3. kol 2014.

samo torta


kao i svake godine kada davor i rosanna dođu u zadar odemo i mi vidjeti ih i družiti se...bili smo zajedno 3 dana, kupali se, družili, uživali....rosanna je jedna simpatična draga žena, davorova supruga...a davor je nećak mm..
kako god, nas dvije se uspijemo sporazumjeti...uglavnom se u sporazumijevanju s njom služim s ono malo moga znanja engleskog i isto tako talijanskog jezika i malo njenog hrvatskog :) koji to bude mišung!?
nekada sam i sama sebi smiješna..
uglavnom sandra mi je pričala kako je rosanna napravila neku dobru, jednostavnu tortu...i normalno da sam tražila recept...recept mi je izdiktirala a kada sam ja upitala kako se zove ova torta ona je rekla: - samo, torta.....i otuda ovaj naziv...pretpostavljam da su svi oni koji su uvijek u potrazi za nečim ovakvim veće nešto slično probali ....najzanimljivije je kako vam ne treba ni mikser, nema jaja, prosto a dobro...



za ovu tortu je potrebno:

  • 10 žlica brašna (punih, koliko zahvatiš)
  • 8 žlica šećera      "
  • 6 žlica kakaa      "
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1-1,5 čaša (1 čaša = 200 ml) hladnog mlijeka
za fil:
  • 250 g sira mascarpone
  • 3 žlice nutelle
  1. kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, ja ga nisam izrezivala samo sam ga uvalila u kalup pa mi je torta bila "valovita" po obodu...kod mene je bio kalup promjera 26 cm....trebao bi od 23 cm...bit će malo viša :)
  2. prosijati kakao, brašno i prašak za pecivo, dodati šećer i dolijevajući mlijeko miješati samo žlicom...količina mlijeka ovisi o tome koliko ste zahvatili žlicom :)... ( ja sam izvagala: bilo je 300 g brašna, 200 g šećera pa sam upotrijebila cijelih 1,5 čašu mlijeka ili 300 ml )...sve skupa izmiješati žlicom i izručiti u pripremljen kalup
  3. peći u pećnici zagrijanoj na 180°C (kod mene 190°C) 30 minuta
  4. za fil izmiješati pripremljene sastojke..... kada se torta ohladi prerezati je vodoravno na dva dijela i filovati
  5. držati je u frižideru ....što duže stoji to je ukusnija...sočna, ne puno slatka i vrlo ukusna i izdašna, glatke površine...



* još sam dosta dobrih recepata dobila od rosanne i davora koji se kao novopečeni penzić počeo vrtjeti oko kuhinje..
* svi njihovi recepti su jednostavni, ne uzimaju puno vremena za pripremu i ne treba puno sastojaka što im je velika prednost bar za mene...kako  ih budem probavala tako ću ih i objaviti..već sam je nekoliko puta spominjala u mojim postovima kao ovdjeovdjeovdje.
* rosanni, naravno i davoru, zahvaljujem za puno toga u životu.......krasni ljudi, osobe na koje se uvijek možemo osloniti, želim im svaku sreću u životu, svaki blagoslov.....
* moja mala obitelj stvarno ima sreću jer imamo krasnu rodbinu i prijatelje...to je bogatstvo!!!

Broj komentara: 6:

  1. Možeš li mi reći da li je kolač na sočnoj ili suhoj strani?

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dosta je sočan, nekako vlažan.....naročito drugi dan...

      Izbriši
  2. S obzirom na ukusni nadjev, ova se torta nikako ne može zvati "samo" torta

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako jednostavno, a bas izgleda dobro...i da, nadev je sjajan...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakvim jednostavnim receptima mislim da danas svi više težimo.Mora se probat,pa javljam utiske....

    OdgovoriIzbriši