24. stu 2013.

čokoladna meringa torta


choc-hazelnut meringue cake




kada sam je ugledala na stranicama fb znala sam da ću je napraviti...
pun je net ovakvih torti što možete vidjeto ako samo ukucate ovaj naziv u google...
i onda se samo treba odlučiti koju napraviti....



moji sinovi obožavaju ovakve torte a ja volim njima ugađati...kada su obojica doma onda mi je kuća puna i ja sam zadovoljna i sretna.....
vidjela sam raznih varijacija na ovu tortu: neki je prelijevaju  s nutelom otopljenom u vrhnju za šlag, što je meni kruh preko pogače...ili postoji varijacija da se u meringu stavljaju isjeckani ljašnjaci, s dodatkom aroma ruma, vanilije,...

ja sam se držala ovoga recepta.... i to je izgledalo ovako.



za ovu tortu je potrebno
  • 125 g maslaca, izrezanog
  • 100 g tamne čokolade (60 % kakaa), nakidane na komadiće
  • 2 jaja, samo malo umućena
  • 100 g šećera (stavila smeđi)
  • 75 g brašna za kolače
  • 55 g mljevenih lješnjaka
  • 2 žlice kakaa
za meringu:
  • 3 bjelanca
  • 155 g šećera
  • 100 g tamne čokolade, istopljene
  1. pripremiti kalup (kod mene promjera 23 cm), obložiti dno papirom, pomastiti ga
  2. maslac i čokoladu rastopiti u zdjeli iznad pare, miješati svo vrijeme i na kraju ostaviti na stranu da se malo ohladi...desetak minuta
  3. umiješati jaja u čokladnu mješavinu, dodati šećer, mješavinu brašna, lješnjaka i kakaa. sve skupa izmiješati i izliti u pripremljeni kalup..peći u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 30 minuta
  4. dok se kolač peče pripremiti meringu: umutiti bjelance te im polagano dodavati jednu po jednu žlicu šećera....na kraju umiješati istopljenu čokoladu..
  5. izvaditi tortu iz pećnice, pojačati pećnicu na 200°C, po torti rasporediti pripremljenu meringu te je vratiti u pećnicu i peći dok se meringa ne ispeče* u tortu ohladiti bar sat vremena, nožem proći okolo i osloboditi je kalupa....
  6. poslužiti



* pekla sam kolač s meringom deset minuta kao što piše u originalu ali, samo se uhvatila korica po vrhu a unutra previše mekana....zato sam je vratila u pećnicu i produžila pečenje na još 15 minuta...tu treba biti majstor i znati što hoćeš
* gotovo svi recepti imaju preljev od nutelle ili sl ugrijane sa vrhnjem ali, meni je to stvarno izgledalo previše....i ovako je bila predobra
* u nekim receptima se u tortu dodaje rum, negdje vanilija,...imala sam namjeru dodati i ja ali, zaboravila sam....godine..jbg..


Broj komentara: 5:

  1. Evo ja nikad čula nikad videla da se u šam dodaje čokolada, mislim na ovaj šam koji se peče preko torte. Taj šam zna tokom sledećeg dana d apušta šećernu vodicu što je ovde i poželjno jer sve ide u testo. Slike su lepe!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao Snjezo, opasno mi podrivaš dijetu. :) Oblizujem se na ovu poslednju sliku već minut. :) Zaista mnogo lepa torta.

    OdgovoriIzbriši
  3. krasna torta :) bas po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da je ovo ljubav na prvi zalogaj.:))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je bas, ali bas savrsena torta!!!

    OdgovoriIzbriši