22. lis 2011.

Deseterac


Ovo je još jedan stari kolač iz moga rokovnika kupusare ali, ne znači ako je star da nije i dobar. Napravila sam samo malu izmjenu u kremi .
Inače u tijeku je istraga moga bloga u sklopu igrice FBI rukavica koju je je pokrenula mamajac.
I moram iskoristiti i ovu priliku da vam se svima zahvalim na lijepim riječima, na tome što čitate moj blog, što ostavite komentar, što dijelite sa mnom radost kuhanja, pripremanja jela, radost užitka, radost druženja, radost ..., radost života!
Da, i još nešto vrlo važno!!!

Učestvovala sam u nekoliko "giveaway" - i dobila veliki pregršt prekrasnih darova od: Tanje, Miroslava (2x), Maje, Tamare i posljednji paket koji nije imao veze sa "givaway" od Branke.
Teško je išta drugo reči nego jedno: Veliko hvala dragi moji! Grlim vas i ljubim sve. Jer darivanje je čin ljubavi, prijateljstva, nesebičnosti, ..., darivanje je uživanje!

Ma moram priznati da nešto i nemam puno vremena ovih dana, malo sam se skitala a i ove nagle promjene godišnjih doba mi baš i ne prijaju. Drži me neka "mala snaga"ovih dana:).
Ovaj kolač sam pravila pred put tako da mojim dečkima ostane nešto slatko, sličice su snimljene na brzinu.

Za ovaj recept je potrebno:
  • 2 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša griza ili pšenične krupice
  • 1 čaša mljevenih oraha
  • 1 čaša izgratane (rendane) jabuke
  • 1 prašak za pecivo i
  • 2 štangle čokolade (koju treba izgratati)
Za fil sam upotrijebila ovaj put najobičniji ganache za koji je potrebno:
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje i
  • 1 žlica maslaca
  1. Umutiti jaja i šećer pa dodavati ulje, mlijeko i sotale sastojke. Izmiješati i ostaviti da stoji oko 1 sat
  2. Izliti u pleh (staviti papir za pečenje ili podmazati pa posuti brašnom) dimenzija 33x30 cm. Peći 15- 20 min na temperaturi od 200°C.
  3. Pečeno ohladiti i izrezati u 3 trake i filovati.
  4. Za fil je potrebno na paru staviti vrhnje i čokoladu. Kada se čokolada otopila dodati maslac. Skinuti s vatre pa ohladiti i filovati kolač između kora (traka) i okolo.

* Zbog ove jabuke kolač ostaje dugo sočan
* Pravila sam ovaj puta sa šalicom od 2 dcl ali sam za veći pleh prije koristila i šalicu od 2,5 dcl. Za ovaj kolač nije potrebno baš biti precizan ono "u bocu"
* U originalnom receptu fil se pravi od: 12 dag maslaca, 10 dag šećera u prahu, 1 jaje i 2 rebra čokolade koje sve treba umutiti na pari1

Broj komentara: 14:

  1. Ovo je kao neka fina tortica, blago tvojim deckima.;)) A hvala i tebi sto si nas tako lepo ugostila, uzivali smo i fino papali dok smo isprobavali tvoje receptice protekla dva meseca.;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Fino, ukusno, slatko..mmm..raj za nepce:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda jako sočno, a vrlo jednostavno za izradu. Baš mi se sviđa!

    Što se FBI istrage tiče, žao mi je što neću u zadanom vremenu stići isprobati sve što sam htjela, ali svakako imam namjeru upustiti se u borbu s korama za pitu i napraviti još poneki kolačić.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da sam vec pisala da si ti medju mojim favoritima..Volim da TE citam..volim tvoje recepte,vjerovala ili ne kad nekom kazem o tome gdje recepte "uzmem" sa ponosom kazem imam moju Vrtaljicu ciji su mi recepti pouzdani..ne mogu da omanu....
    Ovaj cu kolac da pravim(znam da ce uspjeti jer je tvoj :)))
    znaci pravim ga kad ispratim moju dragu Milenu..jos je koji dan kod mene a onda cemo se morati rastati..ali vise ne na dugo:)
    Pozdrav veliki :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepo je otkriti neki novi stari kolac;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma da mu je i sto godina, dobar je,haha.. i zato ću ga sigurno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. kolač djeluje odlično! Samo naprijed, ja guštam u tvom blogu, želim ti da ti se brzo vrati snaga :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super recept! Bas mi se ovih dana jede nesto takvo, socno i kremasto... :)
    Sto0 se tice istrage tvog bloga, meni je zao sto sam samo jedan recept napravila. Zadajem si domaci da i ostale izabrane recepte spremim uskoro.... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je savrsenstvo!!! A tvoj blog je prava riznica dobrih i provjerenih recepata i nadam se da cemo te jos dugo citati!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ova jabuka u biskvitu me zaintrigirala. Sigurno daje nevjerojatnu sočnost. Sjajan recept!

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni najdraži kolači su oni u kojima se ne koristi ili vrlo malo koristi obično bijelo brašno, budući da podržavam teoriju o "tri bijela otrova" koja unosimo u organizam. Stoga, jako brzu ću pripremiti ovu deliciju.

    OdgovoriIzbriši
  12. Kolač je izvrstan i opet se pokazalo da su stari recepti i dobri recepti. Meni se jako sviđa i lijepo si ga napravila, izgleda kao torta.
    Drago mi je da te paketić razveselio :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super izgleda. Vjerujem da jabuka daje sočnost.

    OdgovoriIzbriši