13. velj 2012.

SAMO UŽIVAJTE, BEZ STRAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U ovaj predvalentinovski dan dobih od svoje prijateljice ovaj mail.
A ja vam nisam Valentinovski raspoložena (a nisam ni protiv-slavila bih ja svaki dan da mogu:) i pošto nas malo po malo bombardiraju sa pričom o zdravoj hrani ovo mi se učinilo malo šašavao:)

Prehrambene upute po medijima

Moja žena prirodno teži cjeloživotnom obrazovanju.

Pogotovo zdravstvenom.

Pomno prati prehrambene upute po medijima.

Nažalost se po njima i ravna.

Već smo odavno u našoj kuhinji otkazali

gostoprimstvo svinjskoj masti,

a ubrzo zatim i prerađevinama od

iznutrica - a sve zbog sadržaja kolesterola.

Zbogom pašteticama, krvavicama, pečenicama,

slasnoj prženoj slanini i sličnim divotama.

Onda je žena pročitala da tjestenine debljaju.

Kako nevolja nikad ne dolazi sama, neki je

dripac u ženskoj reviji napisao da su rajčice

mogući izvor karcinoma.

I tako su s našeg stola nestali špageti

a la carbonara, makaroni sa

salsom i još puno sličnih ljepota.

Onda je neka baraba na televiziji ocrnila ulje, jer je to

sporodjelujući otrov i prešli smo na margarin.

Ne lezi vraže - netko je u jednom članku oštro napao

istog jer po štetnosti je blizak ulju.

Sad pržimo luk u vreloj vodi.

Uživanje jaja nam je u tjednom magazinu

ogadio neki stručnjak, a usput je zabranio i

korištenje soli pri kuhanju.

Žena je sladostrasno precrtala u jelovniku sve

vrste jaja – u meko i utvrdo, na oko i kajganu.

Ništa više ne solimo tako da potajice ližem

bijele naslage s lonaca za cvijeće...

Prije mjesec dana je nekakva vegetarijanska kokoš

uvjerila ženu da su sve vrste mesa grijeh protiv tijela i

da su jedina istinski zdrava hrana mrkva, repa, kupus,

salata i nešpricane jabuke.

A onda je na radiju neki tip znanstveno dokazivao da je povrće

dvostruki mač te da je njegova uporaba znanstveno upitna

neovisno je li uzgajano na prirodnom ili umjetnom gnojivu.

Ostali su nam med, mlijeko i kruh...

Onda su u ranije spomenutom tjedniku dali na znanje da med

uzrokuje šećernu bolest, mlijeko da škodi slezeni,

a kruh se po učinku bitno ne razlikuje od tjestenina.

U toj prehrambenoj stisci su se žena i kćer odale čaju

od kamilice, zobenim pahuljicama i riži kuhanoj na vodi,

a ja sam se bacio na pivo i lešo krumpire.

Nedugo nakon toga našao se neki sadist s tvrdnjom da pivo

uzrokuje protin, a da su u krumpiru otkrili opasne sastojke koji mogu

uzrokovati oštećenje prostate.

Onda sam prešao na vino i posije, no kako vino uništava

jetru, a zobene pahuljice i posije, po teoriji nekog zlikovca

objavljenoj u dnevnim novinama, koče normalno funkcioniranje

hipofize, ne znamo više kako ni što...

Žena ima 35 kila, kćer koji kilogram više (sumnjamo da se

povremeno iskrade van našeg nadzora odlazeći se otrovati

kakvom picom), a ja sam sve sličniji pokojnom faraonu

Ramzesu nakon što su njegove ostatke "liječili" u Parizu.

Brižna susjeda je, u strahu od našeg neminovnog kraja, pozvala

svećenika koji je u pratnji ministranta pozvonio na vrata s

nakanom dodjele nam posljednje pomasti.

"Samo to ne", zaurlala je žena posljednjim snagama.

"Načula sam da se posljednja pomast vrši običnim

sjemenskim uljem, a to je smrt za organizam".

I tako sad, bez uputnice za bolji položaj na onom svijetu,

izgladnjeli, mumificirani, ali zdravi, čekamo odlazak iz ovog

prehrambenog svinjca...

Broj komentara: 14:

  1. Baš sam se nasmijala. Mi se držimo one da je sva hrana dopuštena u umjerenim količinama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično, nasmija se i ja s guštom!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, ovako baš i ne bih :). Uvijek kažem da treba jesti sve , ali umjereno i onda je najbolje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Najbolje mi je ono: potajice ližem bijele naslage s lonca za cvijeće... ha, ha,
    šalu na stranu, ima jako puno ekstrema oko nas, moja poznanica neda djeci ni zeru šećera ili čokolade, ni jedan bonbončić, ni kolač ni palačinkicu, navodno od slatkog su nemirni i agresivni????

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam jedno vrijeme bila podlegla toj food paranoji ali sam se na vrijeme trgnula, vratila sam se hedonizmu.
    Ni u čemu pretjerivati i uživati u hrani a ne jesti kao po kazni.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ha,ha,super!Slažem se sa ostalima,sve ali umereno:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Hahaha, umirem! Odmah proslijedila mužu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Pola od toga, naravno, uopće nije točno. Zna se da je svinjska mast zdrava u odnosu na margarin - samo što ne podnosim ni jedno ni drugo. Sva pretjerivanja su opasna, najbolje jesti umjereno i ono što ti pruža užitak.

    OdgovoriIzbriši
  9. Duhovito, ali moramo priznati da u svemu ovome ima i istine, donekle. Znači, jedite sa uživanjem, ali ne preterujte sa količinom...

    OdgovoriIzbriši
  10. Vala baš!!! Na Facebook-u su se nedavno pojavile uporedne fotografije gospođe koja živi po pravilima iz tvog posta, pri tom primenjuje još neke tehnike čišćenja organizma i izgleda kao podgrejan leš; odmah pored nje je njena vršnjakinja Najdžela Loson, koja jede puter, ulje, belo brašno, šećer itd. - na slici prikazana kao rasna i privlačna dama u najboljim godinama, puca od zdravlja i lepote. E, ja se nadam ovom drugom izgledu, pa fućkam na teorije o zdravim namirnicama koje se menjaju sa godišnjim dobima. Da ne zaboravim: nasmejao me je tekst!

    OdgovoriIzbriši
  11. Neke navedene stvari iz ovog junakovog popisa stvarno treba izbegavati ali sve sto prevazilazi zdrav razum i predje u opsesiju je katastrofalno opasno.

    Raznovrsnost i umerenost u ishrani nikome ne skodi..

    Ovaj tekst je pre svega saljiv pa samo da kazem da sam se slatko nasmejala ;)

    Hvala Snjezo :)
    Poz.

    OdgovoriIzbriši