2. sij 2014.

danski keksići



prvi post u ovoj godini i iskoristit ću priliku i još jednom vam svima poželjeti puno zdravlja, sreće, ljubavi, malo više para, putovanja, druženja, dosta smijeha,...i novih lijepih recepata....ako ništa, neka bar ne bude gora od prethodne :)
uspjela sam sudjelovati u čak dvije food igrice ovoga mjeseca! ponosna sam na sebe....
znači riječ je o kuVarijacijama čija je tema bila lanini danski keksići....



kod mene ništa ne ide baš tako jednostavno..ja ne bih bila ja kada se nešto ne bi zakompliciralo...
imala sam namjeru praviti ove keksiće s onim mojim "keksomatom" ali, ne lezi vraže....nisam ga uopće mogla sastaviti...sav se iskrivio....plastični dijelovi su se izvitoperili i nemoguće ga je sastaviti...a kako je do toga došlo? stoji u mome špajzu a ljeti je u njemu toliko vruće da pretpostavljam da se to zato desilo....
sreća nisam bacila onaj stari pa su keksići ispali kako treba...
a recept (copy/paste) objavljujem ovdje iz već spomenutih razloga:

Sastojci: 200 g mekog brašna, 100 g šećera u prahu, 125 g otopljenog maslaca, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 vanilin šećer po želji, 1 jaje

Priprema:

Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji.
Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama. Sačekajte da se malo ohlade u plehu, pa ih onda prenesite na tanjir ili poslužavnik. Možete ih kasnije spakovati u limenu kutiju i grickati uz neki fini čaj... prijatnooo!:))

Napomena:  od ove mere izadje 1-1,5 pleh keksića, napravite samo dovoljno razmaka izmedju njih jer će narasti prilikom pečenja.;)


* što se izrade tiče nisam nikakvih problema imala osim onih gore tehničkih :), kuća je lijepo mirisala, šara je ostala  na njma, a o ukusu mogu reći samo: planuli su....valjda to dovoljno govori a ja ne jedem još uvijek šećere :)
* na kraju lani jedno iskreno hvala na još jednom lijepo receptu....

Broj komentara: 7:

  1. Draga Snjezo, keksici su ti divno uspeli, uzivajte u praznicima i hvala puno na isprobavanju... veeeliki pozdrav ti saljem!:))) gric-gric....

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lepi keksići..ma ni kod mene ne ide uvek onako kako ja hoću.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno su ti ispali! Draga Snježo, želim tebi i obitelji, ali prije svega tebi, mirnu i zdravu godinu, punu lijepih trenutaka! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svi ste baš guštali u izradi ovih finih keksića

    OdgovoriIzbriši