14. sij 2012.

Opet pogača, ovaj put Pahuljica


Opet ja i pogača!!!
Kada sam nedavno vidjela ovu pogaču kod Sanele ostala sam paf!!! I nisam joj mogla odoliti. Prva prilika, što se tiče slobodnog vremena, i evo je. Sve ono što piše u uvodu njenoga posta neću prepisivati. Ja u pripremama za Pahuljicu a ono Lana objavi svoju Kornet pogaču.
Šta ću sad? Dobre su mi obje!! Nema druge nego nekako spojiti. I tako ispadne ova moja Pahuljica. Ali, nemam u kući maslaca, margarin u zadnje vrijeme i ne kupujem pa se ne mogu praviti da ga nemam, je l' tako? I, opet proradi ovo moje jadno zahrđalo sjećanje i sjetim se ovih Marijinih kiflica. Koliko dugo već želim nešto napraviti sa tim premazom! I evo ga ovdje! Vidjet ćete!
Idemo po redu!


Evo kako sam je ja pripremala!
Potrebno je:
  • 700 g glatkog brašna
  • 1/2 paketića (oko 20 g) svježeg kvasca
  • 1, 5 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 3 žlice maslinovog ulja*
  • 2 jaja

Za premazivanje:

  • 2 žlice masti
  • 1 žumnajak
Za završno premazivanje
  • 1 bjelanjak
  • sjemenke sezama ili po želji

Postupak:

  1. Pripremiti kvasac: razmutit ga u polovici mlakog mlijeka, dodati 1 žličicu brašna i 1 žličicu šećera, sve dobro izmiješati i ostaviti na toplom dok se ne napravi pjenica
  2. U posudi imiješati brašno i sol, napraviti jamicu pa dodati pjenicu od kvasca, jogurt, ulje, ostatak mlijeka i malo umućeno jaje. sve umutiti mikserom sa spiralnim nastavcima! Isključiti mikser pa rukom oblikovati tijesto u kuglu i ostaviti u poklopljenoj posudi dok ne udvostruči volumne (1/2 - 1 sat)
  3. U međuvremenu pripremiti premaz tako što se dobro izmiješaju 1 žumanjak i 2 žlice msti
  4. Dignuto tijesto premijesiti i podijeliti na četri dijela, oblikovati u loptice pa pokriti i ostaviti da se još odmori 15 minuta
  5. Svaki krug razvaljati u krug veličine plitkog tanjura, premazati sa trećinom premaza. Preklopiti drugim razvaljanim tijestom, premazati ga. To isto uraditi i sa trećim dijelom dok četvrti ne treba premazivati. Potrebno ga je samo nategnuti malo preko prva tr tijesta.
  6. Sada sve blago razvaljati valjkom, malo popraviti rubove, te nožem plitko podijeliti na 8 jednakih dijelova.
  7. Na svakoj vanjskoj stranici trokuta nožem zasjeći prorez oko 3 cm dužine, malo ga razvući i nategnuti da se vide svi slojevi.
  8. Opet oštrim nožem (ja sam se namučila jer mi nijedan nije dovoljno oštar) odrezati jedan trokut ali ostaviti oko 1 cm do kraja. Isto tako po sredini toga trokuta napraviti rez ali ostaviti i ispred i iza reza po 1 cm.
  9. Izdignuti vrh trokuta prstima, malo raširiti prorez pa kroz njega odozdo provući vrh te sve vratiti na svoje mjesto. Još bolje obješnjenje popraćeno odličnim sličicama imate kod Sanele
  10. Kada sve završite i posložite, pogaču premjestite pomoću papira u posudu za pečenje (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm). Pogaču pokriti krpom te ostaviti na toplom da još malo naraste (oko 1/2 sata).
  11. Pred pečenje je premažite preostalim bjelanjkom, rasporediti na rezove, ako vam je ostalo, premaza i posuti sjemnakama. Ja sam je pekla na 190 °C 40 minuta (svak zna svoju pećnicu).
* Što se tiče ulja meni se nešto u zadnje vrijeme sviđa stavljati maslinovo ulje u tijesto, sigurno može i suncokretovo ulje.
* Postupak izrade kao i objašnjenja najboje možete vidjeti kod Sanele a za ovaj moj kolaž najzaslužnijije je moj "koalicijski partner" - sin Nikola. Dok sam radila u Pikasi, radila sam i kolaže. Pikasa mi sva dokumenta prikaže u slikama pa mi nakon izvjesnog vremena ne može ništa. A ja nisam još svladala PS.
* Moja Pahuljica i nije tako pedantna što je meni svojstveno (šlampača) ali je bila tako mekana, ukusna, lagana stvarno prava pahulja

* Ja bih voljela i da je bila malo slanija ali moji kažu da je dobro. Imaju pravo!!!
* A ide uz sve: sir, domaće kobasice, ...... uživali smo cijeli dan..

Broj komentara: 26:

  1. Pogača izgleda prekrasno, svaka čast, ovo je trebalo znati napraviti! Pahuljica ne da je pedantno napravljena nego je savršena!

    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je prelepa u ove kasne sate bi smazala jedno parcence...

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično si napravila pogaču, baš super izgleda ! Sigurno da ste u njoj uživali. Vjerujem da je sama po sebi ukusna, a sa komadom nekog finog sira mora biti odlična kombinacija.
    Super si nam prikaza postupak, i ja se još "borim" sa Picasom i svim mogućnostima, taman nešto naučim pa shvatim da ima još toliko toga što trebam savladati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicna je ..danas smo je porucali sa grahom !!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. E Snježo, da si samo dan unapred objavila post. Sinoć sam videla pogaču, a videla sam i kod Sanele pa zaboravila, i sat vremena sam se nećkala da li i nju da napravim jutros pošto čekam goste danas, ali pošto sam već kupila sastojke za nešto drugo moraće da pričeka. Famozno izgleda. Baš si me bila stavila na muke da promenim plan. Ko zna možda tokom dana zavrnem rukave. Tako me mami.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ostala sam potpuno zatečena! Brzo sam skrolovala, samo da proverima da li ima način izrade. Ne pravim pogače često, ali vidim da će se to čim pre ispraviti. Hvala mnogo na receptu, a da si "šlampača" :-), moraćeš nas nekako drugačije uveriti, ja to ovde ne vidim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kao i kod većine pogača, samo gledam i divim se. Za sada nemam namjeru potrošiti toliko vremena na njih - pa kada bih se morala ustati da bude gotova za poslije ručka??!! Ma, divno izgleda ova "pahuljica", pošalji malo:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam je pravila za ručak. Ne uzme puno vremena naročito kada je kuća topla! Rado bih ti poslala ali kada drugi put budeš dolazila u Vodice ili bliže dogovorimo se! Važi?

      Izbriši
  8. Snježo, Snježo. Evo me mesim a gosti stižu u 14. U prvom koraku mislim da umesto kašičice mleka treba verovatno kašičica šećera.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljubim te! hvala ti, ispravila sam:) Vidiš da sam šlampača!

      Izbriši
  9. Evo čeka poslednje dizanje. Izgleda prelepo i da znaš da je pravim sebi za rođendan. Prelepa je! Gosti samo što nisu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sretan ti rođendan, mila moja!

      Izbriši
    2. Hvala Snježo! Bili s moji na ručku a pogača je kao Sunce. Odlično je ispala. Čak sam stigla i da je fotkem, i mami izrežem šemu na papiru sa presavijanjem.

      Izbriši
  10. Obožavam pahljice, ali mislim da niti jedna nije ukusna kao ova tvoja. Jako mi se sviđa to dekorativno frkanje tijesta.
    Padam na pogače s vaših blogova i već dugo nisam radila neku novu, tako da ću vjerojatno uskoro isprobati ovu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Krasno izgleda. Mogu samo predpostaviti kako je ukusna. Ovo bi za mene bio cjelodnevni projekat. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  12. Famozno izgleda, skulptura od kruha!

    OdgovoriIzbriši
  13. A, jesi je udesila, kao kakvu mladu na vjenčanju! :)))))))))

    Pogača izgleda prelijepo, a u okus ni ne sumnjam. Slijedeća tura gostiju biće dočekana ovom pogačom, toliko mi se dopala. :)

    A sad odoh kod Sanele da si obnovim gradivo. Već sam vidjela njena tijesta, al na brzinu. Sad ću da guštam, dok hladim prst. Praline me dotukoše, izgorih prst maloprije. :(

    OdgovoriIzbriši
  14. predivno izgleda. pa mojim procjenama trebala bi biti jako ukusna... nadam se da sam u pravu :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Fenomenalno izgleda... Bas sam videla onu kod Sanele. Moram ih probati! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ajme Snježo, ova pogača je jednom riječju predivna! Izgleda tako mekano i lisnato, sigurno je okus vanserijski. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  17. Stvarno je lijepa. Sviđa mi se tvoja kombinacija "iz svakog recepta ponešto". Probat ću ja i tvoju varijantu:)

    OdgovoriIzbriši