20. stu 2014.

praznična torta































bio je to još jedan rođendan u mojoj kući...
proslavili smo ga skromno u najužem krugu kako je odgovaralo slavljeniku...baš i ne vole svi da im se rođendan oglašava na sva zvona.....meni je to neobično i čudno ali, prihvatila sam to...nekako..s godinama čovjek uči :)
ja imam dva rokovnika s receptima upisanim mojom rukom i bezbroj papirića, baš bezbroj....
među tim silnim receptima u drugom po redu rokovniku je zapisana i ova torta...ne znam broj recepata za torte a ne znam ni sama koliko smo ih već isprobali....ja osobno nisam bila neki ljubitelj torti u nekom svom ranijem životu :) ali, s godinama sam se promijenila...naročito kako sam ih počela praviti...i dalje odbijam ukrašavanje, razumijem da se ispod razno raznih ukrasa koje ja ne podržavam i ne volim kriju jednako dobre torte ali, eto...ja sam tvrdoglava stara baba...neću pa, neću.....ukrašavati torte tim masama i bojama..i na kraju: to se svakako baca ili bi se kod nas bacilo, a ja ne volim bacati hranu :)
a trebala mi je torta s orasima....znate već....kod nekih iz moga doma orasi su na prvom mjestu....
odlična torta...čak nije komplicirana za napraviti...vremena se najviše potroši na čekanju da se ohladi i kora i krema....a na kraju, što smeta..sve polako, treba nekada i odmoriti....najvažnije od svega: slavljenik je bio prezadovoljan...bila mu je po guštu, uživao je :)




za ovu tortu je potrebno:

  • 10 jaja, odvojeno žumanci i bjelanci
  • 250 g šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • 4 žlice krušnih mrvica/prezle
  • ribana korica 1 limuna
nadjev:
  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade za kuhanje (kod mene je bila sa 60% kakaa)
  1. pripremiti kalup promjera 26 cm, obložiti ga papirom za pečenje
  2. umutiti bjelanca s vrlo malo soli i ostaviti ih sa strane
  3. izmiješati mljevene orahe, mrvice i limunovu koricu
  4. posebno mutiti žumanca sa šećerom pa kada su dobro umućeni dodavati postupno mješavinu s orasima i istučene bjelance...sve miješati lagano špatulom, prebaciti u pripremljen kalup i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200°C..poslije 15 minuta smanjiti vatru na 190°C i peći još oko 25 minuta (svakako provjerite čačkalicom je li pečeno)...gotovu koru izvaditi iz pećnice i kalupa i ohladiti je na rešetkastoj podlozi
  5. dok se kora peče napraviti prvi dio krema: mikserom kratko umutiti jaja sa 4 žlice šećara, prebaciti zdjelu s jajima iznad posude u kojoj lagano ključa voda i miješati stalno dok se jaja ne zgusnu...dodati izrezanu čokoladu, rastopiti je u toj mješavini, izjednačiti sve miješajući stalno pa ostaviti da se sve dobro ohladi..posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, dodati mu ohlađen krem s čokoladom, sve skupa ujednačiti mikserom..
  6. tortu vodoravno presjeći na dva dijela i filovati po sredini i spolja te je posuti mljevenim orasima ili ukrasiti po želji...
  7. držati je na hladnom, u frižideru...




Broj komentara: 8:

  1. Srecan rodjendan, slavljeniku:) Imao je prelepu torticu. Jako mi se dopada kako si je ukrasila. Delim tvoje misljenje o (bespotrebnom) ukrasavanju, koje nicemu ne sluzi jer bojene smese i ukrase uglavnom svi bacaju sa torte... a, ni ja ne volim bacati hranu... Odlicna tortica, puna oraha i cokolade:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretan rođendan slavljeniku. Torta super izgleda, baš svečano. U potpunosti razumijem ovaj dio sa ukrašavanjem, ni ja ne volim te neke šećerne mase a ovu si tortu baš lijepo ukrasila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepa i decentna a po meni glavno de jfina i puna kreme a očigledno da ste uživali u okusu ove rođendanske torte. A imam i ja jednog doma koji svoje rođendane ne slavi i nisam ga uspijela promijeniti u ovih 20 godina braka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Srećan rođendan.Dijelim tvoje mišljenje sa ovim današnjim ukrašavanjem,bojama ,fondanom................iako je jestivo meni torta mnogo gubi.Ovu ću tvoju zaberležiti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan rođendan slavljeniku!
    Ja ti isto nisam od tih bezukusnih ukrasa. Kad je dekoracija torte u pitanju, na prvom mjestu mi je okus, tako da kod mene nema tičina.
    Torta izgleda fantastično i rado bih se počastila kriškicom

    OdgovoriIzbriši
  6. Srecan rodjendanko slavljeniku.:) Najlepse su takve torte, klasicne i bez suvisnih ukrasa, ova tortica deluje veoma fino i ukusno.:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretan rođendan i sve najbolje slavljeniku ! Drago mi je da mu je torta bila po guštu i da je uživao, a kako i ne bi pored ovako dobre torte, baš je prava , kvalitetna, domaća....., baš kako treba ! A što se tiče rokovnika i papirića, i kod mene je isto, bez obzira što sve mogu naći i na netu, papirić je papirić :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda stvarno super i mislim da je i vrlo ukusna. Sviđa mi se dekoracija sa šipkom. Savršeno pristaje uz ovu sezonu.

    OdgovoriIzbriši