11. tra 2013.

begova čorba i gost kuhar

planirala sam odlazak u konjic još u siječnju, zadnji tjedan praznika. ali, ne lezi vraže... u ovim godinama ništa ne planiraj... i tako se moj odlazak u konjic odgađao i odgađao da bismo se moja bora i ja dogovorile ovaj vikend provesti u konjicu. ona iz beograda, ja iz knina i u konjic. naš konjic.
u konjicu smo se lijepo provele. ni mi a ni naše prijeteljice nismo dopustili da nam kiša, koja je u petak neprestalno padala, pokvare raspoloženje. a padala je i padala... hoće li više stati?!
u konjicu smo se dogovorili i jedan dan smo proveli kod naše prijateljice esme dizdarević na ručku. a ručku: begova čorba, hadžijski čevap i brownies...i sve ćemo objaviti na ovom blogu... samo polako, polako,...
a esma je moja stara druga, prijateljica i moja i sestrina još iz kolonije... inteligentna, vesela, uvijek spremna na zezanje kao i većina konjičana, vrijedna, s puno raznih hobija, što bi kod nas rekli rukata,.... a izvrsno kuha.... kod nje vam je sve za prste polizati.....


osim muža ima i sina i kćer i jednog unuka, slatkoga malenoga dannina
znamo se čitav život. a to je puno, puno,... a to je ono što mi ovdje fali: neko kome ne moram ništa objašnjavati natanane.

evo nas kod esme:
ja, esma i bora



i konačno, prelazim na ovu čorbu.
mili bože, kako je dobra. ova čorba sama za sebe je izvrstan i  sasvim dovoljan obrok uz dobar domaći kruh, kao npr ovaj esmin. osim ove čorbe esma nam je pripremila još nešto a o tome u sljedećim postovima... polako J


za ovu čorbu je potrebno:
  • 1 pileća prsa (od cijelog pileta)
  • 1 veća mrkva
  • 1/2 korijena celera (korijen veličine jabuke) kako volite više ili manje
  • 1/2 vijenca suhe bamje
  • 1 begova čorba Podravka
  • 4-6 žlice octa
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 3 žumanca i
  • 10 g maslaca
  1. preko noći bamju potopiti u hladnu vodu s 2 -3 žlice octa, ujutro tu vodu prosuti.... ponovno staviti vodu i 2-3 žlice octa i u nju bamju te kuahti 10 minuta. prosuti tu vodu te dodati čistu vodu i bamju kuhati još 15 minuta, odnosno da bude skoro kuhana.
  2. pileća prsa, mrkvu i korijen celera staviti kuhati. kada je kuhano, procijediti a meso i povrće izrezati na kockice i vratiti u juhu
  3. dodati kuhanu bamju i u juhu istresti 1 vrećicu Podravkine Begove čorbe. sve skupa kuhati još 10 do 15 minuta pa dodati maslac.
  4. izmiješati  žumanca s vrhnjem za kuhanje pa tu mješavinu dodati u juhu/čorbu, miješati. skinuti s vatre čim zavrije i poslužiti



morala sam ubaciti i nekoliko sličica konjica. znate mene!? ubacila bih ja puno njih još ali, strah me pretjerat ću.

konjic kao konjic... meni u srcu


a svo vrijeme su mi u glavi neki izrazi odnosno fraze karakteristične za konjic kao npr:
- ukeketio/umirio se k'o mušameli efendija
- pokis'o k'o burića kabanica (akcenat na drugom slogu)
- kunja k'o hadž'alića kokoš
- voliš me k'o bajro materu

prema sarajevu, trešanica i rječica i naselje:



pokraj staroga mosta, sahat kula:


spomenik (spomenika više nema ali, za mene je ostao naziv parkića):

 u konaku, s lijeva na desno: vesna, bora, ja, džena i višnja:



titova ulica, bila ... valjda se i sad zove tako :)









ulaz iz pravca sarajeva






pogled na prenj:




ova žuto ružičasta zgrada je "moja" zgrada u koloniji, u njoj sam živjela čitav život, do udaje







naselje varda i jedna od najljepših kuća u konjicu svih vremena:

Broj komentara: 5:

  1. Nisam nikad probala ništa slično, no po sastojcima sigurno je fantastična. Vidjela sam na placu vjence sušene bamije i baš ću probat napravit taj specijalitet. Fotografije su ti posebne u tom mokrom okruženju, a Konjic je lijep gradić, mislila sam da je puno manji, a kad tamo... vjerujem da je to bilo lijepo mjesto za miran život.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicna corbica, vec sam se ugrejala dok sam citala recept.:) Snezo, divne su ti slike iz Konjica, cak ni kisa nije mogla da pokvari ugodjaj, drago mi je da ste se tako fino nasle i druzile, veliki pozdrav vam leti!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijep post Snježo i krasno si nam predstavila tvoje prijateljice i tvoj grad. Krasna su ta dugogodišnja druženja i lijepo ih je njegovati, pozdrav svim damama. Slike iz Konjica su mi baš lijepe, a to što je padala kiša nema veze, malo dosadi, ali važno je da ne pokvari cijeli ugođaj.
    Begova čorba je odlična, Esma vas je baš super počastila, uz komad dobrog kruha i za mene je ovo potpuno obrok !

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan post i prica o tvom gradu. Veliki pozdrav tebi i tvojim prijateljicama :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Snjezo svaka cast na receptima Interesu je me moze li sirova bamja za begovu corbu, ovdje nema suve bamje A volim begovu corbu Moram je napravit da djeca ne zaborave .

    OdgovoriIzbriši