26. pro 2014.

Kod Tamare: Štrudlice

nemojte da vas naslov prevari :) kod tamare ima toga puno, puno,... samo što je mene nešto "čopilo" pa mi se ni ne da kuhati, nisam od volje...ali, došli su sinovi taman pred božić pa sam se malo pokrenula :)
i već pogađate: riječ je o igrici FBI rukavice u kojoj je u posljednja dva mjeseca pod istragom tamarin blog  What's for dessert?



ime mu puno govori...već je dugo tu, prepun prekrasnih recepata kako slatkiša, tako i slanih jela...i nije to sve...ima tu lijepih putopisa, projekt 365, zatim razna učešća u daring bakers, ...uostalom zavirite na njen divni blog i uživajte...posebno mi se sviđa njena predanost uređivanja objava, odnosno lijepo ukrašena jela, fantastične slike, prezentacije i posebno to što tako lijepo, ljubazno odgovara na svaki komentar...svaka čast...kapa dole...
već sam napisala: božić je i razlog više da se bar malo pokrenem jer, stigli su dečki.....a za božić je kod nas već postala tradicije napraviti bomba tortu, bojine kolače i jedan novi kolač...tako su ovom prilikom uletile ove štrudlice...najviše zato što mm voli ovakve kolače..ako nema šta slatko u kući on si kupi one sa smokvama....znate već koje?!
naravno ja sam bila "mudra" pa sam čitajući sve što je do sada napisano o ovim štrudlicama lijepo primjenila ovdje...ustvari, radilo se većinom o rijetkim marmeladama...zato sam dodala mao oraha u dvije vrste da ih malo zgusne...
pravila sam s tri vrste džema:

  • od šljiva koji je bio gust i nije mu trebalo oraha
  • od kajsija je bio najrjeđi i stavila sam samo žlicu oraha i
  • od šipka/šipurika je zahtjevao samo žličicu mljevenih oraha
nisam uopće mijenjala recept, način pečenja, samo sam punila onim što sam imala doma :)




recept:

  • 400 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g svinjske masti/maslaca
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice šećera
za punjenje:
  • razni čvršći džemovi; dodati mljevenih oraha ako su rijetki
za posipanje:
  • šećer u prahu
  1. u zdjelu staviti mast/maslac, kiselo vrhnje i šećer....
  2. dodati brašno prosijano zajedno s praškom za pecivo...umijesiti tijesto, prebaciti ga na papir za pečenje te ga razvaljati na pravokutnik veličine cca 32x40 cm...
  3. izrezati na 4 trake širine po 8 cm...na svaku traku po sredini nanijeti pekmez ili džem spojiti rubove traka iznad pekmeza te je odmah na tom papiru za pečenje prevrnuti tako da sastavak bude okrenut prema dolje...završiti s ostalim trakama na isti način..
  4. sve skupa s papirom za pečenje prebaciti u tepsiju u kojoj će se peći, izrežite svaku štrudlu na komade dužine 5 cm te pecite u pećnici zagrijanoj na oko 180°C oko 15 minuta pazeći da ostanu svijetle..


5. pošto su pečene, lim izvadite iz pećnice, ostavite štrudlice neka se malo prohlade pa ih tek onda izvadite i uvaljajte u šećer ..

* kada ih izvadite iz pećnice učinit će vam se mekane ili slabo pečene ali, ne brinite...bit će upravo kako treba kada se još malo prohlade...
* kada god stavljam mast u neke recepte mislim na one koji ne jedu mast ili je ne vole pa zato stavljam maslac kao alternativu...ali, margarin nije alternativa jer bi ga trebalo nešto više staviti...
* nije ovo ni prvi recept s tamarinog bloga u mojoj kuhinji a sigurno ću ih isprobati još...samo da se pokrenem :)



Broj komentara: 9:

  1. Snježo, drago mi je da si sudjelovala u ovom krugu, mada nisi baš od mota pa mi to sudjelovanje još više znači. Hvala ti i za divne riječi :) Super da si isprobala mljevene orahe u nadjevu jer sad vidimo da trik funkcionira.
    Uživajte sad kad ste na okupu, sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Snjezo, divne su ti strudlice, uzivajte u finim kolacicima i zelim vam svima sretne praznike!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Štrudlice su ti izuzetno lepe. Srećni i veseli Božićni i Novogodišnji praznici,tebi i tvojima:))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala, draga moja..
    I ja vama zelim obilje srece, zdravlja i veselja.?

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista imaTamara odlične recepta a ni ja nisam stigla ništa pripremiti a tvoj izbor odličan i fin

    OdgovoriIzbriši
  6. Super su štrudlice Snježo, odličan izbor iz Tamarine kuhinje. Svišaju mi se punjenja, posebno me zanima ovo sa džemom od šipka, imam ga još pa ću ih i ja isprobati.

    OdgovoriIzbriši