28. tra 2009.
Vikend pogača
Jednostavni kolač od rogača s jabukama
- 4 jaja
- 2 dcl šećera
- 2 dcl ulja
- 2 dcl brašna
- 1 dcl mlijeka
- 10 dag rogača
- 10 dag grožđica
- 3 - 4 jabuke
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 1 p.p.
- malo konjaka ili rakije rogačice (0.03 dcl)
26. tra 2009.
Griz štrudla od višanja
- 12 tankih kora za savijače (pite) oko 1/2 kg
- 1/2 kg višanja ili drugog voća (borovnice, trešnje, ribane jabuke) ili sir
- 3 jaja
- 2 čaše od 2 dcl jogurta (kojeg bilo) - dalje ta ista čaša za mjeru
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1,5 čaša griza
- 1 p.p.
- 1 vanilija
- ribana kora 1 limuna
Uzeti jednu koru i obilato je premazati pripremljenim filom. Prekriti drugom korom i ponoviti s filom.
Na taj drugi red fila staviti još jednu koru koju ne treba mazati filom i na kraju kore poslagati višnje.
Zaviti u roladu, koju premjestimo u podmazanu tepsiju.
Gotovu roladu posuti malo sitnim šećerom, ohladiti i služiti, ako možete čekati da se ohladi.
20. tra 2009.
19. tra 2009.
Domaći kruh sa sjemenkama
- 60 dag glatkoga brašna
- 30 dag integralnoga brašna
- 10 dag zobenog brašna
- 10 dag raževog brašna
- 2 žlice sjemenki suncokreta
- 2 žlice sjemenki sezama
- 2 žlice mljevenog lana
- 2 žlice lana
- 1 kesicu suhog kvasca
- 1 čajnu žlicu sli i
- 1 čajnu žlicu šećera
- 1- 2 žlice maslinova ulja
18. tra 2009.
Palačinke
17. tra 2009.
Pasta s graškom
- 1 pakiranje (500 g) penne rigatte
- 1 manja konzerva pelata (400 g)
- 1 manja konzerva graška
- 2 -3 čena bijeloga luka
- maslinovo ulje, sol, papar, origano, peršin
- oko 1 dcl vrhnja za kuhanje
U međuvremenu je i pasta skuhana, pa je dodati u umak od graška, dobro izmješati i služiti.
14. tra 2009.
Matijine kiflice
- 1 kg brašna
- 2 vrećice kvasca
- 2 žlice šećera
- 1 mala žličica (za crnu kavu) soli
- 4 fildžana (male šalice za crnu kavu) ulja
- 1/2 l mlijeka
13. tra 2009.
Inspiration award
Zahvaljujem Saneli s bloga U mojoj kuhinji 1 što me se sjetila i dodijelila mi nagradu Inspiration award. Meni ova nagrada puno znači i velika mi je inspiracija jer sam tek nedavno počela pisati ovaj blog. Sada je moj red nekomu dodijeliti spomenutu nagradu. Teško mi se odlučiti komu dodijeliti ovu nagradu jer su mi svi ovi blogovi velika inspiracija, pogotovu što je to za samo pet blogova. Što više razmišljam to mi je teže, pa zato na brzinu evo: Andrea Vera Nina http://jubistacha.blogspot.com/ Sweet Corner |
12. tra 2009.
BOMBA TORTA
Bomba torta je prava "bomba".
10. tra 2009.
Rižoto od špinata
- 1 kg špinata
- 1 mala glavica luka (kapule)
- 2 dcl riže
- grumenčić maslaca
- parmezan po želji
- sol, papar,
- 2 žlice maslinova ulja
8. tra 2009.
Bošćaluk pita
Mislim da "bošćaluk" znači umotani dar. Pa, vjerojatno zato što se ovako umata ova pita nosi to ime u Bosni.
- oko 60 dag brašna
- 2 žlice ulja
- 1/2 žličice octa
- 1 žličica soli
- mlaka voda
Od svih sastojaka umijesiti tijesto kao za pitu. Tijesto odmah razvaljati u krug veličine većeg tanjura, namazati ga dobro uljem, pa taj krug zasjeći na nekoliko mejsta ali tako da sredina ostane cijela. Svaki dio presaviti preko sredine i polako rastegnuti. Na kraju se dobije hljepčić koji treba nauljiti, poklopiti i ostaviti stajati dok se pripremi nadjev.
Za nadjev je potrebno:
- 3 kom jaja
- 2 dcl kiselog vrhnja (20% m.m.)
- oko 30 dag svježeg sira
- 1 žličica soli
- ok0 1/2 kg špinata
- 1 žlica soli (za špinat)
Špinat izrezati na trake oko 1 cm. Posoliti s 1 jušnom žlicom soli i ostaviti stajati.
Umutiti jaja sa soli (ja uvijek mutim mikserom), dodati kiselo vrhnje i sir. Na kraju dodati dobro ocijeđeni špinat te izmješati.
Tijesto razvaljati duplo veće nego je tepsija u kojoj će se peći i prebaciti ga u tepsiju tako da polovica bude vani. Rasporediti nadjev, preklopiti ostatkom tijesta, te spojiti krajeve donje i gornje kore. Izrezati, premazati uljem i peći na oko 200°C.
5. tra 2009.
Boem šnite
- 10 bjelanaca
- 25 dag šećera
- 10 dag mljevenih oraha
- 10 dag mljevene čokolade
- 2 žlice brašna
- 1 žlica kakaa
- 10 žumanaca
- 2 vanilin šećera
- 3,5 dcl mlijeka
- 8 dag brašna (ja sam stavila oštro)
- 18 dag margarina ili maslaca
- 20 dag šećera.
3. tra 2009.
Pizza
Obična Margarita - najbolja!
- 1/2 kg brašna (glatko)
- 2-3 žlice maslinova ulja
- 1 čajna žlica soli
- 1 čajna žlica šećera
- 1 suhi kvasac
- mlaka voda za potkuhati