još uvijek na mome blogu gostuje moja sugrađanka, moja susjedka inače brazilka Jussara Lucia Fonseca Tomljenović ovoga puta s jednom originalnom brazilskom tortom..zanimljivo mi je a vjerujem i čitaocima moga bloga zaviriti i u neku drugačiju kuhinju...opet smo s brazilskim receptima...ja sam isprobala dosadašnje recepte i toplo vam ih preporučam...za danas predstavljam ovu tortu..
jedna zanimljiva torta koju možete pripremati na dva načina...
zanimljiva mi je zbog tijesta koje se pravi kao i tijesto za muffine ili bar slično....u originalu se peče zajedno s ananasom, ..
ja je nisam pravila jer moji ne vole ananas a ni dečki nisu doma....ali, sudeći prema sastojcima djeluje mi primamljivo...
Ananas torta
Potrebno je (šalica = 200
ml):
- · 1 šalica ulja
- · 1 šalica mlijeka
- · 2 jaja
- · 2 šalice brašna
- · 1,5 šalica šećera
- · Prstohvat soli
- · 1 žličica praška za pecivo
Za kremu:
- · 500 ml mlijeka
- · 350 ml kondenziranog mlijeka
- · 500 ml vrhnja za kuhanje
- · 1 žlica maslaca
- · 2 žlice gustina i
- · 300 g šećera*
I još:
- · 1 konzerva ananasa
- · 1 žlica šećera
Priprema:
Tjesto:
- ocijediti ananas iz konzerve, posuti ga šećerom i ostaviti na stranu
- u jednoj zdjeli pomiješati zajedno sve tekuće sastojke (mlijeko, ulje, jaja)
- u drugu zdjelu izmiješati sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo)…dodati im tekuće sastojke, izmiješajte sve skupa..
- prebaciti u pripremljen kalup za tortu, promjera 26 cm, po vrhu složiti pripremljeni ananas i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, peći 40 minuta…gotovo izvaditi iz kalupa i ohladiti…
- za kremu: u loncu pomiješajte sve sastojke osim vrhnja i kuhajte..kada zakuha, odnosno kada se zgusne skinite s vatre…ohladite, dodajte vrhnje i umutite sve skupa mikserom
- ohlađenu tortu premazati kremom odozgo i okolo..pospite kokosom, ohladite najmanje 3 sata pa poslužite….ili:
- ako ne volite ananas pecite koru bez ananasa, ohlađenu razrezati na pola, filovati, sastaviti I premazati odozgo i okolo te posuti kokosom…služiti ohlađeno
* ako koristite zaslađeno kondenzirano mlijeko onda ne treba dodavati šećer ili dodati vrlo malo
* kalup pripremiti tako da mu obložite samo dno papirom za pečenje, malo namazati uljem jer se lakše skida a i ne pomjera se kalup..kada pečem biskvite za torte nikada ne podmazujem stranice kalupa...samim time mi torte ostaju ravne, ne dignu se na sredini...
Jako volim isprobavati recepte drugih kuhinja svijeta; tako mi se cini da 'putujem' i upoznajem dio po dio zemaljske kugle. U Brazil bih voljela otici za vrijeme karnivala, kazu da je ludnica!!! Do tada, mogu spremiti ovu divnu tortu i zamisljati se tamo.
OdgovoriIzbrišieh, da...ako ne možemo otići možemo probati ove fine recepte i zamišljati se da smo u brazilu :)
Izbrišihvala ti..
Krasno izgleda. Samo mi još otkrite tajnu gdje nabavite kondenzirano mlijeko?
OdgovoriIzbrišiovdje kondenzirano mlijeko kupujemo u lidlu ali, na netu ima puno recepata kako ga napraviti kao:http://damijenestoslatko.dobrahrana.jutarnji.hr/slatko/kremasta-i-hladna-zadovoljstva/kondenzirano-mlijeko-u-pet-minuta
Izbrišihttp://www.coolinarika.com/recept/domace-kondenzirano-mlijeko/ ili
http://www.coolinarika.com/tag/kondenzirano-mleko/
Divno izgleda! Hvala za linkove za kondenzirano mlijeko, nisam znala to.
OdgovoriIzbrišidobrodošli na brazilske delicije
OdgovoriIzbrišiHvala tvojoj gošći na ovako divnoj torti!
OdgovoriIzbriši