Mislim da "bošćaluk" znači umotani dar. Pa, vjerojatno zato što se ovako umata ova pita nosi to ime u Bosni.
- oko 60 dag brašna
- 2 žlice ulja
- 1/2 žličice octa
- 1 žličica soli
- mlaka voda
Od svih sastojaka umijesiti tijesto kao za pitu. Tijesto odmah razvaljati u krug veličine većeg tanjura, namazati ga dobro uljem, pa taj krug zasjeći na nekoliko mejsta ali tako da sredina ostane cijela. Svaki dio presaviti preko sredine i polako rastegnuti. Na kraju se dobije hljepčić koji treba nauljiti, poklopiti i ostaviti stajati dok se pripremi nadjev.
Za nadjev je potrebno:
- 3 kom jaja
- 2 dcl kiselog vrhnja (20% m.m.)
- oko 30 dag svježeg sira
- 1 žličica soli
- ok0 1/2 kg špinata
- 1 žlica soli (za špinat)
Špinat izrezati na trake oko 1 cm. Posoliti s 1 jušnom žlicom soli i ostaviti stajati.
Umutiti jaja sa soli (ja uvijek mutim mikserom), dodati kiselo vrhnje i sir. Na kraju dodati dobro ocijeđeni špinat te izmješati.
Tijesto razvaljati duplo veće nego je tepsija u kojoj će se peći i prebaciti ga u tepsiju tako da polovica bude vani. Rasporediti nadjev, preklopiti ostatkom tijesta, te spojiti krajeve donje i gornje kore. Izrezati, premazati uljem i peći na oko 200°C.
Pita izgleda kao pravi poklon. Koliko dugo se pita peče na temperatri oko 200 stupnjeva?
OdgovoriIzbrišiMislim da je dovoljno oko 1/2 sata, dok ne porumeni.
OdgovoriIzbrišihvala, nemam iskustva s pitama pa pitam :)
OdgovoriIzbrišiBaš zanimljiv način izrade kora, moram priznati da ovo do sada nisam vidjela. Doduše ja i nemam puno iskustva s njima.:)
OdgovoriIzbrišiovo ti je super...
OdgovoriIzbrišiHej pa to su one katmer kore!!! pita izgleda tako apetitlich da cu je napraviti...!!!
OdgovoriIzbrišiFantastično i stvarno jednostavno! Već sam ubacila u "za isprobati prvom prilikom" :)
OdgovoriIzbriši