kod mene ima dosta recepata na nekim listovima...jesu li to nekada bile knjižice pa se raspale ili su bili samo letci? ne znam
ima i nekih kopiranih knjižica....iz doba dok smo radile u igmanu..moje druge i ja...kada bi neka od nas dobila neku knjižicu onda bismo trk u štampariju kod našeg pave i kopirale...
da, to su bila vremena...kada je u krugu tvornice bila i štamparija...sa sjetom se sjećam svih tih divnih ljudi koji su prošli kroz moj život..sretna da smo jednom dijelili neka lijepa vremena...svako doba nosi nešto lijepo i to treba sačuvati u sjećanju.
pretpostavljam da je ovo bilo u vrijeme neke kampanje di - go kvasca...izdavale su se knjižice, leci s receptima a odakle meni ovo ne znam...šta je ovo kod mene ja se više ne sjećam....jer, ja imam samo dva lista na kojemu su dva recepta..jedan od recepata su i ove "bijele ploške"...
nije ovo prvi put da ih pravim ali, ne znam kako još nisu došle na red za objaviti...
jednostavan i dobar kolač, toplo preporučam:
- 1 vrećica instant kvasca
- 250 g brašna
- 2 žumanca
- 1 dcl mlakog mlijeka
- ribana korica 1 limuna
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 40 g omekšalog maslaca
- 30 g šećera
- 3 bjelanca
- 150 g šećera
- 200 g marmelade/džema (od kajsija, kod mene od šipka...)
- u zdjelu prosijati brašno, dodati kvasac pa sve izmiješati...napraviti u sredini udubinu pa u nju staviti žumanca, šećer, omekšali maslac, malo soli, vanilin šećer, ribanu koricu limuna. mikserom izmiješati sve sastojke pa postupno dodavati mlijeko i umiješavati brašno sa strane. izraditi dobro tijesto..
- dobijeso tijesto razvaljati i prebaciti u nmaštenu tepsiju dimenzija 20 x 30 cm..ostaviti da se diže na toplome nekih pola sata...peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 15 - tak minuta
- u međuvremenu pripremiti snijeg: umutiti bjelance pa kada su ummućeni postupno im dodavati šećer muteći i dalje
- kada je tijesto skoro pečeno, premazati ga pripremljenom marmeladom/džemom, zatim pripremljenim snijegom
- kolač vratiti u pećnicu na istu temepreraturu i peći ga još oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatnožutu boju.
- ohladiti i poslužiti izrezan na ploške (da se džabe ne zovu bijele ploške :))
Promijenila sam:
* umjesto margarina koristim maslac
* u receptu piše razvaljati na oko 1,5 cm debelo...kod mene bude tanje i mislim da je taman :)
* volim kiselije marmelade kao pr od šipka ili kajsija jer je snijeg dosta sladak pa kiseo pekmez baš dođe kao kec na deset
Vjerovatno su odmah nestale kad nisi stigla staviti na blog ;) Divno izgledaju, pa me i ne cudi da jesu. Ima nesto slicno i ovdje, zove se djedova brada :)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju!
OdgovoriIzbrišiŠto se mene tiče, sve bi bilo super da nema tog šauma, nisam ljubitelj :(
OdgovoriIzbrišiVrlo fini kolacici koji mirisu na limun.:))
OdgovoriIzbrišitaj sam kolač radila i odličan mi je! :)
OdgovoriIzbriši