10. ožu 2012.

Rođendanska torta i izazov - sve u jednom postu


Kao i uvijek u ovom ožujku, skupilo se nekoliko recimo, važnih datuma. Između ostalog je tu i blogorođendan, moj rođendan, Dan žena i ...
Red je to i nečim obilježiti a kod mene je običaj uvijek torta.
I tako se ja dogovorim sa svojim društvom da ću sve to obilježiti na Dan žena ali, izjalovilo mi se. Nažalost! Ništa za to! Tu je moja najvažnija postava: moja obitelj.

Nisam uvijek voljela torte ali kako starim sve više ih volim i cijenim. Jer, torta je stvarno ukras svakog stola odnosno objeda.
Već duže imam želju napraviti Leninu Ohridsku ili Bogdansku tortu i moje Teodora i Ktarina torte. Ali, kako to sve stići? Nastojim što manje jesti slatka u zadnje vrijeme, mm smeta čokolada, neće probati neke nove okuse, opet kažem ima vremena! Pisati će se ovaj blog još dugo! Valjda:)
Ovoga puta sam odabrala ovaj fantastičan recept.
Pošto ja nisam ni od kakvog ukrašavanja, šlagiranja i sl. ova torta je bila taman za mene i moje žderomire:).
Veza

Ovo je monsoon - ina treća torta iz njene trilogije "Labuđe jezero". Pravila sam prvu i treću a drugu ću praviti uskoro, nadam se. Nekako mi baš "leži" njena slatka trilogija "Labuđe jezero".

Recept prepisujem:
Torta od oraha s kremom od oraha i naranče

Potrebno je:
Za biskvit:
  • 10 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g mljevenih oraha
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 2 žlice krušnh mrvica namoćenih u
  • 3 žlice ruma
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica gustina

Za kremu je potrebno:

  • 7 žutanjaka
  • 300 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 250 g maslaca
  • 1 dcl svježe iscjeđenog soka od naranče
  1. Namočiti mrvice u rum. Pomiješati obje vrste brašna, orahe i prašak za pecivo
  2. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka
  3. Pjenasto istući žutanjke sa šećerom.
  4. U smjesu žutanjaka i šećera umješati namočene mrvice pa dodati mješavinu brašna i oraha. Sve dobro izmiješati pa u tu smjesu lagano ali temeljito umiješati čvrst snijeg od bjelanjaka.
  5. Istresti u dublji kalup za tortu (ja sam koristila promjera 28 cm ali, mislim da bi isto tako dobar bio i promjera 26 cm) čije ste dno obložili papirom za pečenje.
  6. Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta (kontrola čačkalicom)
  7. Za priprmiti kremu prvo na pari istući žutanjke sa šećerom i sokom od naranče. (ja prvo to malo tučem mikserom, nekih 3-5 minuta a onda samo mješam iznad pare špatulom još 15 - 20 minuta).
  8. Ohladiti pa u ohlađeno dodati pjenasto istučen maslac (i maslac mutiti mikserom - što duže mutite to će biti pjenastiji)
  9. Poptuno ohlađen biskvit prerezati vodoravno na tri dijela i svaki dio premazati s trećinom kreme. Zadnjom trećinom kreme obložiti toru i ukrasiti je po želji. U mene: zna se - samo mljeveni orasi:)

* Ovo je jedna odlična starinska torta


A sada, izazov!!!
Maja je kriva za to! Gdje me nađe:)

Radi se o igrici a pravila su:

  1. Nabrojati 3 alatke koje u svom hobiju najvise koristite, ili koje su vam najdraze
  2. Nabrojati 3 stvari sa popisa zelja
  3. Izazvati 3 blog prijatelja


  1. Moja najdraža alatka je maleni nožić kojim gotovo sve radim pa poslije toga su ove mjerice za šalice i žlice, guljača za krumpir
  2. Možda malo bolji mikser ali, žao mi love. Meni je svejedno snalazim se s onim što imam. Poslije svega što sam prošla tako sam naučila i baš mi je svejedno!
  3. Izazivam:

Branku

Lanu

Katarinu

Lijep pozdrav, drage(i) moje(i)

Broj komentara: 19:

  1. Joj, što ja volim ovakve torte! Prosto me podsete na detinjstvo, jel' je slične moja draga majka uvek pravila. Sve pohvale i baš si me podstakla da uskoro napravim neku maminu tortu.

    Pozdrav
    Miroslav

    OdgovoriIzbriši
  2. Snježo, srećan rodjendan i želim ti sve najbolje.
    Torta je odlična, volim ovakve torte. Odrasla sam na Sonja torti koja je jako slična ovoj. Baš mi se sad jede. Prelepo slike. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta je prekrasna, radila sam sličnu i jako mi se sviđa ovakva kombinacija oraha i naranče. Idem pogledati i ostatak tortica iz ove trilogije, jako mi se sviđa kako zvuči :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Puno razloga si imala da slavis.S lepom tortom si pocastila svoje ukucane!!Zelim ti sve naj,naj naj,naj...i jos mnogo blog rodjendana i druzenja!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan rođendan! Nikad nisam radila tortu od oraha, ova izgleda odlično. Idem proučiti ostatak trilogije.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan spoj naranče i oraha a i sve najljepše želje lete za ročkas

    OdgovoriIzbriši
  7. Snjezo, srecan rodjendan i tebi i blogu!!! :)
    Jako volim ovakve torte. Ma, ja volim (skoro) sve torte... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Snjezo, srecan rodjendan na kvadrat, tortica je bas prava a i slike su tako lepe... valjda cu nesto smisliti i za izazov, hihihi...;)))kiss

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako primamljivo izgleda ova torta....pa i ja bih postala žderonimo pored tebe (pravim se da ovako nisam :-) I meni je mart ONAJ mesec - moja mama i moj sin slave rođendane u 5 dana...

    OdgovoriIzbriši
  10. Snježo prije svega Sretan ti rođendan ! I blogorođendan...., lijepe događaje si obilježila ovom lijepom tortom. Baš je odlična, kako si i rekla, bez velikih kerefeka, a jako kvalitetna i dobra. Super si je napravila !
    Izazov ? ....Prihvaćam :). Hvala ti što si mislila na mene !

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo i mene da ti čestitam dupli rođendan! Sve najbolje ti želim!
    Torta je fenomenalna,ja baš i volim te 'starinske'.

    OdgovoriIzbriši
  12. Čestitke. Torta krasno izgleda. Moram isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Snježo, sa malim zakašnjenjem ti čestitam rođendan i blogorođendan!!!:) Torta izgleda fenomenalno, kombinacija narandže i oraha mi je odlična!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Hej ja sam tvoj rođendan preskočila, sramim se u kutu !!! Oprosti, evo sa zakašnjenjem ali od srca želim ti sretan rođendan, puno zdravlja, zadovoljstva i sreće!! Pusaaaa¨!

    OdgovoriIzbriši
  15. sve najbolje, torta je prekrasna, baš prava starinska

    OdgovoriIzbriši
  16. Baš kao da smo se dogovorile! :) Torta izgleda jako lijepo, a recept mi se sviđa. Sigurno će jednom prilikom doći na red jer jako volim ovakve kombinacije okusa.

    OdgovoriIzbriši
  17. Čestitke za rođendan, torta je zaista lepa, jes' da ja više volim kremaste, ali, ova je sigurno ukusna, pošto je rađena po starinskom receptu...

    OdgovoriIzbriši