8. velj 2015.

linzer torta s džemom od marelica











linzer torta je klasični austrijski kolač koja se sastoji od prhkog tijesta s dodatkom badema, nadjevena marmeladom od malina i s lijepom mrežicom po vrhu kolača...za nju se vežu mnoge legenda a priča o njoj je pun net...za mene je ovo pravi zimski kolač, a najčešće se peče za božićne blagdane...zašto ne i poslije?!
kažu da je bolja što duže stoji i ja u to vjerujem ali, nisam uspjela provjeriti..svaki put kada je napravim nestane vrlo brzo...ovi moji gladuši :)
ovo nije klasična linzer torta i baš zato sam je izabrala...nekako mi se čini previše jednostavna ta klasika...
gledala sam rudolfa kada ju je on pravio i odmah mi se svidjela...vrlo brzo sam je napravila ali, su je vrlo brzo popapali tako da je nisam uslikala...ovoga puta sam uspjela...zato što nas je manje doma :)
ovdje je original recept....ima i video što je još bolje i jednostavnije za praćenje recepta.






 ja sam malo prilagodila ovaj recept i evo kako je to izgledalo:

  • 300 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • korica 1 limuna
  • prstohvat soli
  • 70 g šećera
  • 190 g maslaca
  • 2 žumanca
  • 2 žlice hladne (ledene) vode
za nadjev:
  • 150 g tostiranih i oguljenih lješnjaka
  • 120 g šećera
  • 1 bjelance





  • 350 g džema od kajsija/marelica (nisam imala više :))

    • i:
      • bjelanac za premazivanje
      1. pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, limunovu koricu i sol...napraviti rupu u sredini i dodajte maslac izrezan na kockice, žumanca i vodu..sve skupa umijesiti u glatko tijesto te ga umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider na pola sata
      2. staviti lješnjake i šećer u blender ili sjeckalicu, samljeti sve skupa pa dodati bjelance i još kratko uključiti sjeckalicu ili blender (kod mene je bila sjeckalica :)) i napraviti pastu
      3. pripremiti (namastiti ga i posuti brašnom ili mrvicama) kalup promjera 23 cm...razvaljati oko 3/4 tijesta i prebaciti ga u lim tako da mu dignete rub oko 2 cm. rub dobro zalijepiti za obod kalupa...izbosti dno tijesta na nekoliko mjesta vilicom/viljuškom pa na njega rasporediti pastu od lješnjaka..po pasti premazati marmeladu/džem od kajsija (ja sam imala samo oko 350 g a kod rudolfa ide teglica od 450 g)
      4. razvaljati preostalo tijesto, narezati ga na trake pa složiti od njih mrežicu po kolaču..premazati kolač bjelancem i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180 - 190°C oko 35 minuta
      5. gotov kolač izvaditi iz pećnice, staviti ga na neku rešetkastu podlogu, oprezno skinuti okvir, ohladiti....prije služenja posuti ga šećerom u prahu (može i ne mora)





      * ja sam pekla na najdonjoj rešetki u pećnici
      * upotrijebila sam svoju domaću marmeladu/džem od kajsija koja i nije previše slatka
      * meni je najlakše tijesto razvaljati na papiru za pečenje pa ga skupa s njim prenijeti u kalup s tim da papir ne bude na dnu...samo ga poslije odlijepim i komadićem tijesta uguram tijesto u sve kutove kalupa (jesam ovo složila :) )


      Broj komentara: 14:

      1. Podsetime na Londonske štanglice, volim te ukuse sa džemom :-) Mora da je mirisna i lepa!

        OdgovoriIzbriši
        Odgovori
        1. Jeste, stvarno je ukusna i mirisna...a ta kombinacija ljesnjaka i dzema od kajsija je prava..hvala ti...pusa

          Izbriši
      2. Divno izgleda. Ma, cim je vidim odmah pozelim parcence;)

        OdgovoriIzbriši
      3. Da znaš da sam ju i ja zabilježila kod Rudija za isprobavanje, samo nikako da dođe na red. Divno ti je ispala, sad bi ju najrađe išla napraviti :D

        OdgovoriIzbriši
        Odgovori
        1. Hvala ti...valjda nam je ipak zapela za oko zbog ovog nadjeva s ljesnjacima...

          Izbriši
      4. Predivno izgleda, zaista predobar receptic.:)))

        OdgovoriIzbriši
      5. Odličan recept i odličan kolač,nadjev je super, a meni sve nekako miriše taj domaći džem od kajsija. Mislim da niti ja ne bih spoznala kakav joj je okus nakon nekog vremena, ovo se jednostavno mora pojesti odmah !

        OdgovoriIzbriši
      6. Snježana, ja sam oduševljena kako ovaj kolač izgleda. Svaka ti čast i neka vam je prijatno:)))

        OdgovoriIzbriši
        Odgovori
        1. hvala ti, draga moja...a nisam ti ja neka pedanterija...sve je kod mene slučajno :) pusa

          Izbriši