10. ruj 2012.

Knedle ili knegle?


Da, da!
Knedle ili knegle?
Koliko god ja ispravljala mm on i dalje govori knegle kako je naučio:)
Ah, ne možeš stara vlaha poturčiti, zar ne!?
A kada bolje razmislim baš bi čudno moj blog izgledao da na njemu nema recepta za Knedle.
I nema tu nikakve filozofije, jednostavno krumpirovo tijesto. Hm!
Ali, blog i pišem da podijelim svoje recepte s onima koji ne znaju ili nisu sigurni u sebe, s mladima, s onima koji se žele prisjetiti mirisa iz mamine ili ponekada bakine kuhinje.
I, zato donosim i recept za Knedle onako kako ja to pravim.
Ja sam ga pojednostavila. Uvijek se kod moje mame krumpir kuhao u kori što je zahtjevalo i duže vrijeme priprema. Ja baš i nisam neka strpljiva osoba a i ne volim držati vruć krumpir u ruci:)
Zato ja krumpir ogulim, isječem i tako ga kuham. Uostalom, više u receptu!



Potrebno je:
  • 60 dag oguljenog krumpira isječenog na veće kocke (srednji krumpir isječem na 4 dijela)
  • 150 g brašna (glatko)
  • 50 g griza ili pšenične krupice
  • 30 g maslaca
  • 1 jaje (u mene je bilo L veličine ali, ako je ono L ja sam karavela:)
  • 1/2 žličice soli
  • oko 4 žlice ulja za prženje
  • 10 - 15 dag krušnih mrvica/prezle
  • oko 25 kom šljiva
  • nekoliko kocki šećera i malo cimeta (po želji)
  1. Pripremljen krumpir skuhati te kada je skuhan dobro ga ocijediti i ponovno vratiti u istu posudu pa na vatru da ishlapi višak tekućine
  2. Izgnječiti ga gnječilicom, pa dodati brašno, sol, griz i maslac isječen na kocke. Dodati jaje i izmiješati. ( ne treba puno miješati tek toliko da se sve sjedini)
  3. Podijeliti na dva dijela. Na blago pobrašnjenoj podlozi napraviti kobasicu promjera oko 5 cm. Rezati komadiće dužine oko 4 cm, napraviti udubinu u sredini, staviti šljivu, koju dobro prekriti tijestom.Između dlanova izvaljati u kuglicu.
  4. Gotove knedlice stavljati u ključalu vodu i kuhati ih još koji minut pošto isplivaju na površinu. Kuhane prebaciti u već popržene krušne mrvice, dobro ih obložiti njima.
  5. Krušne mrvice propržiti na ugrijanom ulju, lagano dok se dobro ne uprže (promijene boju, potamne:).
  6. Gotove knedle služiti posute šećerom
  7. U šljivu se može staviti 1/4 kocke šećera i malo cimeta.


* Ne daj Bože da koja ostane gola:) odnosno s malo mrvica na sebi što se tiče mm. Meni osobno ne smeta dok moja prijateljica skida mrvice jer joj smetaju:)

* Jedan dio knedli mogu se prije kuhanja spremiti i u zamrzivač i kasnije pripremiti

* Ovisno kolike knedle pravim ja dobijem 23 - 25 komada.

*koristim glatko brašno i griz ali se sve skupa može zamijeniti oštrim brašnom

* Isto tako se u šljivu može staviti najmanja žličica šećera umjesto kocke ali i ne mora ništa

Broj komentara: 15:

  1. Baš su prave, obožavam ih! Sad si me snježo nagovorila ipak ovim postom da ih i ja bar jednom ove godine napravim..

    OdgovoriIzbriši
  2. ja se ne sjećam da je baka ikad napravila knedle sa šljivama, a mama je radila knedle sa marmeladom/pekmezom koje sam obožavala i ja ih i danas tako radim
    fini su mi ovakvi sa šljivom, ali sama ih nikad još nisam napravila, stalno se nešto dvoumim, ali probat ću ih ja već jednom prilikom

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgledaju prefino! Ja ih zovem ili knedle ili knedlini hehe.. a radim ih s marmeladom i sad si me sjetila da već imam poslikani recept ali neobjavljeni.. i samo što ih ne radim kao kuglice nego malo drugačiji oblik, ali sve je to isto. Dala si mi dobru ideju da ih punim voćem, to još nisam probala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako slicno i moja mama pravi. Uvek ih jedemo za rucak i bas mi je bilo zanimljivo sto ih moj muz smatra desertom... :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Paradajz juha i knedle od šljiva - zakon! Mi ih još polijemo s domaćim kiselim vrhnjem, šećerom i cimetom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično, vjerujem tvojim receptima, Pinam ovaj i sigurna sam da će knedle izvrsno ispasti. Ne radim ih često i nemam svoj recept za njih. Mama ih je nekada radila, a sada je odjednom otkrila neku varijantu bez krumpira, a meni to nije to.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ove godine sam pravila knedle od griz tijesta, nekako mi brže nego od krompir tijesta. A prošle godine sam pravila sa tijestom od sira. Ili ja nisam izbirljiva, ili nemam nikakve kriterijume, ali meni su sve dobre. Kad propržim prezle, dodam i šećer i tako uvaljam knedle.
    Počela sam da knedle od krompir tijesta pravim otprilike, pa su promjenjivog kvaliteta.

    OdgovoriIzbriši
  8. upravo takve su i moje KNEDLE!

    OdgovoriIzbriši
  9. Tvoji postovi me uvijek razvesele i nasmiju, draga Snježo, volim tvoj način pisanja...:)
    Ovo su knedle koje i moja mama pravi, obožavam ih!

    OdgovoriIzbriši
  10. Kod nas su knedle. I obožavam ih, obožavam!! Imam šljiva u frižideru, sad si mi zadala posla jer sams kroz zaboravila na njih!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovako dobre kakve su mogu se zvati i knegle i kako god je tko naučio, meni izgledaju odlične ! Recept je super i detaljno si sve opisala tako da mislim da ću se odvažiti i napraviti po njemu moje druge knedle :), prve mi nisu ispale baš najbolje pa sam brzo odustala. Inače ih i ja i moje cure jako volimo !

    OdgovoriIzbriši
  12. :) Ovdje volim doci jer se nasmijem: svaki put. Vjerovatno sam to vec i rekla.... Knedle su jedan od najdrazih mi okusa iz djetinjstva. Ne znam tocan recept po kojem ih je mama spremala, ali mislim da nema prevelikih razlika, ako ih uopce ima. I to bas ovakve, sa sljivama: najbolje!

    OdgovoriIzbriši