20. svi 2013.

nikolina rođendanska torta




moj nikola je napunio 25 godina, ne mogu vjerovati kako godine lete....gdje smo bili i gdje smo sad...što je tu je... a on je svakako zaslužio svaki moj uloženi trud....
htio je da ga iznenadim tortom, da bude nešto novo i čokoladno...i uspjela sam...svi su prezadovoljni, naravno i on .



znam da ja tu nemam što izmišljati a i nisam baš stručnjak...što se tiče jela, kolača, sve je već izmišljeno i nema se puno toga dodavati a i ja sam jedna obična mama koja nastoji udovoljiti svojim dečkima....
za napraviti ovu tortu poslužila mi je čokoladna olga torta s pečenim jagodama našega miroslava...
miroslav je profesionalni kuhar i s nama dijeli izuzetna jela i njihove recepte.....
biloje puno priprema, razmišljanja poput:
- majoneza u kolaču, torti...mila moja majko, kako to, kako ću im to podvaliti i na šta će to sličiti? i kupim ja majonezu i sakrijem je, nikom ništa ne govorim...ali, moj nikola je šnjuhator, sve nađe, namiriše, ne mo'š mu ništa sakriti...pita me za majonezu a ja mu kažem: šššššš...šuti i ne pitaj...prošlo tako..
- 500 g šećera, ..nije li to malo previše? ej, pa to je pola kile...ne lezi vraže...da oduzmem ili ne?...ma neću, nek ide kako piše ona je majoneza slana ona će to poništiti...i stavim ja pola kile šećera
- 2 okrugla pleha? nema istih dimenzija ništa...i ovo što imam svaki put me mm gleda u čudu kada kupujem...ma, kupila sam nedavno jedan od 20 cm...ma to je maleno, maleno, ....ne, ne, pravim ja u tome ništa...za nas je to premaleno....zamišljam šta bi njih dvojica rekla kada bih im ispekla tortu promjera 20 cm...ma u oko bi im stala :)
- peći oko 10 ak minuta?! ne u mojoj pećnici...poslije 20 i 30 minuta sve je bilo još u tekućem stanju....moja pećnica to ne može...što je tome uzrok? ne znam..možda zato što je pećnica spojena na dvofaznu struju...nije stara, dapače...nova bosch-ova ugradbena s teleskopskom vodilicom...uglavnom jedino rješenje je provjera pečenja s čačkalicom...
- i još: nemam digitalnu vagu :)


potrebno je:
čokoladna kora:

  • 180 g oštrog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • 100 g kakaa (baš i nemam neki izbor)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 jaja na sobnoj temperaturi
  • 500 g šećera
  • 320 g majoneze
  • 360 ml vode na sobnoj temperaturi
za čokoladnu kremu:
  • 225 g čokolade (ja sam koristila od 70% kakaa)
  • 55 g šećera
  • 225 g maslaca
  • 5 žlica evaporiranog mlijeka (ima ga u lidlu a može se i proizvesti doma)
  • 1 žličicu vanilija paste ili ekstrakta
  1. prosijati zajedno brašna, kakao, sodu bikarbon, prašak za pecivo i sol
  2. umutiti jaja mikserom postupno dodavajući šećer dok se smjesa ne udvostruči
  3. dodati majonezu i mutiti dalje da se sjedini.
  4. u smjesu lagano umutiti polovicu brašna, vodu pa drugu polovicu brašna i mutiti dok se sve ne sjedini...(smanjenom brzinom i kratko)
  5. tijesto prebaciti u papirom za pečenje obložen kalup za tortu promjera 26 cm i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (provjera pečenja čačkalicom, svak zna svoju pećnicu :)
  6. potpuno ohladiti (u kalupu) i prerezati vodoravno na 2 dijela
  7. krema: u lonac staviti iskidanu čokoladu, šećer, maslac narezan na kockice, mlijeko i vaniliju...zagrijavati na laganoj vatri stalno miješajući....kada se sve rastopi skinuti s vatre...ohladiti pa prekriti prozirnom folijom i staviti na sat vremena u frižider..
  8. prerezanu čokoladnu koru spojiti polovicom kreme a drugom polovicom tortu premazati okolo i odozgo...služiti pošto prenoći..
  9. ukrasiti po želji a čuvati je u frižideru






























* bez obzira na količinu šećera torta je tako umjerene slatkoće da sam se i ja začudila, baš po mjeri
* nisam imala muscovado šećer, bila je nedjelja kada sam je pravila a nešto mislim da bi bila još bolja, tamnija,...
* stvarno je izuzetna torta ...kao i moj nikola :)



Broj komentara: 18:

  1. Čokoladne torte su uvek na prvom mestu ; nisam još koristila majonezu ali verujem da je interesantno !
    Slike su lepe !

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvo, Nikoli čestitam napunjenih četvrt stoljeća! Eh, kad sam ja toliko imala! Torta je predivna, neobičan recept, ali baš mi se zato sviđa, pa ću je jednom isprobati (trenutno radim samo sladolede). odlično si je ukrasila. Bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvo sretan rođendan djetetu.
    jako zanimljivo ovo sa majonezom, morati ću to isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikoli zelim sretan rodjendan, a i tebi, znas kako ovdje kazu sretan ti djetetov rodjendan :) Torta izgleda odlicno, a u ukus ne sumnjam :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve najlepse tvom slavljeniku i sretan rockas sa malim zakasnjenjem, a tortica je bas prava cokoladna, nema tu sta da ne uspe.:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala što si pripremila moju tortu. Stvarno je super recept i jako ga volim. Čak sam i na poslu pripremio desert koristeći ove kore. Nadam se da ste lepo proveli rođendan!
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  7. vrlo neobičan recept, pretpostavljam da je majoneza zamjena za masnoću
    drago mi je da si zadovoljna!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretan rođendan Nikoli i neka uživa u ovim lijepim, mladim godinama !
    Jako lijep post si napisala, a torta je uistinu posebna i super mi je što si odlučila isprobati tortu u koju ide majoneza. Mene si zaintrigirala i vjerujem da će i kod mene doći na isprobavanje. Jako lijepo si je napravila, baš super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivna torta, prava čokoladna! Majoneza mi je baš zanimljiv dodatak u ovom receptu. Sve u svemu super izgleda, i sigurno ste uživali.

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna je tortica, Nikoli sretan rođendan s malim zakašnjenjem!

    OdgovoriIzbriši
  11. Srećan rodjendan Nikoli, divne su to godine! Torta je veoma interesantna zbog ovog slanog sastojka, vredi je isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  12. E da, zaboravila sam na ovaj recept. Secam se da mi je bilo cudno dodavanje majoneze, ali verujem Miroslavu. Bas mi je drago da ste svi zadovoljni. :)
    Srecan rodjendan Nikoli! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas sam srecna sto sam otkrila vas blog, pricu, recepte,slike. Samo tako nastavite. Sretan rodjendan sinu. Moj stariji 25 puni u septembru...

    OdgovoriIzbriši
  14. Bas sam srecna sto sam otkrila vas blog, pricu, recepte,slike. Samo tako nastavite. Sretan rodjendan sinu. Moj stariji 25 puni u septembru...

    OdgovoriIzbriši
  15. Čestitke slavljeniku:-) A torta je toliko čokoladna, uh! Mogla bih da je pozajmim za slavu :-)

    OdgovoriIzbriši
  16. Nikad nisam pravila kore sa majonezom, ali si me zaintrigirala i sigurno ću probati napraviti.....barem u kalup od 20cm.Malo sa zakašnjenjem Sretan rođendan Nikoli!

    OdgovoriIzbriši