16. sij 2014.

ajme.....polpetice s pistacijama i tahini umakom



iz naslova vam je jasno da je riječ o blogerskoj igrici ajme koliko nas je za koju je ovoga puta nataša odabrala za temu sezam...
nisam nešto revna u igricama, spala je knjiga na dva slova :) mm i ja, dečki su pošli za svojim poslovima ali, dođu ponekada i tada se mogu razbacati u kuhinji... tako treba...hvala bogu..
sezam volim, inače volim sve sjemenke i često ih koristim prilikom pripreme kruha i pecva...ali, što ja volim tahan, kako se to u bosni kaže!!! e, to vam je priča za sebe...obožavam slatko, obožavam tahan halvu pa kada ništa nema u kući ja si samo izmiješam meda i tahana u istom omjeru, popapam to...i zadovoljna...
ne ne jedem još šećere....



i uvijek u kući imam teglu tahana/tahinia....
a volim i libanonsku kuhinju koja je opet jedna od mediteranskih...a u toj kuhinji tahan je jako zastupljen...
i ovo bi trebao biti recept na tom tragu ...



za ove polpetice je potrebno:
  • 1 srednja glavica luka (kapule), sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana ili zgnječena
  • 1 žlica pistacija, usitnjenih
  • 1 kriška kruha, namočena u bijelo vino 
  • 1 žlica peršinova lišća, usitnjen
  • 400 g mljevenog mesa (teletina, janjetina, puretina,...)
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • 1 jaje, 
  • 1 žlica ribanog sira
  • sol, papar
  • sezamove sjemenke
  • i ulje za pečenje
  1. kruh dobro iscjediti, pomiješati sve sastojke....ako je prevlažno dodati žlicu krušnih mrvica....dobro izmiješati i ostaviti u frižider da se malo stegne
  2. malo nauljiti ruke, formirati polpetice, svaku umočiti u sezamove sjemenke i peći na tihoj vatri, neka se zapeku s obje strane, smanjiti vatru (na 3 od mogućih 9), poklopiti i neka se polako peku...okrenuti ih poslije 10 minuta i nastaviti ih tako poklopljene peći još otprilike isto toliko
  3. poslužiti sa salatom uz tahini umak
za tahini umak je potrebno (šalica od 2 dcl):
  • 1/2 šalice tahini paste
  • 1/2 šalice hladne vode
  • sok od 1 limuna
  • 2 češnja čsšnjaka zgnječenog s malo morske soli
  1. sve sastojke dobro izmiješati, popraviti ukus s malo soli ako je potrebno i poslužiti s polpeticama



a ovo dole je moj desert: tahan s medom ...jest da mu boja nije božanstvena ali zato jeste ukus :)




* a o nutritivnim svojstvima sezama pun je net...recimo ovdje, ovdje, ovdje,....

i tako šaljem ovaj svoj post nataši uz lijep pozdrav.....

Broj komentara: 6:

  1. Odlican recept, ovo bi mi bas prijalo za veceru:) Dopadaju mi se i informacije o nutritivnim svojstvima susama u clancima koje si dodala, odlicna ideja :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se sa Natašom. Ovo je odličan recept. Ja znam slično napraviti kada ostane pire kropmira, koji hladan baš i nije ukusan, ali kad se pomješa sa drugim sastojcima, formira u male šnicle i isprži, postane super. Ideja sa susamom je svakako super, pogotovo jer se susam isprži pa sva njegova ulja budu izražena.

    OdgovoriIzbriši
  3. Snjezo, sto ovo sve fino izgleda, mmmm... pozelis odmah da sednes za sto, i fotkice su ti bas lepe.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja volim tahini i susam. Odlicno ti izgleda rucak, jos sa salatom, super primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako dobro , ovakav ručak bi me uvijek razveselio ! A zanimljiv mi je i tvoj desert, to ću čim prije probati !

    OdgovoriIzbriši