28. lis 2011.

Ajme koliko nas je - Majčina dušica (timijan)

Kada sam pročitala temu koju nam je zadala Katarina za ovomjesečne "Ajme koliko nas je" prvo što sam pomislila: gdje me nađe?!
Ljetos, dok sam se skitala po moru moja saksija (pitar, zdjela) s timijanom se potpuno osušila. A jooj, šta ću sad?
U Lidlu vrlo često bude timijana ali ja nikako nabasati na njega.
Morala sam u prirodu ili kod svojih prijateljica (Zdenka, Anka i Josipa) koje su vjerne sakupljačice ljekovitog bilja iz ove još uvijek nezagađene prirode. I tako me ovaj put majčinom dušicom (timijanom) snabdjela moja prijateljica Josipa a u pripravnosti sa svežnjima su bile i Anka i Zdenka. Ustvari, Zdenka mi je poslala po mužu a on zaboravio ponjeti:):)
Nekako mi je bliži naziv majčina dušica:) vaaljda sam na njega navikla!

Odlučila sam se za slasticu:

Baked Custard

Za ovu kremu vam je potrebno:
  • 1 žlicu omekšalog maslaca
  • 3 jaja
  • 4 žlice šećera
  • svežanj majčine dušice
  • 500 ml mlijeka
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • svježe naribani muškatni oraščić
Postupak:
  1. Umutiti jaja sa šećerom pa dodati ekstrakt vanilije.
  2. Mlijeko, vrhnje i majčinu dušicu izmiješati u posudi i prebaciti je na srednje zagrijanu ringlu špahera. Miješati pa skinuti s vatre prije nego zakuha.
  3. Procijediti je da se odvoji majčina dušica pa pomiješati sa umućenim jajetom
  4. Dobivenu smjesu prebaciti u prethodno maslacem podmazane remakine. Naribati muškatni orahčić. Potrebno je 4 remakine zapremine 2.5 dcl a ako su manje mogu poslužiti i šalice za kavu
  5. Remakine staviti u dublju tepsiju ili teću (što kaže mm ranjiku:), dodati u nju vruće vode do polovice visine remakina. Sve skupa staviti u pećnicu zagrijanu na 160 °C i peći oko 30 minuta.
  6. Gotove izvaditi iz teće u kojoj su se pekle :) ohladiti ih 10 minuta prije serviranja.


Moram priznati da sam pravila još jedan kolač: Crostatu u čijem je tijestu išao med s majčinom dušicom i majčina dušica. Po tijestu je išla marmelada (a u mene puna kuća marmelade zahvaljujući Branki) i meringa sa pečenim mljevenim lješnjacima. Izvrsna je bila ali, stvarno su joj slike katastrofalne:). A smazali smo je dok si rekao keks!

Broj komentara: 10:

  1. Sjajno :))jako volim majčinu dušicu,mora da je super ukus!

    OdgovoriIzbriši
  2. aaa, ovo je fenomenalno, biljezim recept, a ovo sto si rekla za crostatu mi se cini prefino!

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je isto bliži pojam majčina dušica. I sigurno je dala odličan okus kremi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo izgleda jako interesantno, lagano, pjenasto..mmm..fino! Baš mi se sviđa! Šaljem pozdrave!;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja neznam zasto majčinu dušicu povezujem samo za slana jela.I ja obozavam ovakve male desertiće nalik pudingu!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Što je ovo fina kremica, još zapečena, baš odlično

    OdgovoriIzbriši
  7. Fino... Bas super deluje ovaj desertic, ali taj kolac koji si pravila - e tok tek super zvuci! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. jako zanimljiva kremica. timijan volim u slatkim kombinacijama tako da sam sigurna da bi mi se ovo svidjelo :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Super mi je ovaj desert, bravo ! A i crostata odlično zvuči. Drago mi je da su marmeladice poslužile :). Slike sigurno nisu tako loše kako kažeš, napiši nam recept :)

    OdgovoriIzbriši