kao već nekoliko puta do sada imam dragu gošću, brazilku Jussara Lucia Fonseca Tomljenović. rado je podijelila i ovaj recept sa mnom i sa svima vama koji navratite na moj blog...kaže da ovo sprema najčešće kada su dječiji rođendani (a ona ima četvero djece) i za druge prigode kada ugošćuje svoje prijatelje...
možda vam se čini malo više posla ali, ako se rasporedi na dva dana odnosno ako se organizirate i pripreme obavite večer prije dovršavanje ovoga bit će igra...a tek kada uključite i male ruke :)
Potrebno je
za tijesto:
- 2 l vode
- 1 kg glatkog brašna, prosijanog
- 2 kockice pileće juhe*
- 1 žlica maslaca/margarina
- 1 žlica soli
za punjenje:
- 1 kg pilećih prsa, kuhanih i sitno nasjeckanih
- 2 luka/kapule, nasjeckane
- 1 šlica od 2 dcl nasjeckanog peršina
- nasjeckanu crvenu papriku (po želji)
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- soli po ukusu
smjesa za paniranje:
- brašno,
- umućena jaja
- krušne mrvice
i još:
- ulje za prženje
- maslac/margarin za čuvanje tijesta
- u lonac staviti vodu (još najbolje juhu u kojoj se kuhala piletina za nadjev) i sve ostale sastojke osim brašna...kada zavrije dodati prosijano brašno...stalno miješati drvenom kuhačom na vatri sve dok se tijesto ne počne odvajati od lonca...maknite s vatre, izvadite tijesto i stavite na ravnu površinu neka se dobro ohladi...premazati ga maslacem/margarinom, promiješajte povremeno da se ne bi uhvatila korica
- u drugi lonac na malo ulja propržiti bijeli luk, sjeckanu crvenu papriku i nasjeckanu kapulu..pržiti sve dok ne dobiju zlatnu boju...tada dodajte piletinu i pirjajte nekoliko minuta...posolite i začinite ako volite još neki začin....maknite s vatre pa umiješati peršin...ohladiti
- kada se sve ohladilo praviti batake: namazati ruke maslacem, uzeti dio mase (ovisno koju veličinu bataka želite), napraviti kuglicu i uz pomoć kažiprsta napraviti rupu u tijestu vodeći računa da zidovi ne budu tanki...staviti dio nadjeva i zatvoriti tijesto s pomoću palca i kažiprsta (vidi se na slici, otprilike)
4. pripremljene batake panirati: brašno, umućena jaja pa u krušne mrvice/prezla
.
5. ugrijati ulje u dubokoj tavi (neka pokrije batak) vodeći računa da temperatura ulja bude ne bude previše visoka (oko 190 - 200°C) i pržiti ih do zlatno smeđe boje....pržene izvaditi na papirnati ručnik, i poslužiti npr. uz zelenu salatu...uživajte
* meni ovo izgleda jako zanimljivo
* lucija kaže da ovo uvijek priprema za dječije rođendane i slična okupljanja i da se razgrabi
* za bolju organizaciju preporučuje da se i tijesto i fil naprave dan ranije a onda se sutra dan samo sve sjedini i prži
* ako vam se čini velika količina svega, prepolovite količine
* moguće je, kako ona kaže, napraviti i ostaviti jednu količinu u zamrzivaču i pržiti kada vam zatreba
* servirati uz zelenu salatu ili kako ona kaže za svoju djecu: s majonezom
* i još nešto kako lucija kaže: skuhati cijela prsa s kosti, iskoristiti tekućinu u kojoj su se kuhala za izradu tijesta a kada se prsa ohlade skinuti meso s kosti i nasjeckati ga* kod prženja može doći do pucanja tijesta ako se ulje ohladi i zato ne pretrpavati tavu
Uživajte u ovom zanimljivom brazilskom specijalitetu!
dobar tek/ bom apetite
Kako izgledaju savrseni; ja sam ih isto pravila prije nekoliko godina...pokusam i po tvom receptu!
OdgovoriIzbrišii meni su jako zanimljivi..hvala ti
IzbrišiWow, stvarno super izgleda i presjek kao i cijela "loptica"
OdgovoriIzbrišida....hvala
Izbrišiovo izgleda super!
OdgovoriIzbrišihvala ti
IzbrišiVrlo lepo i dekorativno, verujem da se batacici samo tope kad se grickaju... lep pozdrav tebi i tvojoj gosci, hvala na svim zanimljivim receptima!:))
OdgovoriIzbrišihvala tebi, draga...
IzbrišiMajstorski napravljeno,fotkice su super!
OdgovoriIzbrišihvala!!!
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo i dobro, hvala tvojoj gošći i tebi na još jednom novom receptu, ovo mi je baš super !
OdgovoriIzbrišiInteresantno, lepo i ukusno, probaću
OdgovoriIzbriši