro uradila
* Što se tiče pralina (grilijaža) meni je nekako lakše to raditi kada šećer stavim u suhu posudu (tavu) i lagano ga karameliziram. Tako sam naučila praveći Bomba tortu a ovako sa malo vode sve mi se opet vrati na isto, voda ispari i ostane šećer kojega topim:)
* Izrada torte ne uzme previše vremena, najviše ima praznog hoda čekajući dok se krema stisne, kora ohladi kao i čokolada, tako da se torta može napravit pjevajući. Može se u međuvremenu i ponešto drugo uraditi ili dignuti sve četri i odmarati:)
* Branka, još jedan tvoj izvrstan recept na kojemu se zahvaljujem

Čista uživancija!

Broj komentara: 13:

  1. Uh, da je barem jedna kriška ispred mene

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, ova tortica mi je isto zapala za oko i samo cekam neku zgodnu priliku da je napravim...tebi je odlicno uspela, svi sastojci su jako dobri a kako imam poverenja u Brankine recepte, ne sumnjam da je isto tako i ukusna...sve najbolje slavljeniku za rockas!;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikoli srecan rodjendan uz predivnu tortu!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je jako njamii, recept i sastojci super, sve pohvale!

    Ugodan vikend ti želim:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta izgleda odlicno, bas po mom ukusu!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Savršeno izgleda, a ja baš obožavam ovakve torte. Jako ti je lijepo ispala i nadam se da je slavljenik bio zadovoljan.

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo se i vidi da je socna!
    Slavljenik je sigurno uzivao posto si bila vrednica a nama preostaje da se ugledamo na Tebe i isprobamo ovu carobnu tortu :)

    Od srca srecan rodjendan slavljeniku uz veliki poz.

    OdgovoriIzbriši
  8. Da pravim torte ovu bih napravila jer mi se veoma dopada, 100% sam sigurna da je odličnog okusa jer su sastojci vrhunski, a kako su na Brankinom blogu samo zaista pomno odabrani i odlični recepti njena preporuka mi je već dovoljan razlog za isprobati.
    To što kažeš da bi tortu nazvala grilijaž, ja sam prateći recepte sa stranih blogova i iz bezbroj kuharica ne engleskom koje imam kući zaključila da se nugat pravi mljevenjem grilijaža od lješnjaka ili badema, tako da je tvoja opaska sasvim na mjestu. Oba naziva zvuče podjednako primamljivo.
    Nikoli sretan rođendan i sve najljepše. Divno je imati nekoga ko će ti spremiti tortu za rođendan i sigurna sam da to on cijeni i da će pamtiti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan rodjendan Nikoli, a torta je stvarno fanomenalna!!! Zar ove praline nisu krokant?

    OdgovoriIzbriši
  10. Sa zakašnjenjem Nikoli želim Sretan rođendan ! I moram priznati da mu je izbor torte odličan . Ti si tortu super napravila, izgleda jako lijepo i baš bogata okusom !

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo mene Snjeze sa zakasnjenjem kao i uvijek ;)
    Vidim da ti je torta odlicno ispala i tako mi je drago da si je izabrala za Nikolin rodjendan.
    Tamna cokolada je cokolada sa vecim postotkom cacaa,
    al mi nije jos uvijek jasno sto sam preskocila u pripremi,
    bas gledam recept i nikako da skuzim ...
    Al nije ni vazno,
    drago mi je da si se snasla i da ti se svidjelo :)
    Ime torte sam napisala onako kako ja recept imam zapisan,
    Negdje je to krokanat, negdje grilijaz. Nevazno, nego kako si ti gore i rekla "Zovi me i loncem samo me nemoj razbiti" :))

    OdgovoriIzbriši