22. stu 2011.

Torta od oraha i čokolade by monsoon


Vjerojatno ste primjetili da sam se malo ulijenila. Nema me ni u komentarima onoliko koliko bih željela a nisam nešto raspoložena ni za nove izazove. Ne znam zašto ali, jednostavno mi tako došlo!!! Šta ću!
Nisam ni posebno raspoložena iako je vrijeme ovih dana bar ovdje u Kninu bilo prelijepo! Pogledajte ovu biljku u punom cvatu, jadne biljke i one su zbunjene:

Dobih jedan e-mail u kojemu između ostaloga piše i ovo:
"Prihvatiti promjenu kao izazov i priliku za rast je čast mudrih, čast onih koji poštuju prirodne zakone i imaju veliko povjerenje. Oni održavaju vitalnu energiju brižno pazeći čime hrane tijelo i um. Snažni su na fizičkoj i mentalnoj razini pa im svaka promjena služi za daljnji osobni napredak, koji se odražava na cjelokupni napredak.

Dragi ljudi, kako bi lakše prolazili kroz sve promjene i kako bi živjeli puninu života u svim uvjetima, održavajte vitalnu energiju. Dobro pripazite čime hranite vaše tijelo i vaš um. Dom naše duše nije zavrijedio da bude odlagalište smeća.
"

U potrazi za nekim novim receptom naišla sam na ovu divnu tortu. Trebalo mi je nešto novo što će zadovoljiti moje dečke! Svaka čast svakome ali, zadovoljiti mm je najteže na svijetu. Isuse Bože što je težak!!!
Ali, ova torta je prošla!
Recept sam našla na Coolinariki a napisala ga je monsoon, bivša blogerica i pokretačica jedne od blogerskih igara. I danas mi je jako žao što se povukla iz ovih voda. Ali sreća, ima je na Coolinariki:)

Ja sam pravila samo polovicu smjese i dobila sam odličnu tortu koja je zadovoljila u svakom pogledu i količinski a pogotovo po okusima. Samo sam malu izmjenu, bolje reći dopunu napravila: premazala sam kore s malo marmelade od kajsija i ona je bila pravi pogodak. Evo kako sam je radila:
Potrebno je:
Smjesa za biskvit:
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade
  • 180 g mljevenih oraha
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1.5 žlica oštrog brašna
  • pola žlice škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žličica praška za pecivo

Krema:

  • 5 žutanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 80 ml jake crne kave (napravila sam ness-kaffe)
  • 135 g čokolade (imala sam čokoladu od 54% kakaa pa sam nju stavila)
  • 150 g omekšalog maslaca

Ganache:

  • 100 g čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Još:

  • marmelada od kajsija

Postupak:
  1. Otopiti čokoladu na pari. Umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer u pjenastu masu pa im dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu.
  2. Prosijati obje vrste brašna i prašak za pecivo tri puta (zašto toliko ne znam ali poslušala sam preporuku iz recepta:) pa izmješati s orasima
  3. Istući bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg
  4. Smjesu brašna i istučene bjelanjke dodavati od tri puta u smjesu žumanjaka i čokolade i izmiješati sve oprezno ali polako tako da ostane što više zraka.
  5. Smjesu izliti u pripremljen kalup promjera 23 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 190° oko 45 minuta
  6. Kada se torta potpuno ohladi izrezati je u tri dijela. Svaki dio prvo premazati s oko 3 žlice marmelade* a zatim kremom. Istom kremom premazati i okolo i odozgo.
  7. Za kremu samo malo umutiti žumanca sa šećerom pa smjesu prebaciti iznad lonca s ključalom vodom, dodati kavu i čokoladu i miješati dok smjesa ne postane gušća (oko 10 - 15 minuta). Ohladiti kremu pa je pomiješati sa pjenasto umućenim maslacom
  8. Gotovu tortu preliti ganachem kojeg se pravi tako što se vrhnje ugrije skoro do vrenja pa prelije preko usitnjene čokolade. Sve izmiješati u jednoličnu smjesu, malo ohladiti pa preliti preko torte.

* U receptu ne piše da se premazuje marmeladom. Kore su stvarno sočne ali je meni ova nakisela marmelada bila pun pogodak

** kreme ima dovoljno pa možda i nije potreban ovaj ganache, po želji

*** Ja sam pokušala i ukrasiti je od ostatka kreme ali, ne ide to meni:) ispalo mi je kao ptičija "kakica"

Prekrasna torta, a ja kažem kada je nešto dobro: puna usta!!!


22 komentara:

  1. svakoga od nas valjda ponekad ulovi neka letargična faza, to je normalno. proći će :) torta izgleda super, kremasto i sočno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ima takvih perioda, mene malo-malo pa strefi tako da te potpuno razumem. Vazno je da si ti nama dobro i da si se, nakon malog odsustvovanja, pojavila sa ovom lepoticom.

    Volim dodatak kafe u cokoladnim kolacima, verujem da bi mi se torta dopala. U svakom slucaju izgleda jako lepo, slojevi su ti besperkorni. Kako tako precizno iseces pecenu koru?

    OdgovoriIzbriši
  3. @: Casa de vainilla: do prije neki dan sm sjekla koncem, sada sam se modernizirala:) sječem onim čudom kupljenim u Billoj za 15 kn a u obliku vješalice sa zategnutom žicom:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Znaci to cudo stvarno funkcionise. Zapamticu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa da znaš da sam si pomislila, gdje si, no dobro, samo se ti javi i rijeđe ako ti tako odgovara. Inače baš sam mislila na tebe jučer, radila sam štrudl s vučenim tijestom, naučila sam onako sa štapom pod stare dane, po tvom videu. I još pričaš o nekom ukrašavanju, ni jedno ukrašavanje nije ravno tom tvom videu. Torta odlična.

    OdgovoriIzbriši
  6. @) O Dunja, baš si me razveselila!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tako to dođe , svakome treba malo odmora od nekih možda uobičajnih stvri jer sve je O.K dok uživamo u tim malim stvarima.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mene ovo vrijeme toliko složi da nemam snage za ništa. Torta izgleda odlično. Sviša mi se mejl citat!

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj, torta izgleda fenomenalno, nazalost rijetko koristim orah eu kolacima jer ih moji bas ne vole, pa sve moram sama pojesti. Odlicna je!

    OdgovoriIzbriši
  10. I meni dođe sa vremena na vrijeme da mi se ne da baviti blogom. Ali prođe.
    Forta izgleda fantastično.

    OdgovoriIzbriši
  11. Svakome se ponekad dogodi da mu dođe na vrh glave svega. Torta izgleda super i za moj gušt bih kavu zamijenila mlijekom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Neda ti se - nemoj! Barem u ovim nekim godinama imamo pravo (i obavezu) nešto raditi ili ne raditi! Cijeli život nešto "moramo", ali, samo se umrijeti mora, a sve ostalo je izbor:) No, vidim da si našla dobru utjehu za dušu i pravu hranu za tijelo: nema ništa boljeg od kremaste torte s puno čokice i daškom meni ljubljene kave. Što se ukrašavanja tiče, nismo slastičarke i svako savršeno ukrašavanje pomalo mi je bez veze.

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš bi mi prijao komadić ove tvoje divne torte! Čokolada i orasi divota!:)
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  14. Tortica je pun pogodak, sa punoo cokolade i malkice kafe da nam popravi raspolozenje u ove tmurne dane, rado bih se posluzila. I mene tako neki put "uhvati" pa mi se ne da nista kuckati na blogu, pa onda kad sam u formi nabacim odmah par receptica:) p.s. to cudo za seckanje kora imam, ali pravo da ti kazem ne znam da koristim, nekako mi je lakse da ispecem svaku koru posebno.;))

    OdgovoriIzbriši
  15. Tortica je baš nešto fino! Ne sekiraj se, valjda je tako neki period, proći će ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. Snježo samo polako i koliko moraš , moraš a ono što ne moraš možeš i kasnije. Dođe takva faza i proći će. Samo nam budi dobre volje i vesela a ostalo će opet krenuti samo od sebe !
    Torta je super i odlično si je napravila. Što se ukrašavanja tiče nije niti meni to jača strana, ali ok, na kraju je važno da je ukusno i pojedeno :)

    OdgovoriIzbriši
  17. volim ovakve tamne torte i poseno volim ovu kavu, koja još više naglasi čokoladu!

    OdgovoriIzbriši
  18. Oh, primetila sma ovu tortu na Coolinarici. Odmah me privukla i odavno je u planu. :) Divno si ju napravila, a i dopada mi se promena koju si uradila.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  19. Snimila sam tu tortu i tamo,a ti si je perfektno napravila!

    OdgovoriIzbriši