8. tra 2009.

Bošćaluk pita



Mislim da "bošćaluk" znači umotani dar. Pa, vjerojatno zato što se ovako umata ova pita nosi to ime u Bosni. 
Za nju sam prvi put čula i napravila je u vrijeme rata koje sam provela u Podaci, prekrasnom malom mjestu na moru nedaleko od Ploča na putu prema Makarskoj. U organizaciji "Stope nade" mi žene koje smo se našle u Podaci a bome i u Zaostrogu i Gradcu smo provele prekrasne dane u druženju , učenju, zabavljanju (koliko smo se tada mogle zabaviti). Tako smo i mijenjale recepte, pričale o njima, ponekada nešto napravile i organizirale male zabave. 

Jedna gospođa iz Sarajeva nas je tada poučila napraviti ovu pitu.

Ovu pitu pravim kada nemam puno vremena a vidjeti ćete i zašto.

Za koru je potrebno:
  • oko 60 dag brašna
  • 2 žlice ulja
  • 1/2 žličice octa
  • 1 žličica soli
  • mlaka voda

Od svih sastojaka umijesiti tijesto kao za pitu. Tijesto odmah razvaljati u krug veličine većeg tanjura, namazati ga dobro uljem, pa taj krug zasjeći na nekoliko mejsta ali tako da sredina ostane cijela. Svaki dio presaviti preko sredine i polako rastegnuti. Na kraju se dobije hljepčić koji treba nauljiti, poklopiti i ostaviti stajati dok se pripremi nadjev.

Za nadjev je potrebno:

  • 3 kom jaja
  • 2 dcl kiselog vrhnja (20% m.m.)
  • oko 30 dag svježeg sira
  • 1 žličica soli
  • ok0 1/2 kg špinata 
  • 1 žlica soli (za špinat)


Špinat izrezati na trake oko 1 cm. Posoliti s 1 jušnom žlicom soli i ostaviti stajati.

Umutiti jaja sa soli (ja uvijek mutim mikserom), dodati kiselo vrhnje i sir. Na kraju dodati dobro ocijeđeni špinat te izmješati.

Tijesto razvaljati duplo veće nego je tepsija u kojoj će se peći i prebaciti ga u tepsiju tako da polovica bude vani. Rasporediti nadjev, preklopiti ostatkom tijesta, te spojiti krajeve donje i gornje kore. Izrezati, premazati uljem i peći na oko 200°C.

Gotovu malo pokriti mokrom krpom te ohladiti i poslije toga poslužite! 

Broj komentara: 7:

  1. Pita izgleda kao pravi poklon. Koliko dugo se pita peče na temperatri oko 200 stupnjeva?

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da je dovoljno oko 1/2 sata, dok ne porumeni.

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala, nemam iskustva s pitama pa pitam :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš zanimljiv način izrade kora, moram priznati da ovo do sada nisam vidjela. Doduše ja i nemam puno iskustva s njima.:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hej pa to su one katmer kore!!! pita izgleda tako apetitlich da cu je napraviti...!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantastično i stvarno jednostavno! Već sam ubacila u "za isprobati prvom prilikom" :)

    OdgovoriIzbriši