16. svi 2012.

Pileći paprikaš i jedna nagrada


Davno, davno, sam dobila kuharice "100 Vegeta specijaliteta" izdane davne 1982. godine. Prvi put sam ovo jelo napravila po receptu iz te kuharice. Pravim ga i dan danas s malim odstupanjima.

Kako smo stariji sve nam više prijaju jela na žlicu ili što bi mm rekao "na kašiku".
I kad već spominjem to "stariji" moram reći da sam puno zaboravnija nego ranije. Osim godina kriva sam i sama jer mozak treba trenirati. A ja sada sve pišem, zapisujem, bookmarkiram, pravim popise, ... mozak na pašu. I onda se nerviram što se ne mogu sjetiti neke riječi, imena ili nečega što sam htjela reći. Tako mi iznenada pobjegne...
I tako, dragi moji, meni ovako zaboravnoj će se vjerojatno desiti da pišem i neke recepte koje sam već objavila.
Ne bi me nimalo čudilo! Pa se tako nemojte ni vi čuditi ako mi se tako nešto dogodi!!!
Kao što rekoh jedno jelo "na kaš'ku" i uz to vrlo jednostavno s mogućnošću pripreme jednog dijela i dan ranije, znači jelo i za zaposlene žene!!!



Evo kako ga ja pravim!
Potrebno je:
  • 1 pilence (posebno bataci, zabatci, bijelo meso izrezano na 2-3 dijela, krila)
  • 10 dag pancete izrezane na štapiće
  • 1-2 žlice ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 1/2 žličice ljute mljevene paprike (samo za one koji je vole)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 dcl bijelog vina
  • sol, mljeveni papar, nasjeckani peršinov list
  • 1 - 1,5 kg krumpira
  1. Na vrlo malo ulja prepržiti pancetu pa dodati luk, malo posoliti i pirjati dok ne omekša
  2. Na omekšali luk dodati pripremljenu piletinu, posoliti je i popapriti. Pirjati, pa kada se popržila sa svih strana dodati mljevene paprike i zaliti vinom.
  3. Malo podlijevati vrućom vodom i pirjati na laganoj vatri poklopljeno.
  4. U međuvremenu oguliti krumpir, izrezati ga na četvrtine i staviti kuhati u hladnu vodu. Malo posoliti.
  5. Kuhan krumpir zajedno s vodom u kojoj se kuhao primješati piletini. Dodati koncentrat rajčice, ostaviti još 2-3 minuta kuhati. Posuti peršinom i gotovo!!!


* Do 4-tog koraka se može završiti i ranije pa samo umiješati skuhani krumpir, recimo drugi dan

* Osim krumpira volim dodati žličnjake od brašna/noklice napravljene od 1 jajeta pomiješanog s oko 1,5-2 žlice brašna što ovisi o veličini jajeta

* Ja često piletinu ogulim od kože i masnoće ispod kože što ovisi kod koga sam je kupila

* Što se tiče piletine mi smo se svi lijepo podijelili: meni krila, dok dečki vole bijelo meso i batake. Doduše, priznajem ja najviše volim hrbat:)


Dobila sam od Tamare nagradicu. Zadatak je po primitku nagrade odgovoriti što volim a što ne volim jesti i nagradu proslijediti na još 10 blogova. Uh, uh,.. velik posao!!!

Dugo sam bila ubijeđene da ja jedem sve. Ali, nije baš tako: ne volim boje u kolačima i nema šanse da bih tako nešto probala, ne jedem želatinu, nisam luda za jabukama osim u kolačima, ne volim slatko - kisele kombinacije, ...

Volim i to najviše: grah (ali mi više ne prija:), sav zeleniš, faširance, Bomba tortu, ... ne smijem dalje!

Nagradu proslijeđujem svima vama koji imate želju odgovoriti na ova dva pitanja. Pa i nije baš teško!?

Broj komentara: 13:

  1. Pileći paprikaš je izmišljeno jelo za podgrevanje, obožavam ga zbog toga i ne samo zbog toga. Probala sam i da ga zamrznem, ali je to grozno - ne pokušavati.
    Ovaj tvoj izgleda baš onako pravo, što bi rekli - kao sa slike!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf, baš me podseti. Nisam skoro kuvala.Kuvam ga sa noklicama. Kad počneš da jedeš leđa, onda su ozbiljne godine na pragu:-))) Uvek sam žalila mamu kad uzme da 'opipava' leđa, sad mene moja deca a meni slatko:-)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično jelo! Pileći paprikaš pravim sa ili bez noklica, jelo je mog djetinjstva i do dan danas ga rado spremam i jedem(o). Što se zaboravnosti tiče, barem što se pisanja bloga tiče, ako se zaleti neki dupli recept, nema veze, naprotiv- uživamo u njima, draga Snježo! I meni su papir i olovka važne utenzilije, zbunjola sam živa u posljednje vrijeme... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako samo dobro izgleda, evo meni ideje za sutrasnji rucak, a mogla bih i po tvom receptu, zvuci dobro, a i kisa nam je i hladno, pa ce dobro doci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada mi dođe ideja ili kada mi neko kaže što sutra za ručak kao i da mi ga je napravio!!!

      Izbriši
  5. Ovo je super jelo, moze se uvek brzo spremiti, svidja mi se sto kod tebe ima belog vina jer to nisam dosad stavljala u paprikas, eto bas bih mogla ovih dana da napravim.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam nikad radila ovakvo jelo. Krajnje je vrijeme da to ispravim

    OdgovoriIzbriši
  7. Jelo svih generacija iz nase zemlje(ex-Yu) a koliko mogu primjetiti i ovdje u au ga prave samo mna drugaciji nacin,onako svako po svome,no bitno je da je ukusno i posebno prija kada je malo hladnije vrijeme iako ga ja jedem u svim godisnjim dobima.
    Dodavanje vina sam naucila tjekom skolovanja i nekada ga uopce ne napisem u recepturi jer mislim da to svi znaju :) a zaboravljanje je "hobi" svih nas samo neki pocmu prije a neki kasnije s tim hobijem..ne brini i ponovljeni recepti izgledaju slikovno drugacije !!!
    Sada sam spremna za ovaj tvoj rucak !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmmm, paprikaš... Nisam sa krompirom pravila, ne pamtim, uvek sa noklicama, a tačno bi mi prijao sad ovaj tvoj...
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  9. Paprikaš obožavam. Ovako ga pravi i moja mama. Mi sko u kući bili oduševljeni kada su bataci počeli da se prodaju zasebno. Svako je mogao da dobije svoj. Što se tiče zaboravnosti, ja sam se juče dva puta vraćala u malu samoposlugu pored stana. Mogla sam i treći put po ulje, ali me je bilo sramota. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. U životu nisam jela ni pravila:)) Da ne znam da je od piceketine, polizala bih ovako s ekrana.
    Što se memorije tiče, tu smo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja uvek pravim sa krompirom i odlično ti izgleda, to se vidi. Bomba tortu i ja obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  12. Paprikaš se u mojoj porodici uvek pravio sa krompirim i ja samo takav i znam.Razlika u mom i tvom je u tome što ja ne stavljam vino,ali eto probaću i tako.
    Sudoku,draga,sudoku,nema bolje vežbe za moždane vijuge.

    OdgovoriIzbriši