linzer torta je klasični austrijski kolač koja se sastoji od prhkog tijesta s dodatkom badema, nadjevena marmeladom od malina i s lijepom mrežicom po vrhu kolača...za nju se vežu mnoge legenda a priča o njoj je pun net...za mene je ovo pravi zimski kolač, a najčešće se peče za božićne blagdane...zašto ne i poslije?!
kažu da je bolja što duže stoji i ja u to vjerujem ali, nisam uspjela provjeriti..svaki put kada je napravim nestane vrlo brzo...ovi moji gladuši :)
ovo nije klasična linzer torta i baš zato sam je izabrala...nekako mi se čini previše jednostavna ta klasika...
gledala sam rudolfa kada ju je on pravio i odmah mi se svidjela...vrlo brzo sam je napravila ali, su je vrlo brzo popapali tako da je nisam uslikala...ovoga puta sam uspjela...zato što nas je manje doma :)
ovdje je original recept....ima i video što je još bolje i jednostavnije za praćenje recepta.
ja sam malo prilagodila ovaj recept i evo kako je to izgledalo:
- 300 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- korica 1 limuna
- prstohvat soli
- 70 g šećera
- 190 g maslaca
- 2 žumanca
- 2 žlice hladne (ledene) vode
za nadjev:
- 150 g tostiranih i oguljenih lješnjaka
- 120 g šećera
- 1 bjelance
i:
- bjelanac za premazivanje
- pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, limunovu koricu i sol...napraviti rupu u sredini i dodajte maslac izrezan na kockice, žumanca i vodu..sve skupa umijesiti u glatko tijesto te ga umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider na pola sata
- staviti lješnjake i šećer u blender ili sjeckalicu, samljeti sve skupa pa dodati bjelance i još kratko uključiti sjeckalicu ili blender (kod mene je bila sjeckalica :)) i napraviti pastu
- pripremiti (namastiti ga i posuti brašnom ili mrvicama) kalup promjera 23 cm...razvaljati oko 3/4 tijesta i prebaciti ga u lim tako da mu dignete rub oko 2 cm. rub dobro zalijepiti za obod kalupa...izbosti dno tijesta na nekoliko mjesta vilicom/viljuškom pa na njega rasporediti pastu od lješnjaka..po pasti premazati marmeladu/džem od kajsija (ja sam imala samo oko 350 g a kod rudolfa ide teglica od 450 g)
- razvaljati preostalo tijesto, narezati ga na trake pa složiti od njih mrežicu po kolaču..premazati kolač bjelancem i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180 - 190°C oko 35 minuta
- gotov kolač izvaditi iz pećnice, staviti ga na neku rešetkastu podlogu, oprezno skinuti okvir, ohladiti....prije služenja posuti ga šećerom u prahu (može i ne mora)
* ja sam pekla na najdonjoj rešetki u pećnici
* upotrijebila sam svoju domaću marmeladu/džem od kajsija koja i nije previše slatka
* meni je najlakše tijesto razvaljati na papiru za pečenje pa ga skupa s njim prenijeti u kalup s tim da papir ne bude na dnu...samo ga poslije odlijepim i komadićem tijesta uguram tijesto u sve kutove kalupa (jesam ovo složila :) )
Podsetime na Londonske štanglice, volim te ukuse sa džemom :-) Mora da je mirisna i lepa!
OdgovoriIzbrišiJeste, stvarno je ukusna i mirisna...a ta kombinacija ljesnjaka i dzema od kajsija je prava..hvala ti...pusa
IzbrišiDivno izgleda. Ma, cim je vidim odmah pozelim parcence;)
OdgovoriIzbrišiHvala ti...narocito u ove hladne zimske dane
IzbrišiDa znaš da sam ju i ja zabilježila kod Rudija za isprobavanje, samo nikako da dođe na red. Divno ti je ispala, sad bi ju najrađe išla napraviti :D
OdgovoriIzbrišiHvala ti...valjda nam je ipak zapela za oko zbog ovog nadjeva s ljesnjacima...
IzbrišiPredivno izgleda, zaista predobar receptic.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala draga...recet je stvarno dobar i zanimljiv
IzbrišiOdličan recept i odličan kolač,nadjev je super, a meni sve nekako miriše taj domaći džem od kajsija. Mislim da niti ja ne bih spoznala kakav joj je okus nakon nekog vremena, ovo se jednostavno mora pojesti odmah !
OdgovoriIzbrišihvala ti, draga moja....pusa
IzbrišiSnježana, ja sam oduševljena kako ovaj kolač izgleda. Svaka ti čast i neka vam je prijatno:)))
OdgovoriIzbrišihvala ti, draga moja...a nisam ti ja neka pedanterija...sve je kod mene slučajno :) pusa
IzbrišiDivan kolac, lijepo ukrasen :)
OdgovoriIzbrišihvala, mila....pusa
Izbriši