13. ožu 2015.

osvježavajuća torta od badema, rođendani i jedan giveaway







svakako pročitajte do kraja jer vas očekuje izvanredan dar u današnjem giveaway!!!!
kao i svake godine u ovom mjesecu stigoše me rođendani a bome i godine...
rođendan je bloga a i moj rođendan, pa i taj 8. mart koji neki osporavaju, neki slave, neki samo pišu o njemu,..
moj blog je napunio 6 godina...
ne mogu vjerovati da je prošlo toliko...a kada se samo sjetim prvih objava ili, bolje reći, kada ih pogledam!!! moram prznati: vidi se razlika, čak sam se i ja promijenila, malo se više trudim oko fotki iako i dalje nisam neki stručnjak...pokušavam slikom približiti izgled jela..bar to...nije umjetnička a neće od mene nikada ni biti...to nije moj izbor...ustvari, ja to ne znam....i tačka!!!
i kada skontate da je dijete sada bi trebao u školu...neću ga valjda pripremati i za to :)
ne pišem kao što sam nekada pisala, ne objavljujem puno, rijetko učestvujem u blogerskim igricama ali, održavam ga na životu....puno se toga dogodilo u ovih 6 godina..i lijepih i ružnih stvari....ali, svak zlo za neko dobro...
ranije su djeca bila doma i više se kuhalo pa sam i mogla često objavljivati i učestvovati u igricama...danas se knjiga svela na nas dvoje starih :) pa se ja razbacam po kuhinji samo prigodom dolaska djece ili nekih praznika, roćkasa ili gostiju... kuha se i drugim danima ali, poznavajući mm samo ziheraška klopa...




pregledavala sam torte koje sam pravila u zadnje vrijeme i skontala sam da su sve bile čokoladne...mm ne podnosi čokoladu (njegov stomak) i zato sam se odlučila ovoga puta na ovu tortu, koja nije velika, nema čokse u njoj i prilično je svježa zbog limuna....imala sam poznate goste, kao i uvijek a i proslavili smo u našem kabinetu nas troje kolega koji, koje li slučajnosti, imamo rođendan isti dan...i svo troje smo iz strojarskog aktiva :)
uglavnom, hvala bogu, sve je prošlo ... i sve je kao što je bilo...
za ovu tortu je potrebno:
  • 6 jaja, odvojeno bjelanci i žumanci
  • 150 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 120 g mljevenih badema
  • 75 g brašna
za fil:
  • 125 g maslaca, omekšali
  • 120 g šećera
  • 120 g mljevenih badema
  • 2 žlice soka od limuna
  • ribana korica jednog limuna
  • 125 ml vrhnja za šlag
i još:
  • 5-6 žlica džema od višanja (malo gušćeg)
  • 100 g listića badema za ukrašavanje

  1. pripremiti lim , podmazati ga i pobrašniti ili samo obložiti papirom za pečenje...dimenzije 33 x 30 a pećnicu uključiti na 180°C
  2. pomiješati brašno i mljevene bademe
  3. umutiti snijeg od bjelanaca s malo soli
  4. posebno mutiti žumance sa šećerom i limunovim sokom
  5. u umućena žimanca naizmjenično od 3-4 puta dodavati snijeg od bjelanaca i mješavinnu brašna i badeam..poravnati i peći u zagrijanoj pećnici 20 - 25 minuta
  6. pečen izvaditi iz lima, ohladiti i prerezati na tri diela tako da se dobiju tri trake
  7. dok se kora peče napraviti fil: istući vrhnje za šlag, maslac i šećer pjenasto umutiti, dodati mljevene bademe, limunovu koricu, sok od limuna i tučeno vrhnje; sve skupa izmiješati
  8. sastaviti tortu: prvu traku namazati džemom od višanja, staviti drugu trakua nju prekmazati s polovicom fila...na fil staviti treću traku i cijelu tortu premazati ostatkom fila
  9. na suhoj tavi propeći kratko listiće badema, istresti ih na papir za pečenje ili slično da se ohlade pa cijelu toru prekriti njima...
  10. neka odstoji par sati na hladnom pa poslužiti...




* ova torta vam daje veliki broj kombinacija...ako ne volite džem možete obe trake namazati filom, umjesto limuna možete staviti sok od naranče ili kavu...umjesto badema orahe ili lješnjake...a možete staviti i nemu drugu vrstu džema...

a sada o giveaway:



ja, kao konjičanka, moram vam predstaviti grupu mladih entuzijasta iz konjica koji su izašli na tržište s jednim sjajnim proizvodom koji je objedinio  tradicionalnu kuhinju, drvorezbarstvo ( po kojmu je konjic odavno poznat), drvo i meze...radi se o daskama za pripremanje i serviranje hrane koje su na tržištu pod nazivom Waga Wood, a koje izrađuje Jasmina Dizdarević, mlada arhitektica i dizajnerica, zajedno sa svojom ekipom....o proizvodima osim na stranici možete priočitai i ovdje a ako želite učestvovati u ovom giveaway pogledajte pravila na kraju posta...a nagrada je:












mene osobno su ove daske oduševile...jasmina preporučuje da se jedna strana daske koristi za pripremu a druga za serviranje jela....
pao mi je na pamet odmah Jamie Oliver i njegove daske na kojima često servira razna jela od pizza do fritaja..
daske se rade od drveta oraha, jasena, hrasta, javora i trešnje i premazuju hladno prešanim lanenim uljem a uz njih dolazi certifikat i uputa za održavanje...
i na kraju, ponavljam: za učestvovati u ovom darivanju:
1. morate lajkati stranicu Waga Wood na fb i podijeliti jednu fotku daske (koja vam se najviše sviđa) sa svojim prijateljima
2. zatim se svratite ovdje i u komentaru mi napišite da ste učinili sve pod 1 i pod kojim imenom da vas mogu upisati za izvlačenje
3. zbog troškova poštarine obavještavam vas da ću nagradnu igru ograničiti samo na područje bivše nam države....
nadam se da ste shvatili...
nagradna igra traje sve do ponoći 20.3.


Broj komentara: 14:

  1. Fantastičn su im proizvodi.Neću učestvovati u giveaway ali sam uživala gledajući njihov rad!Ovde bi se sigurno lako plasirali.Meni se posebno svidela daska od orahovine.Tebi naravno sretan rodjendan i torta je fantastična!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam sigurna da li je komentar prosao, pa cu ponovo, sretan rodjendan tebi, a i tvom divnom blogu. Sest godina nije malo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Srećan (blogo)rođendan! <3 Fina tortica i jako lepe daske... Zaista, posebne. Pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  4. Srećan blogorođendan.....urađeno sve što je trebalo, daske su prelepe. Najviše su mi se dopale daske SHIVA i SAMSARA izrađene od drveta tršnje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan blogorođendan! Šest godina je stvarno puno i želim ti da i dalje dijeliš s nama recepte još puno puno godina!
    Hvala ti što si nam otkrila Waga wood proizvode, gledam diamond twins i razmišljam što bih prvo fotkala :D Lajkala sam njihovu stranicu i podijelila navedenu dasku kao What's for dessert

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitam ti od srca 6. blogorodendan, želim ti još puno inspirativnih recepata.
    Waga wood su mi pravo otkriće, jedva sam se odlučila i to je Marrakesh!
    Lajkala sa profila svog bloga Ave dulcis

    OdgovoriIzbriši
  7. Srecan dupli rodjendan, tortica je divna i mislim da cu se posluziti ovom sniticom.:))) p.s. Waga wood dascice su divne, sve pohvale mladom timu za kreativnost.:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Snježo, sretan ti rođendan uz najljepše želje ! Drago mi je da si ga lijepo proslavila i baš mi je zanimljivo kako vas troje kolega iz kabineta imate rođendan na isti dan :) Sretan ti i blogorođendan, divnih 6 godina pišeš novi blog i željela bih da ga pišeš još dugo, dugo, da sa nama dijeliš tvoje priče i recepte i da uživamo u ovom druženju ! Waga Wood sam podijelila na FB-u, a daske su odlične, jako lijepi poklon si odabrala !

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve najbolje, darivanje Vam je odlicno. Likeano i shareano s profila Anamarija Zupanovic.

    OdgovoriIzbriši
  10. Eto opet rođendan! Sretan i tebi i blogu. U našim godinama bolje da se broje naopako, zar ne? :)) Znam kako je, i ja malo kuham, malo ne, ustvari najviše ono što tata voli, a to je onako sa žlicom i ništa posebno, sve već objavljeno.
    Torta ti je, kao i svi tvoji kolači, divna. Možda je i napravim za neku svečanu prigodu, tko zna.:)
    U giveawayu nikako ne mogu sudjelovati već i zato što više ne mogu na FB, pa eto ...

    OdgovoriIzbriši
  11. Sve najbolje! Bas lepi pokloni. Lajkovala sam i podelila na svom profilu. Stefanovic Bojana

    OdgovoriIzbriši
  12. Srećan rođendan i tebi i blogu...neću učestvovati u giveaway-u ali sam zaista uživala u ovim prelepim daskama.Da ih ima ovde, rado bih kupila jednu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Sretan rođendan svima! Prvo tebi i bloga pa i svim kolegama!
    Torta baš dobro izgleda a ni daske nisu loše.

    OdgovoriIzbriši