12. ožu 2014.

finili su mare bali


znate već, mart/ožujak je mejsec u kojem ja obilježavam štošta :) ...
slavi se ili obilježava 8. mart kada sam prije 5 godina počela pisati ovaj blog...naravno i ne zaboravljam da je tada i dan žena...znam da mu nekada nisam pridavala neku važnost ali, danas baš suprotno...kod mene je uvijek mimo cijelog svijeta...mo'š me ubit al' takva sam...
osim godišnjice pisanja bloga i moj je rođendan...61...nije šala...uostalom važno je da opet brojim od jedinice :)



u školi nas troje slavimo isti dan rođendan, što je samo lijep povod da se u našemu kabinetu malo sastanemo, proćakulamo i počastimo...jedan lijepi običaj...
i naravno po dobrome starome običaju napravila se između ostaloga i jedna tortica...skemijala sam nešto...moje drago društvo se skupilo ove godine kod mene, torta im se svidjela ...nismo znali šta napisati, kako je nazvati...anka joj je odmah dala naziv: taman torta..obrazloženje je da je taman i slatka, taman masna, taman ukusna,....sve je taman :)
i tako ja vam sada pišem recept:

taman torta


 potrebno je:
  • 7 jaja
  • 7 žlica šećara
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g mljevenih oraha 
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g mljevenog plazma keksa (može i petite beurre)
za fil:
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g plazma keksa
  • 100 g mljevenih oraha
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2 dcl kuhane kave (napraviti i ohladiti)
  1. pripremiti dva kalupa dimenzija 20 x 23 cm (podmazati ih i dno obložiti papirom za pečenje)
  2. dobro umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom..kada je sve umućeno umiješati špatulom orahe, lješnjake i plazmu...dobijeno tijesto rasporediti u dva pripremljena kalupa i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta...pečene izvadite na rešetkastu podlogu i ohladite prije filanja
  3. za fil: prvo plazmu složiti na tacnu i preliti ohlađenom kavom
  4. dobro umutiti maslac sa šećerom...kada je umućeno dodati plazmu (ne treba je gnječiti, ona će se pod mikserom izgnječiti), mljevene orahe i omekšalu čokoladu...sve dobro sjediniti 
  5. na tacnu staviti jednu koru, premazati je polovicom fila, pokriti drugom korom, malo je pritisnuti dlanovima pa je filovati preostalim filom odozgo i okolo...
  6. ukrasiti po želji...ja sam skinula odavde onu mašnicu, isprintala i izrezala šablonu....
* kako kažu moji prijatelji i kolege torta je baš kako treba: dovoljno slatka, nije puno jaka,.ono malo kave daje sasvim dostatnu aromu...taman
* ukoliko umjesto kave stavite naranču, dobit ćete drugi okus i drugu tortu, umjesto oraha lješnjake, opet se sve mijenja....ona je dobar temelj za različite okuse i mirise...
* ja vam baš i nemam puno suđa a ovo su dvije tepsijice dimenzija 20 x 23 x 4 cm koje sam tako u kompletu kupila u lidlu...ali, ako nemate tu mogućnost ispecite sve u jednom velikom limu (od električnog špahera) i gotovo izrežite na dva dijela....

* neki dan pročitah jednu lijepu knjigu i u njoj me se između ostaloga dojmilo: "proći će. kao što prođe loše vrijeme"...da... i tako prođoše naši rođendani, obljetnice, praznici... kao što prođe ružno vrijeme ili kako bi naš p. vice vukov zapjevao u svojoj pjesmi: finili su mare bali :)...zato, idemo dalje....u našu svakodnevnicu...
*a ni 5 godina pisanja bloga nije mala stvar....još uvijek mi ovaj blog pričinjava veselje iako su se okolnosti promijenile, dečki su sada otišli za svojim poslovima a ja se razbacam u kuhinji tek kada oni dođu... treba se navići i kuhati samo za dvoje ..... to dvoje je opet priča za sebe...mm zahtjevan a ja pola stvari ne jedem poslije one živine koju su mi izvadili :)

* svejedno, dižem ovu čašu, sviju vas pozdravljam, zahvaljujem što navratite kod mene, zahvaljujem na toplim riječima, na podršci koju sam imala od vas sve ovo vrijeme, ....HVALA I ŽIVJELI






1.4.2014. dodatak
ponovno sam pravila ovu tortu ali, sam umjesto kave koristila sok od naranče...uzela sam dobar sok 100% prirodan i s 2 dcl natopila plazma keks...
umjesto lješnjaka stavila sam samo orahe....
dečki oduševljeni...



* pošto je bila za "domaću" upotrebu nisam je nikako ukrašavala samo sam je posula mljevenim orasima i malo nastrugala čokolade....vrlo brzo je nestala :)

Broj komentara: 27:

  1. Torta baš sve ima da bi bila taman, odgovara joj ime sto posto.
    Srećan i od mene rođendan :-) i da se mart, godina i život nastave u duhu proslava, druženja i slatkiša :-))).

    OdgovoriIzbriši
  2. Srecan vam rodjendan kao i godisnjica Vaseg bloga!Cest sam gost,nekoliko recepata sam vec isprobala i imam samo rijeci pohvale!Hvala Vam!


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. najljepše je čuti da su moji recepti isprobani :)
      hvala lijepa za sve

      Izbriši
  3. Snježo od srca vam čestitam na svim praznicima a poseban zagrljaj vam šaljem za rođendan.Vaš sam veliki obožavaoc i na dalje vam želim puno sjajnih recepata ali prvo puuuuuuno zdravlja i sreće !

    OdgovoriIzbriši
  4. Puno divnih razloga za slavlje, sretan ti rodjendanko i sretna godisnjica bloga, neka uvek budu tako u dobrom drustvu i uz fine kolacice, a torta je bas taman kako treba... cin-cin!:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Snježo, srećan rođendan!!! :) I srećan rođendan tvom lepom blogu! Super torta... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Snjezo sretan rodjendan tebi i tvom inspirativnom blogu i hvala za ovaj divni recept. Prelijepa torta, a masna na njoj je prekrasna :) Zivjela!

    OdgovoriIzbriši
  7. Srecan rodjendan i godisnjica i da ih jos puno proslavite!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Snježo, sretan ti rođendan! A sretan i blogorođendan! Jako mi se sviđa dekoracija torte, mašnica je baš krasna, kao i torta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala draga moja...znaš da ja nisam od nekog ukrašavanja...samu sam sebe iznenadila :)

      Izbriši
  9. Nadam se da za lepe zelje nikad nije kasno. Srecan rodjendan Snjezo, tortica je pravi slatki pokloncic. Odlicno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  10. naravno da nije kasno...za lijepe želje nikada nije kasno...hvala ti, draga moja

    OdgovoriIzbriši
  11. Srecan rodendan iz kisne Norveske :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve najbolje!
    Odlično mi je ime torte.

    OdgovoriIzbriši
  13. Super ti je recept za tortu,volim ovakve malo neobićne recepte,budem si ga prepisala,i SRETAN TI ROĐENDAN ŽELIM OD SRCA !

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta je baš taman ! Pravo ime nosi i jako je lijepa, prava slavljenička.......Snježo draga , neka je sretno ! Rođendan uz najljepše želje kao i blogorođendan , da ih još puno proslaviš i da im se zajedno veselimo ! Veliki poljubac ti šaljem !

    OdgovoriIzbriši
  15. hvala velika svima....hvala od <3

    OdgovoriIzbriši
  16. Kako mi je ovo promaklo, torta po mom ukusu u obe varijante.

    OdgovoriIzbriši