23. tra 2011.

Uskršnji vijenac II



Mogla bih ovo i drugačije nasloviti.
Npr. kako je ova Rustikalna slana rolada postala Uskršnji vijenac II. Zašto ovo II? Zato jer već imam jedan Uskršnji vijenac.
Naravno i ovaj recept je iz talijanske kuhinje, točnije odavde.
Ali, svodi se na isto kao onaj gore samo što su dodana jaja i malo pojačano tijesti, nekih 10 dag, ne'š ti:)
Već sam pojasnila da moji dečki ne vole ove pogače, odnosno pince, sirnice ili kako ih sve zovu. Najjednostavnije nisu na to navikli i ne vole to. Baš nisu ludi ni za tvrdo kuhanim jajima, ali običaj je običaj pa ja i obojam nekoliko jaja.
Uvijek jaja bojam u "lučini", ali sam ovaj put poželjela probati dobiti plava jaja s obzirom da sam čitala na netu kako se plava boja dobija kuhanjem jaja u crvenom kupusu.
Baš mi se sviđaju, još sam se malo poigrala s cvjetovima ljubičica.
Ali, dosta priče evo recepta:
Za tijesto je potrebno:
  • 350 - 400 ml tople vode
  • 600 g brašna
  • 1 suhi kvasac (7 g)
  • 120 g masti
  • 1 žličica soli
  • mljeveni papar (ja sam ga dosta namljela u brašno)
Za punjenje sam upotrijebila (sve što se našlo u frižideru:):
  • 40 g ribanog parmezana
  • malo kuhane šunke
  • 10 dag zimske salame
  • 10 dag sira gaude
  • nekoliko listića cheddar sira
  • nekih 5 dag dimljenog sira:)
i još je potrebno:
  • 5 kom svježih jaja
  • jedno jaje za premazivanje


Postupak:
  1. Sol otopiti u vodi pa sve sastojke pomiješati zajedno (mikserom sa spiralnim nastavcima). Formirati kuglu tijesta i ostaviti je odmarati oko 2 sata.
  2. Sve sastojke za punjenje izrezati na kockice (stranice oko 1/2 cm)
  3. Nadošlo tijesto prekuhati te razviti u pravokutnik dimenzija oko 65 x 40 cm (otkinuti samo malo tijesta za trakice)
  4. Cijelu površinu posuti prvo ribanim parmezanom pa onda sve ostale satojke rasporediti po tijestu. Uviti u roladu (malo stisnuti a ne kao ja ostaviti labavo pa dobijete rupe u roladi:)
  5. Gotovu roladu premjestiti u kalup za vijenac (vidite kako sam se ja snašla) promjera 26 cm, prekriti je krpom i ostaviti još oko 1 sat na toplom.
  6. Kada je malo narasla uzeti pripremljena svježa jaja (dobro oprana i posušena) te ih lagano utisnuti u tijesto i fiksirati trakama u križ napravljenim od odvojenog komadića tijesta.
  7. Pripremljen vijenac premazati ulupanim jajetom i staviti ga u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peći ga 45 - 50 minuta.


* Mislim da se punjenje može mijenjati prema stanju zaliha u kući.
* Čitam sada i vidim negdje mi je rolada a negdje vijenac, majko moja mila:)))

Sretan Uskrs svima! Zdravi i veseli bili:)

Broj komentara: 16:

  1. Draga Snjezo, sve najlepse tebi i tvojima za uskrsnje praznike!:)) Ovaj venac divno izgleda, i spolja i u preseku... i da znas da sam sada u ozbiljnoj dilemi, naime za sutra sam htela da napravim tvoj drugi venac sa brokulom i sunkom (po zadatku;))...ajme, kako sada da se odlucim!;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivan venac!Srećan Uskrs takodje!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Snježo, sve najbolje tebi i tvojoj porodici - Srećan Uskrs! Venac je predivan, naročito ovaj presek:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršena pogača za Uskršnji doručak. Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično izgleda :)))) Sretan Uskrs!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Staću u red za jedno parčence! Predivan! Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretan Uskrs Snježo!
    Hrana kao uvijek,savršena!

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno! Srecan Uskrs i sve najlepse!

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan vijenac, draga Snježa sretan ti Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretan Uskrs tebi i tvojoj porodici! Vijenac je baš lijepa dekoracija za uskršnji sto.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako mi se sviđa ovaj vijenac i rado ću ga isprobati . A posebno mi se sviđa dekoracija sa jajima, odlično si ovo napravila !
    Tebi i tvojima želim Sretan Uskrs i lijepo i veselo provedite blagdanske dane !

    OdgovoriIzbriši
  12. Sretan Uskrs tebi i tvojoj porodici!

    OdgovoriIzbriši
  13. Sretan Uskrs tebi i tvojima.

    Ovaj vijenac zvuči jako ukusno i rado bi sad pojela jedan komadić. :)

    Nego ova plava jaja si obojala crvenim kupusom? Pa odlična je boja, nisam imala pojma da se i plava može postići na prirodan način. Hvala na ovom savjetu i isprobam ga obavezno slijedeće godine. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Snježo, tebi i tvojoj porodici želim srećan Uskrs i praznike.
    Venčić je odličan i nekako taj krug koji se pravi simbolizuje večnost i divno ga je napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  15. Veliko hvala draga Snjezo :)
    Srecan Uskrs Tebi i tvojima takodje i svakog dobra od Boga zelim!

    Vencic je prekrasan a plava kao simbol plavetnila nebeskog uz sunce neka vas uvek obasjava:)

    Ziveli!

    OdgovoriIzbriši
  16. Vijenac izgleda fantasticno. Obavezno ide u bazu recepatga za sljedecu godinu :-)

    OdgovoriIzbriši