29. pro 2014.

elza torta, gošća na blogu


desilo nam se ono što se desilo...razasuti smo po cijelome svijetu..ali, živjela tehnologija! živio facebook! jer, zahvaljujući tehnologiji, zahvaljujući društvenim mrežama ja sam u kontaktu sa svim dragim ljudima s kojima sam nakada dijelila divne trenutke, s kojima sam udisala isti zrak, s kojima sam živjela, s kojima sam dijelila dobro i zlo, s kojima sam odrastala ...i tako se ja skoro svaku večer družim s njima, s mojim dragim konjičanima, s kolegama s fakulteta ili studentskog doma...podrška smo jedni drugima, dijelimo i sada sve što tako možemo podijeliti: slike, fotke, viceve, priče (dobila sam tako još neobjavljenu knjigu naše Mice "iza ogledala" koju sam ostavila za čitanje za vrijeme praznika), dijelimo glazbu: imamo nekoliko dobrih muzičkih urednika: neprikosnoveni  Meca, a za njim odmah Beba, moja kuma Bora,...za fotografiju su zaduženi Pana i Nora ....tu su svi moji prijatelji, poznanici, bivše radne kolege,... rasuti širom svijeta...a ima nas od južne afrike do sjevera norveške i od amerike i kanade pa sve do australije...
ne zaboravljam i našu blogersku zajednicu koja mi je obogatila život .....
ne razumijem ljude koji zaziru od tehnologije i od društvenih mreža...razumijem samo kada je riječ o pretjerivanju...sve je dobro samo treba imati mjeru.....opet se ja vraćam mjeri :)
i tako prije par dana pošto sam ja objavila u prijedlozima za božić svoju bomba tortu piše meni moja Dinka Edina Pandža:



"Snježo, čitam tvoje recepte,gledam slike i divim ti se .Volim žene, prvo dmomaćice, majke, supruge, a sve ostalo je sporedno ako to nismo, bar ja mislim. E sad gledam tvoju bomba tortu i kontam, koliko šećera staviš kad špinuješ,osim onih 6 kašika, meni ne ide baš ša'm od ruke, pa izbjegavam tu vrstu kolača da mi odstoje koji dan. Usput, i meni je ona, sa Vasinom naj, ali nakon ove. Šaljem ti recept, sinoć sam je pravila, ona mi je vrh, nije visoka, ali je odlična, dobila sam recept u u Metkoviću: Elza torta".

poznajemo se dugo dugo, išla je s mojom lidijom u školu, često su se družile i intenzivno...imamo dosta sličnosti što se tiče kuhanja jer i ona je kao i ja...evo šta mi piše: "ja sam uglavnom za stare kolače-ništa vjetrovi ovaj ili onaj: petrogradski, žerbo, šape ,loptice od smokava i abesinac, to su moji, nakon svih isprobanih.često sad napravim humus,(znaš opno hebrejsko jelo od slanutka, to ti preporučujem toplo) moji ga vole i držim u frižideru kao namaz, samo Tomo negoduje, kaže daj ti meni čvaraka :)" ...a, tomo je muž :)






sviđa mi se i njena teorija o bogatstvu: "prvo dobra djeca, odgojeni, skolovani... drugo putovanja, sve ostalo je nebitno..."

i nije mi puno trebalo....čim je nikola najavio svoj dolazak napravila sam je za njegovu dobrodošlicu...torta je fenomenalna...baš vrh vrhova...isto tako bomba...baš prava bomba ili kako kaže moj sin: bolesno dobra :)
recept:
  • 10 bjelanaca
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera u prahu
  • 170 g mljevenih oraha
  • 170 g sito sjeckanih oraha
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 1/2  žličice praška za pecivo
  • 100 g čokolade, nasjeckane
  • arancini napravljeni od kora dvije neprskane naranče*, isjeckene na sitne kocke
za kremu:
  • 250 g maslaca
  • 10 žumanaca
  • 250 g šećera u prahu
  • sjemenke iz mahune jedne vanilije ili 3-4 vanilin šećera
  1. izmiješato obje vrste pripremljenih oraha, brašno, prašak za pecivo, čokoladu i narančinu koru i ostaviti sa strane
  2. za koru umutiti dobro bjelanca s malo soli, dodajući postepeno šećer...kada su dobro umućeni umiješati žlicom pripremljenu suhu smjesu..
  3. veliki lim obložiti papirom za pečenje (33 x 30 cm) i sipati smjesu za koru, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 30 minuta, nakon toga smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 5 minuta
  4. gotovu koru prebacite na rešetkastu podlogu, izvaditi iz lima, skinuti papir za pečenje i ohladiti
  5. u međuvremenu dok se kora peče napraviti fil: u metalnu ili staklenu zdjelu sastaviti žumanca, šećer i sjemenke vamilije ili vanilin šećer...mutiti minuticu s mikserom pa sve prebaciti iznad posude u kojoj vrije voda...dalje mješati žlicom dok se smjesa ne zgusne (oko 15 minuta)
  6. u drugoj zdjeli pjenasto umutiti maslac pa mu dodati dobro ohlađene žumance...sjediniti i filovati tortu
  7. ohlađenu koru izrezati u tri trake pa je filovati pripremljenim filom između traka, okolo i odozgo...sasvim je dovoljno je posuti s malo mljevenih oraha..ja sam je dodatno prelila čokoladnom glazurom po laninom receptu: 100 g čokolade i 3 žlice ulja rastopiti na vatri...prilično ohladiti pa preliti po pripremljenoj torti..





* torta nas je sviju oduševila: jaka je, ne ostavlja vas ravnodušnim, a tek ona narančina kora u torti?! to je baš točka na i
* za arancine: izrežite koricu od 2 naranče na sitne kocke (cca 0.5 x 0.5 cm), skuhajte 3 žlice šećera s 1 žlicom vode, vrlo brzo postane sirupasto, ubacite pripremljene korice, promiješajte nekoliko puta...prebacite na papir za pečenje neka se ohladi...
* dinka arancine pravi bez ove 1 žlice vode...po volji vam...
* hvala dinki na ovom izvrsnom receptu...družit ćemo se mi na blogu još a i kada dođem u konjic :)

i da zaključimo ovu godinu s ovom ukusnom tortom....
bila je kakva je bila...neka ova koja nam dolazi bude dobra, neka bude najbolja...želim vam sve ono što i sami sebi želite: sreću, zdravlje, ljubavi, para, putovanja,....
SRETNA VAM NOVA 2015. godina


Broj komentara: 16:

  1. Torta je divna! Meni je i ova godina bila odlicna jer je moja mala porodica dobila jos jednog clana tako da sumnjam da moze biti bolja ali u svakom slucaju radujem se svemu sto dolazi. Ova filozofija prvo djeca, pa putovanja mi se veoma svidja jer i ja mislim da je najvaznije da svi budemo zdravi, da su djeca dobro i da se provodimo zajedno. Nije neophodno da putujemo negdje daleko mozemo ici i na neki izlet u okolini ali je vazno da smo zajedno i provod je zagarantovan.
    Puno pozdrava i puno srece u 2015. godini!

    OdgovoriIzbriši
  2. Njam! Ovo stvarno izgleda super sočno i kremasto. Baš kolač kakvog ja volim.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala velika Mersade...ja uzivam u tvojim fitkama...

      Izbriši
  3. Kako je lepo biti u kontaktu sa nama dragim ljudima.Ja sam mnogo rano otišla i sa osobama, sa kojima sam održavala kontakt, više ih nema, tako da mi jako nedostaju, ali šta ćeš, i to je deo života. Torta je divna .....
    Tebi i tvojima neka je srećna i radosna Nova 2015 godina!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je divna! Taman me uhvatila neka slatka kriza i sad bih jednu kriškicu rado smazala.
    Želim ti sve najbolje u 2015. godini, ponajviše zdravlja i ljubavi, sve drugo je manje bitno

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravim je da se nadje na Novogodisnjoj trpezi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saljem ti tople pozdrave...sretna vam nova godina <:o) )-| -8

      Izbriši
  6. Podrzavam stav svakoga ko je za "starinske" kolace pune ukusa. Svidja mi se ono "nista vetrovi ovi oni..." Otac moje koleginice je kolace koji se prave sa pudingom i keksom nazvao Kolac lenje domacice. Cesto ga citiram... Zato sve pohvale za ovu divotu od torte!! Srecne praznike.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znači: ima nas još :)
      hvala velika...svako dobro vam želim!

      Izbriši
  7. Krasno gostovanje za kraj godine i odlična torta, baš za novogodišnji stol !
    Draga Snježo, tebi i tvojima želim Sretnu Novu Godinu i svako dobro, želim ti prije svega zdravlje, radosti i veselja !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, draga moja branka...i tebi, dragom I. i tvojim curama svako dobro u novoj godini...neka vas prati sreća..

      Izbriši
  8. Draga Snjezo, torta je predivna i posebno hvala tvojoj gosci na divnom receptu... sve najlepse u Novoj godni, neka bude uspesna i srecna!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, mila...i tebi svako dobro u novoj godini...

      Izbriši