16. svi 2011.

Truffel torta by Lana za posebnog dječaka

Kada sam je ugledala na Laninom blogu znala sam da je moram praviti, samo je pitanje bilo za koju prigodu.
A prigoda u ovim mjesecima ima k'o u priči od rođendana pa nadalje.
Prva je bila Bornina Prva pričest. Pošto nisam išla za rođendan koji je bio prije skoro mjesec dana iskoristila sam ovu prigodu i napravila za njega ovu tortu.
On je zbilja jedan poseban dječak i nije mi bilo teško potrošiti toliko vremena (skoro 4 sata) za napraviti ovu tortu.
Dubrovnik je od Knina prilično daleko, obvezno je stajanje u Podaci ili Gradcu gdje nam je draga rodbina. Ali, torta je izdržala bez problema u torbi - hladnjaku.
I.... sve bi bilo dobro da nije one glupe granice kroz Neum. Za mene je to maltretiranje, stajanje, kontrola iskaznica ... svi smo sumnjivci, čini mi se! A zašto to kažem ... možete i misliti. Nikola nije ni pogledao niti primjetio naravno, da mu je iskaznica istekla pa su nas zadržali malo duže, podnjeli prijavu protiv njega Prekršajnom sudu i dalje šta slijedi - vidjet ćemo. Vjerojatno debela kazna:))
Isto se nedavno desilo MM sa vozačkom dozvolom, ali ga je policajac usmeno opomenuo da mu je istekla i da je odmah promijeni!
Pao mi je na pamet i Pelješki most i pogled iz svemira: nigdje se granice ne vide samo "nama" na Zemlji one trebaju!

Dovoljno sam se uzrujala zbog toga ne želim više misliti na to pa prelazim na slatke stvari.
Meni nije bilo teško za sve nejasnoće poslati Lani mail!
Puno mi je pomogla pa ću ja sada napisati kako sam ja to radila a original je ovdje.

Truffel torta by Lana
Potrebno je:
Za jednu koru (a potrebno je raditi 3 kore):
  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 6 žlica mljevenih oraha
  • 1 žlica brašna
Za fil:
  • 4 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g sjeckanih propečenih (tostiranih) oraha
  • 250 g maslaca
Za praline (truffles):
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 125 g maslaca
  • 250 g čokolade
  • 100 g lješnjaka
  • malo naribane korice naranče (ja sam stavila i 2 kapi ekstrakta naranče)
Glazura od čokolade:
  • 100 g čokolade
  • 3 žlice ulja

Priprema:
  1. Za kore je potrebno umutiti bjelanca pa im dodavati šećer žlicu po žlicu. Zatim dodati jedno po jedno žumanca i na kraju pažljivo umiješati pomiješane brašno i mljevene orahe. Sve prebaciti u pek papirom obloženi kalup za torte promjera 26 cm. Peći 20-25 minuta na 200°C . Tako napraviti sve tri kore!
  2. Za fil na pari umuttiti jaja sa šećerom i skuhati fil. Pri kraju kuhanja dodati čokoladu isjeckanu na kockice a kada se fil malo prohladi dodati maslac isjeckan na tanke listiće pa sve dobro izmiješati. Odvojiti par žlica za premazivanje torte ( oko 1 dcl) a u ostali dio smjese umiješati sitno sjeckane orahe koji su prethodno tostirani.
  3. Tortu složiti i između kora premazati pripremljenim filom sa orasima. Cijelu tortu premazati s onim odvojenim dijelom kreme.
  4. Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri.
  5. Ostaviti tortu u frižider da se fil malo stegne pa preliti čokoladnom glazurom
  6. Za truffles prvo otopiti slatko vrhnje i maslac na tihoj vatri. Pojačati vatru i čim provri skloniti s vatre. Dodati kockice čokolade (koristila sam onu iz Lidla sa 70% kakaa) i miješati dok se čokolada potpuno otopi. Smjesu podiječiti na 3 dijela, u jedan dio dodati 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka, u drugi dio dodati malo ribane narančine korice i 2 kapi ekstrakta naranče (ili samo jedno od ovo dvoje) a u treći dio dodati 1 žličicu capuccinna u prahu. Ostaviti u frižider par sati.
  7. Praviti male kuglice, veličine malo većeg lješnjaka (oko 1,5 cm u promjeru) i uvaljati ih u sjeckane tostirane lješnjake, kakao prah ili u ostatak glazure u koje dodati malo sjeckanih lješnjaka da dobiju čaupavi izgled
  8. Pripremljenu tortu po obodu posuti sjeckanim lješnjacima pa složiti pripremljene praline.

* Trebalo mi je dosta vremena da prepišem ovaj recept a tek za napraviti:) Ali, vrijedila je svog truda, pogotovo što su Borna i njegova sestrica Zara uživali
* Ustvari kada se dobro organiziraš ide sve kao po loju:)) Dok se pekla prva kora pravila sam fil, kod druge sam pripremala praline, a kod treće dovršavala glazuru i praline.
* Draga Lana hvala na preciznim uputama i pomoći kod pripeme a najviše na prekrasnom receptu
* Ja znam da ja nisam neka pedantna ni uredna osoba kao što je to ona, molim lijepo jedna je Lana:)
* Vjerujem da bi mi puno manje vremena uzelo da sam pravila kao što je Lana predložila jednu veliku koru ali nisam imala pogodnu kutiju za nošenje a kada vam nešto zatreba toga nema nigdje ni kupiti. Bar je kod mene tako:)
* Ako slučajno imate problema oko pripreme dobro će vam doći ova fantastična uputstva. Dade i tebi hvala!

Broj komentara: 19:

  1. Torta je prekrasna, i dobro da je pregrmjela sve ove nedaće :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepo napravljena torta, zaista nesto posebno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fenomenalno si je napravila! I meni je u planu da je pravim jer tako mami li mami :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna je i mislim da je Borna bio oduševljen. U Lanine recepte uopće ne sumnjam, sve što sam od nje isprabala bilo je savršeno tako znam da je i ova torta odlična.
    Žao mi je što ste imali problema na granici, mi obično idemo ljeti dolje i gotovo nas nikad ni ne pogledaju. Što možeš to je valjda peh jer mu je osobna istekla, da je imao novu vjerojtno vas ne bi ni zaustavljali. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmm, divila sam se Laninoj izvedbi, a ni tvoja nimalo ne zaostaje! Pogotovo kad vidim kroz što je sve prošla... Svaka čast! :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Snjezo, da znas samo kako mi je drago sto je ova torta bila pravljena za jednu tako posebnu priliku... zao mi je sto ste imali toliko peripetija na granici ali vazno je da se sve dobro zavrsilo, i na kraju sto je tortica stigla citava na odrediste, sve zajedno sa kuglicama na vrhu.;))
    Mogu ti reci da si se ti jako dobro organizovala, meni je lakse kad prvo napravim dekoraciju (ako je to moguce uraditi ranije;)), onda kao da mi je pola posla gotovo... sve si jako lepo napravila i nadam se da vam se svidela.;)) ljuuubac...

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako ti je dobro ispala! Merim je i ja već neko vreme da pravim :)

    OdgovoriIzbriši
  8. ovo je bas prava bomba od torte. Svaka cast na trudu i hrabrosti da poneses tortu na put (iz iskustva...)!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prelijepo si tortu napravila, i na mom spisku je, i jedva cekam da je isprobam!! :) Svaka cast sto si se usudila krenuti s tortom na dugi put, ja se vjerovatno ne bih usudila!

    OdgovoriIzbriši
  10. Heh, Lana nasa je cudo, mogu samo da zamisli kako je dobra. A moram reci da pomalo zavidim Borni na ovakvom poklonu:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivan poklon, savršena Lanina torta, prekrasno si napravila repliku.

    OdgovoriIzbriši
  12. Torta je predivna, divno izgleda, a sastojci su perfektni.
    Te granice!!! Muka mi je od njih... Dva puta ulaziti u Hrvatsku do Dubrovnika i dva puta čekati po onom ljetnjem "čelopeku" je užas.
    Međutim nešto nevjerovatno mi se desilo prošle godine. Bili smo na seminaru u Neumu i bilo mi je strava dosadno. Iskoristila sam priliku da pobjegnem do Dubrovnika i čula sam za autobus koji prolazi oko 12 kroz Neum, a ide ili iz Splita ili iz Rijeke. Ušla sam na taj autobus, pripremila pasoš da bi granični policajac samo ušao u autobus, a pasoše nije ni gledao. Vozač je mogao primiti kogagod (i Osamu bin Ladena).
    Dobro je da je torta izdržala put i da je u svom punom sjaju došla do dječaka kojem si je namjenila.

    OdgovoriIzbriši
  13. Imala sam i ja slična iskustva sa granicom prošlo ljeto kada smo išli na Pelješac.
    A torta e da mi je sada šnitica izgleda genijalno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Dosadna i naporna realnost koja nam zagorcava zivot.. i naravno kada su svuda ukinuli granice nama su ih pridodali!
    Dobro je sto im nisi dozvolila da ti poremete tako lep uzitak i povod za pravljenje ove prekrasne torte :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Torta izgleda zaista moćno!
    Nasla sam (djeciju) knjigu pod nazivom Vrtaljica. Lijepe pricice o djetinjstvu pod tim brdom; Mogla sam i tebe da zamislim medju njima.

    OdgovoriIzbriši
  16. O torto nad tortama.Sve se plasim da bih ja ove tarufe pojela do destinacije.A te zavrzlame na putu.Ma neka ste vi i torta sretno stigli i uz zdravlje pojeli:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Prekrasno si razveselila Bornu ovom posebnom tortom. I ja sam je kod Lane zabilježila za posebnu priliku ili za nekoga posebnoga kao što je i tvoj Borna. Svaka ti čast na izvedbi, prekrasna je, i na ustrajnosti što si tortu nosila i pazila iz Knina u Dbk.
    Što se granice tiče, sve mi je to poznato,...., a što reći, nemamo baš izbora nego stati, pokazati dokumente, reći da nemamo ništa za prijaviti i ići dalje. Bez obzira na vaše probleme sa dokumentima važno je da ste sretno stigli i da vam je u Dbk bilo lijepo.
    I ...., kod mene te čeka jedna nagradica :)

    OdgovoriIzbriši