21. kol 2012.

Tart s bademima i opet Kanada


Ne znam odakle bih počela!
Od ovih pasjih vrućina? Ja uvijek kukam o vremenu. Ko o čemu, Mara o uštipcima a ja o vremenu:)
Bila sam i na moru ali, toliko je vruće da i ono teško rashladi.
A tek u ovom užarenom gradu Kninu! To je nemoguća misija.
I moram se opet vratiti na svoj boravak u Edmontonu. Stalno su mi u glavi slike djece, ljudi koji imaju puno mogućnosti za rashladiti se.
Mi imamo Krku koja je prehladna jer izvire ovdje. Naravno da nikome nje palo na pamet napraviti koji bazen! Ma šta će nama bazeni!?
Ali, imamo fontanu usred grada!
A pogledajte ove sličice!

Ovo je zgrada Vlade provincije Alberta i fontane i park ispred i oko nje!

Sasvim je normalno da se tu ljudi, djeca kupaju. A kada se u nas neko osvježi u fontani onda je to novost i osvane na svim portalima, vijestima, ...

Isto tako zimi im služi kao klizalište!

A ovo je fontana ispred City hall: dječica se kupaju a mame u hladovini čavrljaju:

Ja se malao , malo sjetim Kanade. I kako neću. Kada mi je bilo fenomenalno a odmorila sam se kao nikada u životu!
***
A došlo mi "dijete"! Ne volim prići pećnici ovih dana ali kada su oni u pitanju sve pada u vodu.
I samo radi njih uključim pećnicu i ispečem kolač.
Donijela sam i dvije kuharice iz Kanade. Odlične, s puno krasnih recepata a svaka košta 6.98 CAD!? Ajd, kod nas kupite tako nešto.
I, evo ovo je prvo što sam napravila po receptu iz jedne od njih.



Tart s bademima/bajamima


Potrebno je:
- za prhko tijesto:
  • 28o g brašna
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • prstohvat soli
  • 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1 jaje
  • 1 žlica ledene vode

- Za fil/punjenje:

  • 175 g maslaca
  • 175 g šećera
  • 3 veća jaja
  • 175 g mljevenih badema
  • 2 žlice brašna
  • ribana kora 1 naranče
  • 1/2 žličice ekstrakta badema

- za osipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Za prhko tijesto u zdjeli izmiješatai brašno, šećer, sol i limunovu kricu. Rukama utrljati maslac dok se ne dobije mrvičasta mješavina. Umutiit jaje, dodati mu ledenu vodu te ih dodati dobijenoj mješavini. Mijesiti dok se sve ne poveže te dobijeno tijesto premjestiti u prijanjajuću foliju, malo ga spljosnivši, umotati ga i ostaviti u frižider neka se hladi oko sat vremena
  2. Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, prebaciti ga u oblik za pitu/tart (dno promjera 26 cm) kojega treba namastiti i pobrašniti. Utisnuti tijesto u oblik/kalup a višak odstraniti valjkom, nožem ili najjednostavnije prstima. Eventualne rupe popuniit ostatkom tijesta.
  3. Vratiti ga u frižider na još 15-tak minuta a zatim prekriti papirom za pečenje i opteretiti ga grahom, rižom, lećom, ... Peći u pećnici zagrijanoj na 220°C 12 minuta a zatim skinuti operećenje i još ga peći 4 minuta. Izvaditi iz pećnice i smanjiti pećnicu na 200°C.
  4. U međuvremenu napraviti fil. Mutiti maslac i šećer pa kada postane kremasto dodavati jedno po jedno jaja stalno muteći. Na kraju dodati bademe, brašno, koru od naranče i ekstrakt badema, stalno muteći.
  5. Rasporediti dobijeni fil unutar ispečene kore, poravnati i peći još oko 30 minuta (pećnica je na 200°C)
  6. Potpuno ohladiti na rešetkastoj podlozi, posuti šećerom u prahu i služiti.

* zna se ko je u mojoj kući najveći kritičar!!! Zadovoljila je i njega pa sam vam sve rekla:)

Broj komentara: 11:

  1. Tart super izgleda, a i okus mora biti fantastičan. Fotke iz Kanade su odlične. Pravo kažeš, kod nas bi kupanje u fontani bilo pravo čudo i vijest dana

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasan recept i krasne fotke. I sama bi se okupala u fontani iako bi me svi čudno gledali :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako samo lijepo izgleda, baš predivno! U rangu kolača iz vrhunskih hotelskih restorana i kuhinja. Baš divan kolač!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne slike, a i recept i tart, naravno. Moja prijateljica zivi u Kanadi u Kalgariju.

    OdgovoriIzbriši
  5. divne putopisne fotke, vjerujem da će ti ovo putovanje ostati u najljepšem sjećanju zauvijek.
    i recept je krasan

    OdgovoriIzbriši
  6. Divna je Kanada zemlja, bila sad samo u Ottawi. Vrhunski badem kolač.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga moja, ne bi ljudi osvanuli u novinama, već bi zaradili prekršajnu prijavu! Mi smo zemlja uštogljenih malograđana, pa to ti je. Samo kod nas vidiš onaj natpis "Ne gazi nasade" ili da psi ne smiju u park. Ma .... bolje da ne počnem:)
    Cijene tvrdoukoričenih i bogato ilustriranih kuharica tamo su neusporedivo niske i da čovjek može (zbog kilaže) uvijek bih kupila na desetke. Pita je divna, okusi odlično idu zajedno i baš je prava (nije kremesta) za ove vrele dane.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To si točno rekla: uštogljenih malograđana!!! Svaka ti je na mjestu:) Hvala!

      Izbriši
  8. Sa zadovoljstvom sam procirala ovaj post, naravno po preporuci moje prijateljice Goce http://kuhinjskeprice.com/

    Evo me zivim vec 22 godine u Kanadi(Calgary) i mogu isto tako reci da se moja tetka kad je bila kod mene u posjeti isto tako odusevila.
    Naravno i ona je bila u toku ljeta, tako da je bila u mogucnosti da vidi ljepote ove velike zemlje na dalekom Sjeveru.
    Narvno posjetili smo i Edmonton, koji je veoma slican Calgary-ju, ali isto tako je obisla i zapadni dio ( prelijepu Britansku Kolumbiju).
    Ne mogu a da ne spomenem da su ljusi i ovdje nezadovoljni ( mislim na ljude sa nasih prostora); stalno gundjaju i nista im nije dobro; sve je mnogo bolje u nasoj bivsoj......

    Kanada je lijepa zemlja, mnogima je omogucila udoban zivot, ali nezadovoljstvo se javlja kada nas stisne duga i hladna zima; mnogima tada nedostaje familija, prijatelji, komsije...
    Ne kaze se za dzaba :" Trava je uvijek zelenija na drugoj strani ....; u vecini slucajeva sve dok se ne predje na tu drugu stranu"!
    Pozdrav iz jutros kisnog Calgary-ja

    Gaga

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako i mja sestra uvijek kuka kada stegne zima. Ali, kažem joj ja kako je meni: mrsko mi ući u WC jer je u njemu jako hladno, radim za duplo manju plaću od nje, svi rade i uvijek imaju posla a moje dijete je već skoro 3 godine bez posla ili radi na crno, svi vozaju auta,... ustvari trebaju zbrojiti što je dobro i što loše. Važno je da je na kraju plus! A u Kanadi sigurno jeste veliki plus na kraju:) Meni je bilo predivno i drago mi je da ima i takvih mjesta na zemlji! Sve super osim komaraca:)

      Izbriši
  9. Drago mi je da i dalje sa nama dijeliš dojmove iz Kanade , a posebno što si puna tako pozitivnih dojmova i što si uživala u lijepom gradu i sa svojom sestrom.
    Tart je posebna priča, recept za mene , predobar , ide na isprobavanje čim prije !

    OdgovoriIzbriši