21. stu 2012.

Dianine vanilice



Volim fb iz razloga što me jednostavno povezuje sa svim dragim ljudima s kojima sam nekada dijelila puno.
Konjic je bio grad krasnih ljudi, koji su ga baš zbog toga činili gradom.
Danas kada šetam gradom ima vrlo malo meni poznatih ljudi. Stižu nas godine :).  Ali, zato kada prošećem Musalom (predio na kojem su sva naša groblja) ima puuuno poznatih.
Puno je ljudi odselilo kojekuda po svijetu.
I tu nastupa famozni facebook. Ko ga je smislio Bog ga blagoslovio:)
Jer, zahvaljujući facebook-u smo se nekako svi povezali i prilično lijepo se družimo. Čak, razmijenjujemo i recepte.
I tako je jednog lijepog dana još pred prošli Božić meni moja susjetka Diana Repas poslala svoja dva recepta koji oni jako vole i redovno prave. Jedan od njih sam napravila davno. To je recept njene sestre: Gogicin voćni kolač koji je kod mojih odlično prošao. Moćan kolač - rekao je moj Tomo.

17. stu 2012.

Muffini s porilukom i kuhanom šunkom




Puna mi kuća!
Došla mi moja djeca pa sam se razbacila u kuhinji.
Fantastičan osjećaj.
Lijepo je kada djeca odu za svojim poslom i svojim životom. I isto tako je lijepo kada se iskupimo doma.

Muffine pravim već neko vrijeme.
Iskreno, pravim i slatke i slane. Ali, nešto preferiram slane muffine.
Kada je u pitanju slatko volim da je više toga. Kolače želim imati bar 24 sata. A slatki muffini odu u mojoj kući dok si rek'o keks.
I, gdje sam bila: nigdje. Nestalo. A oni hoće još.
A slani dobro dođu. Lagana večerica. Kao i ovoga puta. S tim što je 12 komada za nas četvero malo. Poduplam svaki put.
U ove ide i poriluk. A mi jako volimo poriluk i vjerujte da se dobro uklapa. A cheddar sir da ne pričam, ima ga u zadnje vrijeme kupiti u Lidlu. Jako volim ovaj sir. I inače ja volim jake sireve. Ne volim one bez okusa i mirisa kao da su od plastike. Što se mene tiče: što smrdljivije, oštrije, jače... kako ja kažem sir s karakterom.

10. stu 2012.

Čiflčijski odrezak by Milicza


Razlijenila sam se kako u kuhanju tako i u objavljivanju.
Razlog?
Spala knjiga na dva slova: mm i ja. Djeca za svojim poslom i ostali samo nas dvoje.
A mm baš i nije sklon isprobavanju novoga i uz to je vrlo kritičan da ne kažem nešto drugo. Baš mi se i ne mili kuhati. Naravno, kuham svaki dan ali, samo provjereno. Kada dečki dođu e onda se razbacim po kuhinji. Bude to fešta od klope.

Poriluk svi volimo i vrlo često ga pravim na razne načine kao npr. Poriluk s mljevenim mesom i Juhu od poriluka i ječma.

Imamo još nekoliko jela od poriluka na repertoaru a jedno od njih je i ovo. Zanimljivo mi je da se poriluk u Dalmaciji slabo konzumira ali, ga oni proizvode u velikim količinama.  Mnogi ga ne vole a ja mislim da mu nisu dali priliku. 

28. lis 2012.

FBI rukavice: Parfe-Dunja


U ovom krugu blog igrice FBI rukavice ,koju je pokrenula mamajac, istražujemo blog drage Dunje: Parfe Dunja . 
Šta reći o blogu i o Dunji?
Sve lijepe riječi: prekrasne slike, recepti, upoznavanje sa novim meni nepoznatim namirnicama, njenim umjetninama.... Nismo se imale priliku upoznati ali, nekako mi se čini kao da se znamo već dugo, dugo, ...
Ma, ne znam šta još reći kada je Branka rekla sve.
Na ovom blogu ima prekrasnih i vrlo zanimljivih recepata. Imala sam ja namjeru dosta toga isprobati ali, desilo se da su djeca otišla svako za svojim poslom a knjiga spala na dva slova: mm i mene. A mm odbija upoznavanje novih okusa. Rekla sam ja: on jede samo ono što ga je mama naučila još dok ga je dojila. Nema šanse drugo probati. A šta ćemo? Drž' šta je ko dobio:)

Tako sam se za ovaj krug odlučila za ova dva recepta:
Torta od badema i mandarina
Fantastična i jednostavna torta.



Porebno je:


  • 500 g mandarina
  • 6 jaja
  • 100 g maslaca
  • 220 g šećera
  • 250 g badema (očišćenih i samljevenih)
  • 2 žličice praška za pecivo
  1. Cijele mandarine (s korom) kuhati sat vremena, s tim da u dva navrata treba promjeniti vodu. Moraju u potpunosti omekšati, ocijediti, ohladiti i izvaditi im koštice, ako ih ima. U nekom kuhinjskom procesoru samljeti ih u pire.
  2. Cijela jaja miksati sa šećerom i maslacem
  3. Dodati bademe s praškom
  4. Na kraju umješati pire od mandarina
  5. Kalup premazati maslacem i posuti brašnom, ili jednostavno obložiti masnim papirom
  6. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st.C i peći 45-50 minuta, te nakon 30 minuta drvenim štapićem prvi puta provjeriti.

Mađarica

Ni sama ne znam koliko sam različitih kolača napravila ali, nikada nisam napravila Mađaricu. Vjerujete li mi?
Stvarno nisam, i meni je smiješno. Čak se ne sjećam ni iz svoje mladosti da ne spominjem djetinjstvo (a nemojte mi puno vjerovati jer sam jako puno toga zaboravila). Zato čim sam ugledala ovaj post na Dunjinom blogu sebi obećala da ću je napraviti. Ova njena Mađarica je stvarno posebna, elegantna, visoka, ukusna, .... sve naj. I na kraju, drago mi je da je i ona upala u moj uži izbor.

Za 8 kora je potrebno:
  • 600 g glatkog brašna
  • 120 g masti ili maslaca ( ja sam  radila s maslacem)
  • 200 g vrhnja (stavila sam kiselo)
  • 2 jaja
  • 2 žličice sode bikerbone
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
Za nadjev:
  • 250 g šećera 
  • 1 l mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 5 žlica brašna
  • 100 g gorke čokolade
  • 200 g maslaca
  1. Prvo napraviti tijesto od zadanih namirnica. Umjesiti i zamotati ga u najlon foliju te spremiti na hladno.
  2. Zatim u lončić staviti šećer i grijati ga na vatri dok se ne rastopi i dobije smeđu boju, te maknuti s vatre i sasvim malo prohladiti,  uliti decilitar vode, vratiti na vatru da se karamel otopi. Dobivenu tekućinu ohladiti.
  3. Mikserom u mlijeko umješati kakao i brašno, dodati rastopljeni karamel i miješanjem na vatri kremu skuhati. U vruću kremu staviti čokoladu i maslac narezan na komadiće. Kremu ohladiti.
  4. Pripremiti kore tako što ih razvaljate na papiru za pečenje na veličinu 20x30cm, peći ih kratko jednu po jednu na istom papiru na kojem ste ih razvaljali kratko nekih 5 minuta na temp. 200°C.Ova količina tijesta dovoljna je za 8 kora  a tijesto treba istanjiti što je tanje moguće oko 1 do 2 mm.
  5. Pečene kore vaditi i slagati slobodno jednu na drugu. Kad su sve gotove tanko ih namazati pripremljenim nadjevom i staviti na hlađenje.
Čak sam se bar za slikanje potrudila napraviti i ove "šećerne žohare" kako ih Dunja naziva.
 

Uglavnom, draga Dunja, uvijek rado zavirim na tvoj blog, sa zanimanjem čekam nove postove kao i izvješća s tvojih umjetničkih pohoda.

8. lis 2012.

Engleski muffini, jedan gost i malo slika s Tvrđave



Zapostavila sam blog ovih dana. I slabo navratim na vaše postove a vjerujem da ćete mi oprostiti. Kada se sve vrati u normalu eto mene opet kod vas a i na moj blog.
Kao da sam ubacila u najveću moguću brzinu, stalno se nešto dešava. I hvala Bogu sve je dobro...
Između ostaloga ovih dana je kod mene boravila moja kuma Bora. Sjećate je se između ostaloga i po njenim Lješnjak kockama.
Jako me je usrećila svojim posjetom.