24. kol 2012.

Markiza od čokolade i naranče

Već sam spomenula kako sam donijela i dvije dobre a za naše prilike čak i jeftine kuharice. Jedna od njih je i " CHOCOLATE 500 best-ever recipes " a na naslovnici je ova Markiza.
I čitam ja taj recept, čitam i na kraju vidim da se peče u vodenoj kupelji ili što ovdje kažu u "banja Mariji". Mislim se: e neću ga ja praviti ko će se još i s tim zezati!?
I naravno pošto je u mene već odavno "zbogom pameti" skroz sam na to zaboravila. A kako ja nisam baš nimalo sistematična lijepo pripremim prvo sve što mi treba i počnem praviti. Kada dođoh do točke pečenja sjetim se svoje odluke ali, kasno... I što mi je preostalo drugo nego ga ispeći onako kako piše u receptu: u banja Mariji.
I, nisam se pokajala. Nije bilo nikakavih problema kao što sam se ja pribojavala. Dapače!
Izuzetno nam se svidjela a meni posebno što nema puno sastojaka, nema premazivanja, sječenja, filanja a rezultat odličan¨!

Za ovu Markizu je potrebno:
  • 350 g čokolade ( ja sam imala u kući jednu od 70% i ostalo od 60% kakaa)
  • 225 g maslaca
  • 90g +110 g šećera
  • 60 ml svježe iscijeđenog soka naranče (meni je trebala 1 naranča)
  • ribana kora 1 naranče
  • 5 jaja
  • 45 g brašna
  1. Uključiti pećnicu na 180°C i pripremiti kalup za tortu promjera 23 cm (dno obložiti papirom za pečenje kojega malo namastiti)
  2. Ugrijati sok od naranče i 90 g šećera. Miješati sve skupa na laganoj vatri dok se šećer ne istopi
  3. Skinuti s vatre pa dodati istrganu čokoladu miješajući dok se ne otopi. Zatim postupno dodavati i maslac izrezan u kockice dok se ne istopi. (Ako je potrebno vratiti samo na kratko na vatru da se smjesa samo malo ugrije). Ostaviti sa strane
  4. Pjenasto umutiti jaja i 110 g šećera. Dodati ribanu limunovu loricu te polaku umiješati čokoladnu mješavinu. Prosijati brašno preko svega te i njega umiješati.
  5. Prebaciti dobijenu smjesu u pripremljeni kalup za tortu, malo poravnati. Obložiti dno i obod kalupa aluminijskom folijom te sve staviti u širu i malo dublju tepsiju. Nasuti vruću vodu u ovu širu tepsiju (i dobili ste banja Mariju:). Vode neka bude do polovice visine kalupa.
  6. Sve skupa prebaciti u vruću pećnicu i peći 1 sat.
  7. Nakon sat vremena izvaditi kolač iz pećnice (i banje Marije), ostaviti ga 20 minuta na rešetkastoj podlozi da se hladi. Zatim staviti tanjur preko kalupa i izvrnuti kolač ("Šta bi doli sad je gori" - sve nam je tako:). Oprezno skinuti papir za pečenje. Kada se još malo ohladi posuti ga šećerom u prahu i ukrasiti trakicama naranče ili po želji!

* Kolač je stvarno predobar a može ga napraviti i početnik u kuhanju.
*Mojima nije trebalo ništa ali vjerujem da je isto tako dobar s uglicom sladoleda ili malo tučenog slatkog vrhnja.

Broj komentara: 13:

  1. O-dli-čno! Obožavam ovakve torte. Baš si me nasmijala s onim kako si odlučila da nećeš peći tortu u vodenoj kupelji, a na kraju si ipak to napravila.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bain marie, ili ti naše kuvanje na pari zaista menja teksturu torte i postoji razlog zašto je tako napisano u receptu. Pitam se šta bi bilo kad bi i običan patišpanj deblji tako spremali u rerni. Možda bi bio sočniji od silne pare.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidim da i ti polako kliziš prema mojoj filozofiji kolača: jednostavno, sočno, bez nepotrebnih "cifranja". I ja izbjegavam svako banajanje s tom Maricom, iako znam da je puno jednostavnije nego se čini. Vjerujem da je ovo divno pa Pinam za probu (kad' malo o'ladi).

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, vidi se da je jako sočan i i jako čokoladan! Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. I meni se često dogodi da iz nekog razloga odlučim da neću nešto praviti, a zapravo me toliko mami da zaboravim na sve razloge i krenem u izradu. Vjerujem da bi u slučaju "banja Marija" bilo isto. I svakako da bi mi bilo žao ne isprobati ovu divotu. Tako dobro, fino , čokoladno,....., i odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgleda a vjerujem da je i jako ukusna. Nema mi boljeg od sočnog kolača ili torte.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odgovori
    1. Imam problema sa kometiranjem, više put mi izbriše ili vrati tamo gdje se upisuju "hjeroglife".
      No dobro, markiza je famozna, toliko jednostavnih sastojaka, ali velika u konačnici. Uvijek glasam za Maricinu kadicu, sve mi iz nje ispada bolje.

      Izbriši
  8. I kod mene ti često bude "zbogom pameti" i "satima čistim kuhinju prije spavanja", ali uvijek ostanem oduševljena kada se malo potrudim. Probala sam Markizu sa bloga (a)cro(b)atie i odlična mi je, vjerujem da je super i u kombinaciji s narančama :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fino, čokoladno, jednostavno za pripremu, ukratko savršen kolač za mene!:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš dobro izgleda presjek torte, nešto između biskvita i kreme. Fenomenalno. Volim ovakve čokoladne recepte bez brašna, uvijek rezultiraju sočnim biskvitom.

    OdgovoriIzbriši
  11. Miriše mi i preko ekrana! Jedva čekam napraviti ovaj kolač!

    OdgovoriIzbriši