znam, znam, znam...prvo što ćete pomisliti kada pročitate naziv i vidite sliku reći ćete:
- kakva je ovo bijela pita?
- e pa, ovo je bijela pita moje mame....kod nje se uvijek ovako pravila..
neki dan razgovaramo moja sestra i ja i ona mene pita.
- snježana, jesi li ti ikada objavila recept mamine bijele pite?
- nisam...kažem je.....
- kako nisi? kako nisi objavila taj recept? što je tebi? pa, sjećaš li se koliko smo je voljeli? koliko puta ju je mama napravila?
- nisam....a, zašto nisam? ne znam ni sama...
i zato sam popravila....
ovo je recept moje mame...voljela sam ovu njenu bijelu bitu...i sada se sjećam kako sam jedva čekala pojesti okrajke kada ju je ona uređivala....kako sam se tada radovala malim stvarima....okrajcima...naravno, jela sam ja i kolača ali, baš su mi okrajci nešto bili posebno dragi
da...da, razlikuje se od gotovo svih bijelih pita po nečemu još osim po čokoladnoj glazuri...u ovu bijelu pitu ide vrlo malo maslaca i on se ne muti posebno nego se jednostavno umiješa u mlaku kremu... nekako mi je ova krema svilenkasta, nije ono kremasta...
Potrebno je:
za kore:
- 350 g brašna
- 100 g masti
- 100 g šećera
- 1 jaje
- pola žličice sode bikarbon
- 5-6 žlica mlijeka
za fil:
- 1/2 l mlijeka
- 5 žlica brašna (ili pola gustina i pola brašna)
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ruma (kod mame je pisalo čašice)
- 80 g maslaca
glazura:
- 3 žlice vode
- 3 žlice šećera
- 2 rebra čokolade
- od svih sastojaka zamijesiti tijesto. količina mlijeka ovisi o veličini jajeta, zato dodati prvo 4 žlice pa onda ako je potrebno dodati još...podijeliti na trei dijela i razvijati pomoću papira za pečenje...nadam se da će vam ovih nekoliko slajdova biti od pomoći:
3. za kremu od cijele količine mlijeka oduzeti oko polovice i razmutiti brašno...ostalu količinu mlijeka staviti kuhati skupa sa šećerom i vanilin šećerom....kada prokuha dodati nekoliko žlica vrućeg mlijeka u smjesu s brašnom teko toliko da ga ugrijemo pa sve onda izmiješati i vratiti kuhati...neka vrije malo, bar 5 minuta...ohladiti
4. u mlak fil umiješati maslac izrezan na kockice i rum te filovati između kora a gornju koru preliti glazurom
5. za glazuru sve navedene sastojke staviti na laganu vatru i grijati vodeći računa da ne prokuha...miješati još malo dok se hladi pa preliti kolač
* u maminom receptu piše da se umjesto ruma može koristiti i limun....ja nisam nikada probala s limunom.....rum je zakon :)
* meni se više sviđa ona lanina glazura....zakon.....pravila sam maminu bijelu pitu i zato je i glazura mamina..sljedeći put pravim s laninon....ta mi se glazura sviđa jer ona ne zasladi kolač dodatno, da mu neku finu dimenziju...
Izgleda stvarno dobro. Sviđaju mi se sastojci za fil.
OdgovoriIzbrišiMersad
Mersad Donko Photography
Mamini kolači su uvek bili najbolji i u pravu si kad kažeš koliko su nas veselili ti okrajci od kolača, ma slađi i od samih kolača a tek lizanje onih zdela i varjača posle pripremljenih poslastica.. Moj muž i sada voli da to uradi posle spremanja kolača i obično on dobije okrajke od kolača, pošto deca više nisu sa nama. divna pita i uživajte, seka i ti, u njoj.
OdgovoriIzbrišiObožavam bijelu pitu, a nikad ju nisam radila. Baš me zanima kako bi mi se svidjela ova s čokoladom
OdgovoriIzbrišiVrlo lep receptic, ovih dana upravo razmisljam o nekim takvim kolacicima, ne pravim ih cesto zbog korica pa ce ovi saveti i fotkice pripreme bas dobro doci.:))
OdgovoriIzbrišiStari, dobri mamini recepti, uvijek se pitam kako naše mame i bake uvijek znaju što je dobro. Takva je i ova pita od tvoje mame, dobra sigurno, lijepa, i kod mene zabilježena. Hvala ti za video, odlično je da si ga stavila !
OdgovoriIzbrišiJa sam svoju djecu navukla na mađaricu, mada je njima svaka pita te vrste. mađarica. Samo su mi kore svakakvog oblika i veličine ali se nadam da ću ih savladati. Nisam probala sa rumom a ni sa limunom, bijele su mim uglavno sa "ničim" tj sa malo vanilije.
OdgovoriIzbriši