15. ruj 2013.

turski kruh




ljeto skoro da je i prošlo i vrijeme je da se malo bolje angažiram u kuhinji...odmarala sam dugo, što silom prilika, što zbog vrućine, a i nešto mi se nije dalo previše angažirati....
odmor je prošao onako kako je prošao...odmorila sam se ali, na žalost opet ne kako bih ja voljela i željela...a opet što je tu je...ne mogu ništa promijeniti..a odmorila sam se...voljela bih da je to bilo putovanje jer uistinu volim putovati...nije...biti će...



e kada nisam mogla putovati onako fizički mogu virtualno a  mogu kroz kuhanje...
i zato danas jednostavni recept za ovaj fini meki turski kruh, zapisan na jedan papirić kada sam gledala nešto na tv...šta? puno me pitate.
skoknula sam do moga konjica i tri dana u splitu. to je sve...u konjicu sam kupila i ćurekota (nema toga u kninu) i bamje i podravkinu begovu čorbu...ajd što u kninu nema bamje ali, što nema podravkine begove čorbe?...ili ja ne vidim ili ne znam gledati?




za ovaj kruhić vam je potrebno:

  • 700 g brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 suhi kvasac
  • 5 žlica jogurta
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 400 ml mlake vode
  • krupna morska sol, ćurekot, još ulja za premazivanje


  1. od svih sastojaka zamijesiti tijesto...bit će prilično meko...prebaciti ga u nauljenu zdjelu, pouljiti po vrhu, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti da se diže
  2. dignutom tijestu polako mijeseći itisnuti zrak, podijeliti na dva dijela i staviti ga u lim obložen papirom za pečenje...premazati ga s još maslinovog ulja, posuti krupnom solju i ćurekotom
  3. ugrijati pećnicu na 230°C, staviti lim s kruhom i peći ga oko 20 minuta
  4. ohladiti 




* nama je prijao uz ovu divnu begovu čorbu:


Broj komentara: 12:

  1. Ja se jeseni radujem zbog domaćeg kruha i juha i variva. Kad onako uđeš u kuću pa te dočeka prvo miris a onda i toplina i svašta nešto fino. Evo danas i kiša počela, vrijeme je da se i ja latim nekog finog kruha.
    Ovaj tvoj izgleda tako mek

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim kad mi cela kuća miriše na tek ispečen hleb. Prijatno i uživajte u njemu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim hlebove i te malecke nijanse po kojima se nekada jedna vrsta razlikuje od drugog. Prelepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Čurekot, ima li još neko ime? Koji je sadržaj Begove čorbe?

    I jedan i drugi recept mi se baš sviđa! Slike su ti uvek prelepe!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti...čini mi se crni kim...samo proguglaj sve će ti biti jasno

      Izbriši
  5. E, ovo ću isprobati, curekot imam, zalihe iz Turske...

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo super izgleda! probat ću.
    inače, spremila sam si ribanog povrća u škrinju po tvom receptu. hvala ti na tome:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Vrtaljica,
    Cim ti kuvas, znam da si dobro. Ja sam tek u Melburnu potpuno otkinula za pide ili turskim hlebom. Jednom sam ga kupila u turskom restoranu 'Alasya' na Sydney Rd i onda smo tako na ulici moja pirjateljica i ja stale jele ga. Nismo mogle odoleti. Tamo sam videla da oni kad izvade hleb iz pecnice, jos vruc premazu puterom. Korica je glatka i tako lepa. I meka. Probala sam kod kuce i od tada to stalno radim. Sve najbolje i pozdrav iz Australije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti velika....
      sljedeći put ću svakako probati i tako...puno pozdrava

      Izbriši
  8. Snjezo, divni su ti hlepcici, vec sam ih stavila na listu za probu, a kako je ovih dana zahladilo mislim da ce to biti vrlo brzo.:)) ljuubim te... i jako mi se svidjaju sve fotkice!:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlična ideja za nas,ljubitelje hleba..Naročito mi se sviđa maslinovo ulje u njemu.Upotrebiću običan kim,drugi nemama..Hvala u svakom slučaju.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši