6. pro 2010.

Blatna pita/Mississippi Mud Pie



Još jedan kolač iz kuharice koju sam spominjala u ovom postu. Izvorno se zove Mississippi Mud Pie, nekako mi je i prigodna:)) Zbog ove silne kiše, blata vani a i društvenog blata.
Blato, blato svuda oko nas!

Inače pita je Nikolin izbor za njegov imendan. Inače, druge imendane ni ne obilježavam niti znam kada su ali Nikolin, pa to već svako zna.

A pošto je to recept na engleskom jeziku mogla sam staviti i naslov "izgubljena u prijevodu". Ja sam u osnovnoj školi učila francuski jezik da bih u srednjoj tehničkoj školi morala preći na ruski jer, molim vas sva dostupna stručna literatura je bila na ruskom jeziku:))), jest vraga... Mogli su prije reći što hoće a ustvari imali su samo profesora ruskog jezika. Naravno i na faksu sam učila ruski jezik. Po završetku faksa učila sam engleski jezik i dobro mi je išlo. Ali, jezik je živa stvar ako ga ne koristiš njegovo znanje blijedi.
A što se tiče prijevoda: pa ovi Ameri imaju mnogo vrsta šaćera, pa brašna, pa dok ja sve to skontam... prođe me volja za pripremanjem:)) A tek mjere? Poslužila mi je ova stranica za preračunavanje.


I konačno evo i recepta:
Potrebno je:
- za tijesto:
  • 1.5 šalica brašna (oko 190 g)
  • 2 žlice kakaa
  • oko 1/2 šalice (113, 5 g) maslaca
  • 2 žlice šećera i
  • 1-2 žlice hladne vode
Za fil:
  • 3/4 šalice maslaca (170 g)
  • oko 1 + 3/4 šalice smeđeg šećera (385 g)
  • 4 jaja umućena vilicom
  • 4 žlice kakaa
  • 150 g čokolade (ja sam koristila s 60 % kakaa) izlomljene u komadiće
  • 1 i 1/4 šalice "light cream" (stavila sam pola vrhnja za kuhanje i pola vrhnja za šlag:)))
  • 1 žlica ekstrakta od čokolade (kojeg nisam imala pa nisam ni stavila:)
Za dekoriranje:
  • oko 2 šalice vrhnja za šlag (stavila sam 0, 5 l
  • komadići čoklade u kojem bilo obliku za posipanje)
Priprema:
  1. Za tijesto izmiješati kakao sa brašnom te dodati maslac. Napravit mrvice, dodati šećer, izmiješati pa dodati hladne vode toliko da se oblikuje mekan komad tijesta
  2. Tijesto zamotati u prijanjajuću foliju pa ostaviti na 15 minuta u frižider.
  3. Ugrijati pećnicu na 190 °C. Tijsto razvaljati između folija pa prebaciti u pripremljen (pomastiti ga i pobrašniti) kalup promjera 23 cm. Preko tijesta prebaciti pek papir pa ispuniti suhim grahom ili sl. Peći ga tako 15 minuta, zatim skinuti grah i peći još 10 minuta.
  4. Za fil umutiti maslac sa smeđim šećerom te postepeno dodavati jaja i kakao. Čokoladu rastopiti iznad pare te je dodati u smjesu od "light cream" i ekstrakta čokolade (kojeg ja nisam imala).. Pomiješati ove dvije smjese.
  5. Smanjiti temperaturu na 160°C (kod mene 170°C jer mi je velika pećnica). Prebaciti smjesu u pečeno tijesto te sve skupa staviti peći oko 45 - 50 minuta
  6. Pečen kolač potpuno ohladiti pa preliti umućenim vrhnjem za šlag i dekorirati komadićima čokolade.


Nikola je vrlo zadovoljan svojim izborom i mojim uratkom. Tomislav također, a ni tatonja se ne žali!

Broj komentara: 15:

  1. Bogme ti je 'ispala' very good! Sretan imendan Nikoli!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve te mud pies su jako dobre. jedino me zanima da li si namjerno izostavila whiskey iz recepta jer u Mississippi mud pie definitivno ide alkohol koji se ne osjeti nakon pečenja. I naravno, s obzirom da me šalg na kolačima baca u očaj, ja bih zaobišla šlag. No, kolač divno izgleda i ma kako se zvao, znam da je njami njami. A što je sa šibom, moliću fino? Šibu uvijek treba darovati, zlu ne trebalo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ova tortica/pita izgleda bas fino i dobro si se snasla sa preracunavanjem mera, meni su isto nekada problem ti recepti gde se meri na soljice, a link koji si stavila sam pribelezila za drugi put...sretan imendan Nikoli i verujem da ste se fino pocastili uz ovaj slatkis!;)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Snjeza, odlicno izgleda! Inace sto se tice prijevoda mjera o kojem govoris imas na mom blogu posebnu kategoriju o mjerama, mislim da bi ti moglo pomoci (puno je lakse mjeriti u kuhinjskoj mjerici nego pretvarati cups u dekagrame).
    Κάθαρσις, nisam nikad jela, a ni vidjela recept za Mississippi Mud Pie u koji ide alkohol. Jedino sto obicno ide vanilija i pecan orasi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgleda!
    Do nedavno sam sve te njihove mere merila na obicnu mericu od 240 ml, ili pola od toga, trecina itd. a onda sam konacno nasla plasticnu mericu sa americkim merama i spasila se :)
    Nikoli srecan imendan!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam ovakve kolače, savršeni su jer su tako sočni i čokoladni nakon pečenja.
    Hvala ti na još jednom odličnom receptu, a Nikoli želim sretan imendan. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super mi ovo izgleda, pravila sam nesto slicno, i znam da je odlicno i socno. Pozdrav tebi i tvojima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. jako jako dobra pita :)) prava čokoladna

    OdgovoriIzbriši
  9. Oooo ovo volem,blatna čokoladna fina mekana...njami...:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Predobro izgleda. Bas onako kako volim.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nikolin izbor mi se jako sviđa, definitivno zna što je dobro :) . A i ti si se odlično snašla u prijevodu i ovo čokoladno blato :) je fantastično ! Odlično izgleda i baš je jako primamnjivo !!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo izgleda predobro, savršeno čokoladno i kremasto.

    OdgovoriIzbriši
  13. Jao, predivno, izgled me oborio s nogu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Izdleda fino, kremasto i sočno. Baš moj tip kolača.

    OdgovoriIzbriši
  15. Što se tiče "blatne" mogu samo uzdisati. Nemam ništa drugo ni za dodati, niti za oduzeti. Što se tiče mene, kao malo dijete koristim činjenicu da k nekima mogu žestoko zakasniti u posjetu, jer znam da mi neće zamjeriti. Ali kad je previše ni s putrom ne prolazi. Možda s blatnom proklizim? ;)) SUPER JE! :)

    OdgovoriIzbriši